reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chladiče CPU: pět věží v testu

23.9.2010, Jan Vítek, recenze
Chladiče CPU: pět věží v testu
Tato recenze se tématem bude dotýkat oblasti procesorových chladičů a představí se v ní podobné modely od společností Arctic, Cooler Master, Corsair, Thermaltake a Zalman. Tento souboj pak bude soudcovat referenční Noctua NH-U12P.
Druhá revize chladiče Arctic Freezer Xtreme se od první liší pouze v jednom - možností instalace na moderní sockety. Zatímco původně to bylo možné dle specifikací na LGA 775, AM2(+), 939, tak dnes můžeme Freezer Xtreme nainstalovat i na moderní LGA 1366, LGA 1156 a AMD AM3. Maximální TDP chlazených procesorů je dle firmy Arctic 160 W, což by mělo stačit prakticky na cokoliv (na původní frekvenci, pochopitelně).



Chladič přišel zabalen pouze v tvrdém plastovém výlisku, který jej chrání dostatečně dobře. Příslušenství není mnoho, a to se tak bez problémů vešlo i do takovéhoto těsného obalu. Podívejme se nyní na specifikace, jež se tedy od původní verze až na poslední položku nezměnily:

Freezer Xtreme (rev. 2)
Rozměry
130 x 100 x 131 mm
Hmotnost
608 g
Materiál
hliník, měď, 4x heatpipe
Ventilátor
120 mm
800 - 1500 RPM (PWM)
35,7 CFM
Fluidní dynamická ložiska
Kompatibilita
LGA 1366/1156/775, AM2(+), AM3, 939

Pojďme si nyní tento model více přiblížit. Jeho koncepce není nijak nová ani překvapující. Můžeme jej označit jako tzv. sendvičový věžovitý chladič, tedy takový, který využívá heatpipe k rozvodu tepla mezi rozdvojené žebroví, uprostřed nějž je umístěn ventilátor. Podobně zpracované modely nabízejí či nabízely například společnosti ASUS, Thermalright či Scythe. Využita je zde menší měděná základna, z níž vychází čtyři duální heatpipe a ty pak rozvádí teplo mezi velké množství hustě uložených hliníkových žeber.



Základna zde ukazuje, kde všude se AC snažilo ušetřit. Heatpipe jsou totiž její masou obklopeny pouze ze spodní poloviny a seshora byly přiklopeny pouze ocelovou sponou, díky níž bude chladič držet na socketu. Čtveřici 6mm heatpipe se základnou pojí ještě také letování a my můžeme doufat, že tepelný odpor bude v tomto přechodu co nejmenší. Rozměry základny jsou 30 x 40 x 50 mm, aktivní plocha je čtvercová o hraně 30 mm a heatpipe mají mezi sebou a heatspreaderem procesoru přesně 2 mm mědi.



Arctic se tedy tvrdošíjně drží zažitého designu, i když řada výrobců již přechází na modernější systém, kde heatpipe mají přímý styk s heatspreaderem procesoru. A právě ten by se měl namísto základny chladiče postarat o rozvedení tepla přímo do nich, aby se eliminovala jedna přechodová vrstva.



Celkem 102 žeber bylo na heatpipe klasicky nasunuto tak, aby jejich vykrojený materiál zvýšil společnou styčnou plochu a i zde byla konstrukce posílena letováním. Tloušťka žeber je pouze 0,3 mm, což je činí celkem náchylné na zohýbání, a tak se k tomuto chladiči budeme chovat opatrně. Rozestupy mezi jednotlivými žebry jsou zhruba 1,5milimetrové - někde více, někde méně.

Chladič nakonec doplňují plastové panely po stranách i nahoře, a ty mají napomoci tomu, aby byl proud vzduchu co nejlépe usměrněn a proudil především skrz žebroví. Hlavní práci by však měl v tomto ohledu odvést kulatý rámeček vnořeného 120mm ventilátoru.



Styčná plocha chladiče již byla pokryta vrstvou teplovodivé pasty Arctic MX-2, takže uživatel si nemusí s jejím nanášením lámat hlavu, ale na druhou stranu také nedostane žádnou tubu pro další instalace.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je v tomto případě jen drobné a vedle stručného manuálu se skládá ze dvou sáčků se sponami pro sockety AMD a plastovými mechanismy a šroubky pro sockety Intel. Na základně samotného chladiče byl však ještě umístěn černý rámeček. Instalační procedura by tedy měla být náležitě přímá a jednoduchá na pochopení.




Instalace


Pro umístění tohoto chladiče na procesor v socketu LGA775 je zapotřebí nejdříve na desku přimontovat černý rámeček. Zde si dáme také pozor na orientaci jeho dvou montážních otvorů, abychom pak mohli chladič umístit tak, jak chceme. Ze sáčku si vezmeme malé plastové trny, jež zasuneme do otvorů v rámečku (liší se podle socketu LGA775/1156 a 1366) a následně rámeček přiložíme k základní desce. Pak následují čtyři malé černé plastové klíny - ty se zasunou do podlouhlých otvorů v trnech, jejichž konce se tím rozšíří, čímž se rámeček napevno usídlí okolo socketu.



To je v podstatě stejný systém, jaký využívá i Intel u svých originálních chladičů. Připravte se ovšem na to, že tyto trny drží na svém místě velmi pevně a bude nutné je něčím tenkým (třeba nožem) opatrně vypáčit, když se tedy rozhodnete chladič opět někdy sundat.

Dále vezmeme samotný chladič a vysuneme z něj ventilátor jednoduše tak, že zatlačíme ze stran na dvě plastové západky a vytáhneme jej směrem nahoru. To je nutné, jinak bychom se neměli jak dostat ke sponě chladiče, jejž poté přiložíme na socket a slícujeme si otvory spony a rámečku. Posledním krokem je přišroubování Freezeru pomocí dvou malých šroubků. Zde je nejlepší využít delší křížový šroubovák se zmagnetizovanou hlavou, jinak se k otvorům přistupuje celkem špatně. Nakonec opět umístíme ventilátor do výchozí polohy.
reklama