reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance

5.11.2018, Jan Vítek, recenze
CM MasterCase SL600M: stříbrná elegance
Cooler Master SL600M je počítačová skříň s elegantním designem, který na sebe moc neupozorňuje. Je to však především moderní model nabízející netradiční způsob instalace komponent pro chlazení tzv. komínovým efektem. 
Kapitoly článku:
Cooler Master ve svých doprovodných materiálech uvádí, že jeho MasterCase SL600M maže rozdíly mezi designovými/módními skříněmi a herními skříněmi. Jaký je vůbec mezi nimi rozdíl? Cooler Master vidí první skupinu jako elegantní skříně s minimalistickým designem a tichým, ale slabším chlazením. Herní skříně jsou vytvořeny především pro dosažení vysokého průtoku vzduchu, mají agresivní či výrazný design a kvůli němu nepatří do prostředí kanceláří, apod. 
 
S tím lze vcelku souhlasit, přičemž první skupinu skříní také můžeme označovat za tiché modely, i když v jejich případě i proto, že bývají (nebo možná spíše bývaly) vybaveny hluk či vibrace tlumícími materiály. To pro SL600M neplatí, ovšem ani tato skříň nevystavuje nikde na odiv své ventilátory a ani obrovské průduchy, kudy by mohl ven snadno unikat hluk ventilátorů a komponent.  
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Proč ale můžeme SL600M označit automobilovou terminologií za crossover mezi oběma skupinami? Cooler Master vysvětluje, že díky vylepšené efektivitě chlazení s využitím komínového efektu (známe jinak především ze skříní SilverStone Raven), použití kvalitních materiálů, což jsou především vnější hliníkové panely a temperované sklo a pak má být tato skříň celkově estetická. To je spíše věc osobního vkusu, ale není sporu o tom, že tu nemáme žádné divoké tvary, jako spíše jednoduché linie. 
 
 
My můžeme dodat, že tato skříň má také slušnou výbavu, zapadá do konceptu Master s možností dokupovat/vyměňovat její komponenty a co se týče uspořádání hardwaru uvnitř, to bude odpovídat především herním sestavám, neboť právě hráči mají dle představ výrobců nutkání vystavovat své karty za bočnicí jako za výlohou. Jenomže Cooler Master se snaží z tohoto uspořádání udělat z hlediska chlazení funkční věc, což znamená i to, že potřebný adaptér pro zapojení karty dostaneme v základním balení. Na to vše se postupně podíváme v této recenzi. 
 
Model
Cooler Master MasterCase SL600M (MCM-SL600M-SGNN-S00)
Celkové rozměry
544 x 242 x 573 mm (H x Š x V)
Hmotnost
11 kg
Materiál
SECC, sklo, plast, hliník
Kompatibilita
E-ATX (max. 304 x 271 mm / 12 x 10,7"), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
maximální výška procesorového chladiče 191 mm
maximální délka karet 318 mm
maximální hloubka zdroje 200 mm
Šachty
0x 5,25"
4x 2,5"/3,5"
4x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0 typ A
2x USB 2.0 typ A
1x USB 3.1 Gen 2 typ C
2x 3,5mm audio
PWM ovladač otáček ventilátorů (až 4)
senzor přiblížení (proximity)
Sloty
9x
2 pro vertikální instalaci grafické karty
Chlazení
spodní 3x 120 / 2x 140mm ventilátor nebo 2x 200 mm (2x 200mm @ 800 RPM nainstalované)
vrchní 3x 120 / 2x 140mm ventilátor nebo 2x 200 mm 
 
vodní chlazení: až 360mm nahoře (tloušťka max. 43 mm)
až 360mm dole (max. tloušťka 72 mm)
 
Ze specifikací můžeme zjistit především to, že do této skříně se nevejde ani jedno 5,25" zařízení či prostě a jednoduše žádné externě přístupné zařízení do 5,25" či 3,5" pozice. Pak si můžete všimnout velice dobře vybaveného předního I/O panelu, kde je také jakýsi senzor pro přiblížení, který by měl být spojen s funkcí osvětlení. To vypadá jako vskutku užitečné nasazení LED na rozdíl od barevných diskoefektů a vedle toho tu je také PWM ovladač otáček ventilátorů pro až 4 kousky. 
 
V seznamu chlazení také zcela chybí přední a zadní ventilátorové pozice. To není chyba, prostě tu žádné nejsou, a to ani zadní pozice u procesoru, kterou jinak ve skříních typu Tower najdeme v podstatě všude. 
 
Jde to právě na vrub tomu, že Cooler Master se zde snaží nabídnout komínový efekt chlazení, i když je otázka, zda tomu vůbec můžeme tak říkat. Komíny obvykle ventilátory nemají a stačí jim právě teplota vzduchu, který v nich proudí vzhůru a do kamen vespod tahá další čerstvý. To v takovém případě funguje velice dobře díky výšce komínu a teplotě vzduchu, ale o tom se v případě skříní nedá vůbec mluvit. Zde jde spíše o to, že spodní ventilátory nebudou narušovat vzhled skříně, ovšem pokud tu jsou, nedá se mluvit o přirozeném, ale nuceném proudění vzduchu. To přitom se dvěma nevýhodami. Jednak nám spodní ventilátory ve větší míře nasávají i prach, což dobře známe díky spodní pozici zdrojů. A potom, pokud mají být horní ventilátory nezaplácnuté krytem, jenž bude omezovat průtok vzduchu, hrozí nehoda, že nám do skříně něco nateče. 
 
Všímavý čtenář si ale také všiml, že tu nejsou žádné přední a ani zadní pozice pro chlazení, ovšem záslepky karet jsou pořád orientovány dozadu a ne vzhůru. A ne, změnit to nepůjde jako v některých jiných skříních. Modely Raven od SilverStone mívají desku instalovanou právě tak, aby karty mířily konektory vzhůru, což je logické, aby nepřekážely, takže proč to není i zde? Právě kvůli zmíněným konektorům a navíc i kabelům napojeným na I/O štítek základní desky je taková konfigurace nevhodná pro správu kabeláže, kterou je nutné složitě schovávat a vést tak, aby nepřekážela. Někoho v Cooler Masteru ale napadlo, že pokud se využije právě vertikální instalace grafické karty s využitím prodlužovacího kabelu pro slot PCIe x16, už to bude jiné. To je pravda a dokonce to bude možné díky odmontovatelnému plátu se záslepkami aplikovat i na více karet. Na to se ale blíže podíváme později. 
 
Je třeba také ještě upozornit na pozici napájecího zdroje. Pokud by byl umístěn klasicky vzadu dole, překážel by spodním ventilátorům. Byl tak posunut naopak dopředu nahoru, kde obvykle máme (nebo jsme spíše měli) 5,25" pozice mechanik, apod. Na to se ale ještě podíváme. 
 
 

Příslušenství

 
Vedle manuálu, z nějž lze všechny záležitosti ohledně instalace díky názorným nákresům pochopit i beze slov, tu máme obvyklou papírovou krabičku s běžným příslušenstvím. Tam je jednak malý hadřík pro utírání prachu, který však právě není moc praktický právě kvůli svým rozměrům, ale velice dobře se bude hodit třeba pro brýle. Pak je tu sáček se šroubky, distančními sloupky a jinými montážními prvky, několik plastových pásek pro stáhnutí kabelů a nakonec USB kabel. Ten přísluší připojit k desce, prý abychom mohli aktualizovat firmware, a to čeho jiného než elektroniky řídící otáčky ventilátorů. Aktualizovat ale nemáme zatím co, však jde o zbrusu novou skříň. 
 
příslušenství a prodlužovací kabel pro PCIe x16 (není součástí standardní dodávky) 
 
V samostatném balení byl i plochý kabel (viz Cooler Master), jímž budeme moci snadno propojit grafickou (či jinou) kartu, kterou se rozhodneme nainstalovat ve vertikální poloze. Kabel je dlouhý 20 cm a určen je pro PCI Express 3.0 x16, ovšem jak říká popisek pod fotografií, ten jsme dostali pro účely testů, ale zákazník jej jinak ve svém balení skříně nenajde a musí si jej dokoupit. 
 
Osobně jsem čekal, že to bude příslušenství v ceně kolem 200 Kč, ovšem trošku mi vyrazilo dech, že tento plochý kabel s konektory na dvou malých kouscích plošných spojů s několika málo SMD součástkami, čili nic složitého, se běžně prodává za 800 Kč a více. Cooler Master přímo jej prodává za 30 eur, což je v podstatě to samé. Však za takovou cenu si můžeme koupit třeba Raspberry Pi 3 nebo základní desku s čipsetem Intel H110, což sice není žádné terno, ale rozhodně to není jen kousek kabelu a plošný spoj s konektorem.
reklama