reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Sirus: pravý surround

29.11.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Sirus: pravý surround
Dnes si vyzkoušíme sluchátka CM Storm Sirus, jejichž chloubou je pravý 5.1kanálový zvuk, díky němuž se bude hodit především pro hry, ale také pro sledování filmů a dle výrobce by si je měli pochvalovat i audiofilové. No uvidíme, nebo spíš uslyšíme...
Kapitoly článku:
Nová sluchátka Sirus od společnosti CM Storm (respektive Cooler Master) tedy slibují kvalitní a prostorové audio díky celkem osmi reproduktorům, z nichž šest plní funkci satelitů a dva subwooferu. Získáme tak 5.1kanálový zvuk, jenž by měl být dostatečně kvalitní i pro uživatele náročné na přednes hudby, čili pro audiofily, jak říká úvod na stránkách výrobce. Ovšem to jednak říkají snad všichni novodobí výrobci sluchátek, i když s touto oblastí mají oproti tradičním firmám pramalé zkušenosti a pak bych osobně nestavěl vyloženě hudební sluchátka na stejnou úroveň s modelem, který má na každé straně čtyři reproduktory, v balení také vlastní USB zvukovku a přijde na cca 2700 Kč.

 


- klikněte pro zvětšení -

Raději tedy budeme o CM Storm Sirus uvažovat jako o čistě herním produktu, který si pro poslech hudby těžko někdo pořídí. Zaměříme se tak především na poziční audio, ovšem na jeho kvalitu pochopitelně nejde jen tak zapomenout, takže také uvidíme, jak se Sirus ukáže při porovnání s produktem od firmy Sennheiser.





Sluchátka přišla zabalena v poloprůhledném obalu, skrz nějž je vidět také jejich důležitá součást - tzv. tactical mixing console. Na ní můžete velmi takticky měnit hlasitost jednotlivých kanálů a ovládat také mikrofon. Tuto součást celého produktu ale také nemusíte vůbec využít, ale o tom až později. Nyní ke specifikacím:

Model
CM Storm Sirus (SGH-6000-KK5R1)
Reproduktory
8x - páry předních, zadních, středních 30mm a basových 40mm
uzavřený design
Impedance
přední, zadní a střední - 32 Ohmů
basové - 16 Ohmů
Odstup signálu od šumu
> 105 dB
Frekvenční odezva
10 - 20 000 Hz
Zkreslení
pod 1 %
Náušníky
circumaurální, vyměnitelné
Mikrofon
Frekvenční odezva 100 - 10 000 Hz
Impedance 2,2kΩ
Citlivost -46 dB ±3dB

Od sluchátek s osmi reproduktory nemůžeme očekávat, že budou malá a lehká, což CM Storm Sirus rozhodně nejsou. Vyrobena jsou z tmavě a světle šedého plastu, mají klasický design s vysunovacími rameny a otočným mikrofonem s dobře přizpůsobitelným tvarem. Jeho špička zasahuje téměř až ke koutku úst.

Tělo těchto sluchátek působí pevně, takže by mohla vydržet i dlouhé namáhání, což samozřejmě nelze říci na jistotu. Co by ale určitě mohlo být lepší, je spojení jednotlivých plastových dílů, které k sobě vesměs nedoléhají.





Pro pohodlné usazení poslouží jednak vyměnitelné náušníky s paměťovou pěnou, které obepínají celé uši (jsou tedy circumaurální), což je důležité pro to, aby nás nebolely boltce. Vysoká hmotnost sluchátek (406 gramů) totiž vyžaduje silnější přítlak. Od výroby byly nasazeny náušníky s textilním povrchem a pokud nám tyto nebudou vyhovovat, můžeme zkusit ještě druhou dodávanou sadu s koženkovým povrchem, pod nímž je normální pěna bez paměťového efektu. Tato sada mi ale subjektivně přišla daleko méně pohodlná.

Temenní oblouk pak má samozřejmě na své vnitřní straně také polstrování, které má stejný povrch jako výchozí náušníky. A dá se říci, že CM Storm Sirus jsou i přes svou vysokou hmotnost celkem pohodlná a dobře sedí, ovšem občas je třeba si od nich odpočinout.





Samotná sluchátka jsou vybavena těžkým kovovým konektorem s deseti kolíky, který musí jednak přivést signál k osmi reproduktorům a také napájet dvě červené LED, které prosvětlují logo CM Storm na samotných sluchátkách.




- klikněte pro zvětšení -

Velmi důležitou součástí balení je také těžký modul vybavený velkým knoflíkem pro ovládání hlasitosti, nějakými tlačítky a deseti červenými diodami tvořícími stupnici. V podstatě se jedná o USB zvukovou kartu, která je vybavena na jedné straně dvěma konektory USB a na straně druhé krátkým kabelem, k němuž připojíme samotná sluchátka.

Možná by ale bylo lepší, kdyby sluchátka byla vybavena klasickými 3,5mm jacky, na což by zvukovka byla připravena, což by umožnilo ji využít i jiným způsobem a ne jen ve spolupráci s nimi. Na druhou stranu bychom museli zapojovat více konektorů a znesnadněno by bylo i napájení diod pro podsvícení sluchátek, i když to bych tedy osobně klidně oželel.





Zvukový modul nám tedy nabídne kromě hlavního ovladače hlasitosti také tři tlačítka. Dvě postranní mají na starost funkci ztišení (mute) pro sluchátka a mikrofon, přičemž jsou stejně jako nápisy REAR, FRONT a další červeně podsvícena. Nakonec je tu středové tlačítko, které cyklicky přepíná mezi zadním, předním, středovým a basovým párem reproduktorů, jejichž hlasitost pak můžeme samostatně ovládat pomocí velkého knoflíku a pak samozřejmě nechybí ani nastavení celkové hlasitosti (MASTER). Toť vše.


Příslušenství


Sluchátka tedy sama o sobě nemají zabudovanou zvukovku, ani žádné výhybky, takže bude možné je s pomocí dodávaného kabelu zapojit i přímo do zvukové karty. Tento kabel je vybaven jednak příslušným desetikolíkovým kulatým konektorem a na druhé straně má barevně odlišené 3,5mm jacky, ale také USB konektor. Ten ale poslouží pouze pro již zmíněné červené diody pro podsvícení log CM Storm.





Nakonec si pro nás CM Storm připravil ještě dnes tolik moderní černou obálku, v níž je však jen odkaz na stránky pro stáhnutí ovladačů a velmi stručný manuál. Ten ani nebudeme potřebovat, protože použití je jednoduché a specifikace nabídne už krabice. A pak samozřejmě nechybí již zmíněný druhý pár náušníků s koženkou. Jak již bylo uvedeno, ten mi přišel jako daleko méně pohodlný.
reklama