reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní

26.1.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní
Společnost Cooler Master nabízí pod svou již zavedenou značkou CM Storm třetí herní myš, která dostala název Spawn. Určena je pro pravoruké uživatele, kteří ocení její krátké tělo, s jeho pomocí ji mohou snadno ovládat jen jemnými pohyby prstů.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Spawn: netradiční a kvalitní
  2. Instalace a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Herní myš CM Storm Spawn výrobce ověsil komponentami s mnoha přívlastky. Příkladem za všechny budiž kolečko myši s názvem Japanese-Made Ultra-Step Wheel Encoder, jenž se snaží zdůraznit, že kolečko je přesné a kvalitně vyrobené.

Je zajímavé, jak výrobci používají přídavné jméno "japonský" jako synonymum kvality, neboť to samo o sobě nic nedokazuje.



- klikněte pro zvětšení -

Myš přichází v černo-červené papírové krabici s okénkem, pod nímž si můžeme myš dobře prohlédnout a také nahrubo vyzkoušet její velikost. Výrobce si dal záležet, aby obal dobře zdůraznil všechny přednosti tohoto modelu



Model
CM Storm Spawn - SGM-2000-MLON1
Rozměry
75,5 x 110 x 35 mm
Hmotnost
142 g
Senzor
Storm Tactical Optical Sensor
Odezva
až 1000 Hz (1 ms)
Rozlišení, apod.
až 3500 dpi
6400 FPS
5,8 Mpix/s
akcelerace 20 G
Tlačítka
7x
Rozhraní
USB 2.0
Ergonomie
pro praváky
Barva
černá a červená metalíza

CM Storm Spawn je celkem jednoduchá myš, která je prosta systému pro úpravu hmotnosti, různých diod pro podsvícení a ani nemá laserový senzor. CM Storm vsadil na klasický optický senzor s červeným světlem a rozlišení do 3500 dpi, které má tři základní nastavení (800, 1800 a právě 3500 dpi). Ten má vydržet sledovat povrch i při zrychlení 20 G a pohybu rychlostí 60 IPS (palce za sekundu), tedy něco přes 150 cm za sekundu. Povrch pod sebou pak oskenuje 6400krát za sekundu.

Jako rozhraní je využito USB s pozlaceným konektorem, což je zde vyloženě jen na efekt, a to nám zajistí dotazovací frekvenci až 1000 Hz, tedy po 1 ms. Tlačítek tu máme celkem 7, ovšem včetně dvou, která jsou určena pro změnu nastavení rozlišení senzoru. Možná jim ale půjde pomocí ovládacího softwaru přiřadit jiné funkce a uložit je do interní paměti Sentinel-X s kapacitou 32 kB.



Tvar této myši ji jednoznačně předurčuje pravákům a i když se v levé ruce dá samozřejmě držet taky, není to zrovna pohodlné. Tělo také není vyrobeno tak, aby zaplnilo celou dlaň, pokud tedy nemáte dětskou ručku, což výrobce zdůrazňuje ve svých materiálech, kde hovoří o "Claw Grip". Předpokládá tak, že ji budete držet konečky prstů, díky čemuž můžete docílit jemných a přesných pohybů, pokud jste tedy na takové ovládání zvyklí. Z toho důvodu Spawn nemá tak protáhlé tělo jako jiné myši.

CM Storm vsadil na efektní kombinaci černé a temně rudé metalízy. Podstatným způsobem převažují matné povrchy a jediná lesklá část je černý rámeček ohraničující hlavní tlačítka. Pro jistější úchop ji výrobce vybavil ještě velkými gumovými gripy na obou stranách. Myš není příliš těžká, ovšem přesto působí velmi odolně a ani po pořádném "promačkání" jsem neobjevil slabá místa.



Co se týče vybavenosti tlačítek, nečekejme nic neobvyklého. Máme zde povinnou výbavu v podobě dvou hlavních tlačítek a jednoho třísměrného kolečka (nahoru, dolů a stisk), na levé straně jsou pro palec připravena tlačítka s výchozí funkcí pro přesun zpět a vpřed a před kolečkem jsou dvě tlačítka fungující primárně pro změnu rozlišení dpi.

O spínačích Omron firma CM Storm říká, že mají vydržet minimálně 5 milionů stisků, což si těžko ověříme a vroubkované gumové kolečko má být rovněž kvalitní a přesné. Pravdou je, že všechna tlačítka ozývající se jemným a ostrým cvaknutím mi připadla dobře zpracovaná a jejich odpor při stisku přiměřený. To platí i pro kolečko, které nebudeme mít problém stisknout bez jeho pootočení. K tlačítkům tedy nemám sebemenší výhrady a stejně tak nemám výhrady k celkovému zpracování.



Když myš obrátíme na záda, objeví se popisky včetně modelového označení a oválný optický senzor Storm Tactical s rozlišením až 3500 dpi. Ten má poskytnout dle informací výrobce především stabilitu, pod čímž si můžeme představit okamžité zorientování myši po jejím položení na podložku a rychlé reakce na pohyb.



Kromě toho tu jsou dva velké teflony, s jejichž pomocí bude myš dobře klouzat po povrchu. Nejlepšího výsledku s takovými teflony dosáhneme na podložce s tvrdým povrchem, jakou může být např. Weapon of Choice M4 SSK, na níž jsme myš testovali.




Příslušenství


CM Storm Spawn k nám dorazila v době, kdy ještě nebyl hotový doprovodný software, a tak nebylo přibaleno žádné optické médium. Vedle myši byl v balení pouze manuál a pak upozornění, ať si software stáhneme ze stránek výrobce.


reklama