reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Trooper: velká moderna

24.10.2011, Jan Vítek, recenze
CM Storm Trooper: velká moderna
Dnes si představíme počítačovou skříň CM Storm Trooper slibující velmi slušnou výbavu a podporu nejnovějšího hardwaru. Jde o typ určený především pro herní sestavy, takže od něj můžeme očekávat také slušné chlazení a velký vnitřní prostor.
Kapitoly článku:
Společnost Cooler Master, coby známý výrobce počítačových skříní, přenechala výrobu herních modelů svému dítku, značce CM Storm. Ta produkuje skříně s nezaměnitelným "rukopisem", čili stylem a Trooper není žádnou výjimkou. A čím nás má zaujmout? Dle tvrzení výrobce jde o první model typu Full Tower se dvěma otočnými šachtami pro celkem 8 pevných disků, stejně tak s vrchním držadlem pro snadné přenášení (to jsem při focení velmi ocenil) a skrytou plastovou krabičkou pro drobné příslušenství. Ta je však opravdu skrytá a ne moc dobře přístupná, takže není určena pro něco, co budete potřebovat moc často.

 


- klikněte pro zvětšení -

Dále výrobce zdůraznil přítomnost prachových filtrů i v horních a spodních ventilátorových pozicích, vestavěný regulátor otáček, podporu až 14 pevných disků/SSD včetně X-dock - dokovací stanice pro 2,5" disk a SSD a nakonec nesmí chybět podpora výkonného hardware, tedy takového, který obvykle kvůli nutnosti kvalitního chlazení zabere mnoho místa. Sem patří i základní desky formátu XL-ATX.




Tato skříň je sama o sobě dost velká, ovšem její obal na to nevypadá. To s sebou přineslo nevyhnutelné - použité polystyrenové bloky pro ochranu při transportu byly až moc tenké a ve výsledku přišel Trooper trochu pochroumaný. Jeho levá bočnice se trochu zkřivila a šla špatně vysunout, což by novopečeného majitele jistě právem naštvalo. Nicméně v otestování skříně nám to nijak nevadilo, takže můžeme pokračovat.

Trooper měl pak sobě navlečený ještě měkký vak a lesklé plastové části byly opatřeny přilnavými fóliemi (šlo jen o tlačítka).

Model
CM Storm Trooper (SGC-5000-KKN1)
Rozměry
250 x 605,6 x 578,5 mm (Š x V x H)
Hmotnost
13,7 kg
Materiál
SECC, perforovaná ocel, plast
Kompatibilita
Micro ATX, ATX, XL-ATX
Šachty
9x 5,25"
8x 3,5" interní (na úkor 5,25" pozic)
13x 2,5" (vlastní šachta, i na úkor 5,25" pozic)
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x eSATA, HD Audio
Sloty
9+1x
Chlazení
Přední 2x 120mm LED ventilátor (1200 RPM, 17 dBA)
Vrchní 200mm ventilátor (1000 RPM, 23 dBA), nebo 2x 120/140mm
Zadní 140mm ventilátor (1200 RPM, 19 dBA), nebo 120mm
Boční 2x 120mm volitelné
Spodní 2x 120mm volitelné
Verze
pouze černá SGC-5000-KKN1

Vedle hlavních specifikací si řada výrobců také zvykla udávat informace o tom, jak velké procesorové chladiče, grafické karty či zdroje se dovnitř dané skříně vejdou. V případě Trooperu to je procesorový chladič s maximální výškou 186 mm a grafická karta dlouhá 322 mm, což myslím bohatě postačí.

Ze specifikací můžeme také vyčíst, že velký důraz byl kladen i na chlazení, které se zde může skládat až z 9 ventilátorů. Také záslepek je zde nadstandardní počet a shodou okolností je jich také 9, pokud tedy nepočítáme jednu další, která poslouží k upevnění kabelů periferií, jež si tak můžeme zabezpečit, aby nám je někdo nevzal bez dovolení. To se tedy může stát i tak, ale pak se dotyčný musí chvíli zabývat šroubem přidržujícím tuto záslepku, která je bohužel přístupná i zvenčí.

Co se týče použitého materiálu, pak CM Storm využil osvědčený mix oceli SECC s tloušťkou 0,8 mm, pevných plastů a perforovaných plechů, z nichž se jako obvykle skládá především čelo skříně.


Zpracování skříně


Na čele Troopera je jasně vidět, že mechanikové a diskové pozice budou sdílet stejný prostor. Ve výsledku tak bude záležet na uživateli, zda využije všech 9 mechanikových pozic, nebo naopak ani jednu, či si snad namixuje mechaniky, disk i SSD dohromady. Skříň je tak vybavena nejen pro umístění obvyklé sestavy, ale také pro ty velmi neobvyklé.

Její čelo se skládá z černých plastů s měkkou povrchovou úpravou (na tom si zakládá především firma BitFenix), přičemž samo o sobě není nijak mohutné, spíš naopak. Nejvíce místa zabere sloupec složený ze snadno vycvaknutelných záslepek opatřených černým děrovaným plechem, jenž je z vnitřní strany vyložený ještě jemnou plastovou síťkou pro zachytávání drobnějších prachových částic. Ta zde nahradila dříve velmi rozšířený molitan.

V dolní části pak máme záslepku, jež se liší od všech ostatních. Má v sobě plech s logem značky CM Storm a drží pomocí dvou pacek opatřených pružinami. Pod ní pak najdeme onu proklamovanou skrytou plastovou krabičku, do které můžeme schovat drobné příslušenství. Ta sama o sobě drží pomocí dvou šroubků, takže její vytažení bude chvíli trvat.





V přední části horního panelu, která je pro daný účel zkosena, najdeme množství tlačítek, portů a podobně, ale pod nimi také X-Dock. To je dokovací stanice pro připojení 2,5" úložného zařízení s rozhraním Serial ATA, tedy mobilního disku nebo SSD. Tlačítka jsou až na Reset s hlubokým stiskem soustředěna na jednom místě. Především to je Power v podobě velkého šestiúhelníku, pod ním pak tři LED a k nim patří ještě tlačítka pro ovládání ventilátorů. Ta mají na starost podsvícení a otáčky, přičemž jejich stisk je velmi mělký a bohužel ne moc jistý. Navíc levé tlačítko pro snížení otáček bylo v našem případě zablokované a pravé k tomu dle všeho nemělo moc daleko. S tímto prvkem tedy nemůžeme být spokojeni.

Kolem jsou pak posázeny porty USB 3.0, USB 2.0, eSATA, konektory pro sluchátka i mikrofon a také dvě klasické stavové LED. Zde je třeba ocenit, že porty mají od sebe dostatečný odstup, takže budou dobře přístupné a zasunutá zařízení si nemohou překážet.





Z bočního pohledu na levou bočnici lze zahlédnout prosvítající ventilátor, přičemž ten zde není osamocen. Sloužit bude pro chlazení pevných disků a pokud sledujete naše recenze skříní, možná si vzpomenete na nedávnou o NZXT Phantom, jenž využívá velmi podobný systém. Zde ale nejsou ventilátory připevněny přímo na bočnici, v čemž vidím dvě výhody. Jednak nebudeme muset k bočnici přivádět napájecí kabely a pak můžeme očekávat nižší hlučnost, neboť velký boční panel dokáží vibrace ventilátorů celkem slušně rozezvučet.




- klikněte pro zvětšení -


Na obou bočnicích máme vyražený stejný profil s perforovaným plechem, jenž však vlevo pokračuje až nad oblast grafické karty, což by u druhé bočnice pochopitelně nemělo smysl. Má to ale smysl pro to, aby vzduch nasávaný bočními ventilátory mohl proudit skrz diskové šachty a pak měl kudy uniknout ven. Z vnitřní strany je pak plech s otvory opatřen tenkou fólií sloužící coby prachový filtr. To by bylo v pořádku, pokud by ovšem rozložení a velikost otvorů nekopírovalo samotný plech, takže zde mi jaksi uniká smysl takového filtru.

Z bočního pohledu si také můžete všimnout umístění horního madla. To není uprostřed, takže zaplněná skříň v našem případě nebyla vyvážená, ovšem na druhou stranu, kdybychom dovnitř instalovali více pevných disků, třeba by byla vyvážená akorát.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část skříně obsahuje dobře známé prvky, jako je spodní pozice napájecího zdroje, záslepky portů s otvory pro ještě lepší větrání, pozice ventilátoru pro 120mm i 140mm modely a kryté otvory pro hadičky vodního chlazení i příslušnou kabeláž. Vedle toho tu ale máme i speciální záslepku s drážkami, do nichž můžeme zaplést kabely od zapojených periferií, aby je nikdo nemohl nepoškozené sebrat, aniž by předtím tuto záslepku neuvolnil. Není to tedy ani náhodou neprůstřelné řešení, ale aspoň něco. Nahoře pak vidíte v lichoběžníkovém otvoru packu, která patří k dalšímu prachovému filtru, jenž sedí nad horním ventilátorem.





Zpracování zadního roštu pro ventilátory je slušné. Mřížka je odsazena od lopatek a také není příliš silná. Cooler Master ji již osadil 140mm modelem, jehož výchozí otáčky jsou 1200 RPM, od čehož nemůžeme čekat tichý provoz, ale od toho je tu regulátor na předním panelu.





Podívejme se ještě na horní plastový panel, kde se vyjímá kvalitně zpracované madlo, za něž se skříň nese pohodlně, pokud je ovšem vyvážená. A pak tu je řada průduchů krytých děrovaným plechem, které nevypadají jako dobře propustné pro vzduch, ovšem vedle nich je tu i velký otvor pod madlem a další v zadní části panelu.




- klikněte pro zvětšení -


Na opačné straně skříně jsou další ventilační otvory pro napájecí zdroj a pevné disky a ani zde výrobce nezapomněl na prachové filtry. O vzduch vnikající do skříně je zde tedy postaráno a zvláště zde vespod skříně je to velmi důležité.




- klikněte pro zvětšení -
reklama