reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CM Storm Xornet II: malá akční myš

3.11.2015, Jan Vítek, recenze
CM Storm Xornet II: malá akční myš
CM Storm Xornet II je novým herním železem společnosti Cooler Master, která nedávno oznámila změnu své celkové strategie, do níž tedy náš Xornet II ještě nespadá. Zatím si tedy prozkoumejme tuto malou myšku s optickým senzorem Avago.
Kapitoly článku:
  1. CM Storm Xornet II: malá akční myš
  2. Software a nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Změnu strategie společnost Cooler Master oznámila již v letošním srpnu, kdy jsme se dozvěděli o jejím konceptu "Master". Jeho první hmatatelný příklad, který se dostal na trh, je MasterCase Pro 5. Jde o počítačovou skříň, která by nám měla vydržet opravdu dlouho, a to díky své konfigurovatelnosti, rozšiřitelnosti, což je dané dostupným příslušenstvím a přídavnými díly a snad také dlouhodobou podporou ze strany výrobce. Tento koncept se ale netýká pouze skříní, ale také periferií, mezi něž budou patřit rovněž počítačové myši. Ty si ale Cooler Master teprve připravuje a testovaná CM Storm Xornet II mezi ně ještě nepatří. To je jasné už jen díky tomu, že jde o myš značky CM Storm, s níž firma do budoucna už nepočítá.


- klikněte pro zvětšení -

Cooler Master nám v tomto případě slibuje kvalitní optický senzor Avago a tlačítka Omron, přičemž tělo myši je poměrně malé a krátké. Je tak řeč o tzv. claw grip, čili úchopu konečky prstů namísto toho, aby se myš usadila v dlani.



Myš přišla v malém černém obalu, který má obvyklá dvířka a pod ní přiléhavý plastový kabátek, díky němuž se můžeme i bez rozbalování podívat na ni zblízka a přesvědčit se o její velikosti.

Model
CM Storm Xornet II (SGM-2002-KLON1)
Rozměry myši
105 x 76 x 37 mm
Hmotnost myši
132 gramů
Tlačítka
7 programovatelných (8 kB paměti)
bez profilů
Senzor
Avago ADNS-3320 (optický)
až 3500 DPI (tři nastavitelné úrovně)
20 G
2,03 m/s (80 ips)
pracuje do 3mm vzdálenosti myši od podložky
Rozhraní
USB 2.0 (1,8metrový kabel)
1000Hz (1ms) dotazovací frekvence
Ergonomie
pro praváky

CM Storm Xornet II má oproti první verzi této myši lepší senzor s vyšším rozlišením a malinko se také liší její rozměry a hmotnost, ale nijak zásadně. Největším rozdílem je tak onen senzor, jenž má zde o 1500 dpi vyšší rozlišení a zvládne také sledovat pohyb rychlostí vyšší o 20 palců za sekundu. Původní Xornet také nemá k dispozici žádný doprovodný software pro nastavení parametrů, pouze několik firmwarů s různými vlastnostmi.


Zpracování myši


Cooler Master využil pro výrobu této myši především černý plast s tvrdým matným povrchem. Vedle toho jsou zde boky polepené měkkou gumou s reliéfem pro lepší úchop, velké teflony a kolečko, skrz které bude prosvítat RGB dioda. Jde tedy o poměrně malou, ale širokou myš s opěrátkem pro malíček či prsteník a kvůli němu i kvůli bočním tlačítkům není zrovna vhodná pro leváky.



Když zkusíme pořádně pomačkat její tělo, neozve se žádné povrzávání a ani se nic neprohýbá a pokud by se mělo něco v dohledné době pokazit, šlo by asi o odlepující se gumové postranní plošky. Ty ale na nové myši drží pevně, takže osobně k jejímu zpracování nemám výhrady.



Co se týče tlačítek, máme jich tu celkem sedm, a to dvě hlavní, kolečko, dvě nahoře a dvě na levé straně. Všechna by měla být vybavena odolnými spínači Omron a pokud jde o ta hlavní, jejich stisk je poměrně lehký, možná až moc. Když si tedy zvláště o pravé opřete prst, pak se může snadno pouze pod jeho váhou stisknout. Kolečko má výrazné krokování, ale není přitom moc hlučné. Díky svému měkkému gumovému povrchu s hlubokými zářezy se s ním velice dobře a snadno otáčí a aretace funguje spolehlivě. Nesetkáme se tedy s tím, že by skončilo na pomezí dvou kroků a pak se samo pootočilo. Jeho stisk pak není moc tuhý, což je dobře vzhledem k měkkému stisku hlavních tlačítek.



Ostatní čtyři tlačítka také nejsou přehnaně tuhá. Ta horní primárně slouží k přepínání mezi třemi přednastavenými úrovněmi rozlišení, což pak signalizuje kolečko svou barvou. Boční tlačítka jdou pak velice dobře nahmatat, respektive prohnutý předěl mezi nimi, díky čemuž se můžeme dobře zorientovat a obě stisknout i bez přesouvání palce, stačí jej pouze naklápět. Jejich primární funkce je jako obvykle posun zpět a vpřed, třeba mezi stránkami prohlížeče.



Když si obrátíme Xornet II na záda, objevíme jeho velké teflony, což se týká především toho předního. Tato myš by tak měla velice dobře klouzat především po měkčích podložkách s textilním povrchem.


Příslušenství


Společně s touto myší dostaneme pouze různojazyčný leták s informacemi o bezpečnosti, záruce, specifikacích atp. Vedle něj tu není už vůbec nic a doprovodný software si musíme případně stáhnout sami ze stránek výrobce.

reklama