reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master CK352: mechanika s odezvou + RGB podsvícení

23.3.2022, Jan Vítek, recenze
Cooler Master CK352: mechanika s odezvou + RGB podsvícení
Mechanická herní klávesnice Cooler Master CK352 se nás bude snažit zaujmout RGB podsvícením kláves a porcí světelných diod navíc, ale půjde tu také o přídavné funkce a možnosti nastavení. My si vyzkoušíme verzi s tlačítky Brown.
Kapitoly článku:

Zkušenosti z provozu

 
Cooler Master CK352 je na první pohled zcela běžná desktopová klávesnice, a tak se musíme podívat blíže, abychom odhalili její tajemství. To tkví jednak ve využití mechanických tlačítek a pak v podsvícení, jehož nastavení popisujeme v předchozí kapitole. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Můžeme ale zopakovat, že speciálních funkcí kláves pro nastavení podsvícení je tu tolik, že by už výrobce opravdu mohl udělat lépe, kdyby pro tento účel vytvořil příslušný software. Máme tu totiž celých 16 kláves, které se dají využít pro nastavení podsvícení a v některých případech naprosto neintuitivním způsobem, jehož popis nenajdeme kupodivu ani v manuálu. Jde tu konkrétně o vytvoření vlastního profilu podsvícení s výběrem těch kláves, které budou či nebudou podsvíceny. 
 
 
Kromě obvyklých funkcí pro nastavení zvuku, ovládání přehrávače multimédií či spuštění vybraných aplikací (Tento počítač, webový prohlížeč, kalkulačka) tu ale chybí možnost tvorby maker či přiřazování různých speciálních funkcí vybraným klávesám. Na druhou stranu, takové funkce nám dokáží zajistit různé volně šiřitelné utility, takže si je můžeme zajistit i sami bez přímé podpory této klávesnice. 
 
 
Použitá tlačítka označená prostě jako mechanická typu Brown, mají očekávaný průběh stisku. Ten má velice blízko k lineárnímu, ale skutečně lze zaznamenat, že nejdříve tlačítka kladou trochu vyšší odpor, který později trochu poleví. V praxi, čili v případě, že se na stisk nebudeme opravdu soustředit, však jen těžko poznáme rozdíl mezi typem Brown a lineárními Red. 
 
 
Typ tlačítek a jeho výrobce tak uveden nebyl, ale na nich samotných jsou uvedena písmena LC, což nás může navést k dalším podobným produktům používaných obecně na levnějších mechanických klávesnicích. Důležité je ale vědět, že jejich křížkové dříky jsou kompatibilní s běžně dostupnými klávesami pro tlačítka Cherry MX. 
 
A ačkoliv mají použitá tlačítka průhledné tělo, jejich LED jsou umístěny tak, že dokáží viditelně prosvítit pouze vrchní polovinu klávesy, kam výrobce logicky umístil hlavní popisky. Na popisky značící sekundární funkce kláves tak budeme muset občas ostřit, což je problém především v případě světle šedých kláves, kde popisky nejsou moc kontrastní, čili nejsou dobře vidět. 
 
Nakonec jsme si nechali rozhraní klávesnice a schopnost zaznamenat více najednou stisknutých kláves. Jde tu především o to, zda klávesnice zvládne alespoň 6KRO, což skutečně zvládne bez problémů. Ve skutečnosti dokáže zaznamenat i deset najednou stisknutých kláves, což musí stačit, pokud uživatel není přírodou nějak velice zvláštně obdařen.
 
 

Závěrečné hodnocení

 
Cooler Master CK352 je na první pohled zcela normální klávesnice, která má v zásobě dvě hlavní výhody, a sice mechanická tlačítka (v našem případě verze Brown) a pak podsvícení včetně dvou bočních proužků. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Na podsvícení je tu kladen velký důraz, což je patrné i díky variabilitě 16 speciálních funkcí kláves, s jejichž pomocí se provádí nastavení. Z hlediska uživatele by už ale bylo lepší, přehlednější a snadnější, kdyby se o nastavení podsvícení staral software. 
 
Tlačítka Brown od neuvedeného výrobce fungují dle očekávání, čili mají lehkou hmatovou odezvu a RGB podsvícení, které ovšem mnohem lépe osvítí vrchní část klávesy, vedle níž spodní část snadno zanikne a to platí zvláště o světle šedých klávesách. 
 
Klávesnice CK352 je celkově jednoduchý produkt bez jakéhokoliv doprovodného softwaru a vhodný bude pro takové zákazníky, kteří ocení prostě jen RGB podsvícení a mechanická tlačítka. 
 
English translation of the conclusion
Cooler Master C352 is at first sight a very simple and straightforward product with just two distinct features: mechanical switches (in our case the Brown type) and customizable RGB lighting including two side RGB stripes. 
 
RGB lighting as one of the main features uses quite a few special functions located on 16 keys, which is the only way here to control it. However, it would be advisable to create a dedicated software for such feature, since that would allow for a better, simpler and transparent manner of control. 
 
The noname Brown switches act according to our expectations. They are slightly responsive with rather light press. But their RGB LED creates uneven light under the keycap, so the top part is much brighter than the bottom, which applies especially to the light grey-coloured keycaps. 
 
The CK352 keyboard is a very simple product which tries to avoid using any special kind of software. It is therefore an ample choice for those who look for a plain mechanical keyboard with RGB lighting. 
 

Plusy

 
+ Mechanická tlačítka typu Brown s lehkou hmatovou odezvou
+ Vrchní část těla s opískovaného hliníku
+ RGB podsvícení

 

Minusy

 
- Lepší by byl doprovodný software pro nastavení podsvícení
- Nerovnoměrné podsvícení kláves
 
 
Za zapůjčení klávesnice Cooler Master CK352 děkujeme Diskus.cz
 
 
Cena v době testování: cca 2 200 Kč s DPH  



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama