reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Cooler Master HAF 932: chlazení na druhou

8.1.2009, Jan Vítek, recenze
Cooler Master HAF 932: chlazení na druhou
Od Cooler Masteru došel nový model HAF 932. Tato počítačová skříň patří mezi ty větší z towerů a snaží se poskytnout co největší průtok vzduchu, což dokazuje přítomností třech 230mm ventilátorů a jednoho 140mm. Co ale nabízí dále, na to se podíváme v recenzi.
Kapitoly článku:
Společnost Cooler Master si v poslední době dává na nových modelech skříní opravdu záležet a nevypouští na denní světlo jen tak ledajaké. To tedy pokud nepočítáme klasické Middle Towery, kde se již léta setkáváme se stejně provedenými vnitřky, jež jsou pouze okořeněny odlišnými zevnějšky. Mezi Full Towery je však situace jiná. Nejnovější skříně Cooler Masteru se jmenují ATCS 840 a HAF 932, z nichž je ATCS 840 určena především pro ty uživatele, kteří mají rádi jednoduchý a čistý design a naše HAF 932 zase nabízí agresivní design, což dokazuje už jen červeně podsvícenými ventilátory.


Jinak jsou tyto skříně uvnitř velmi podobné, i když každá nabízí odlišné možnosti. Například ATCS 840 má vyjímatelný tray základní, což náš HAF 932 nenabízí, ale zase je napěchován ventilátory. Zaměřme se nyní již ale pouze na tuto skříň. Přichází v klasické krabici z lepenky, v níž je chráněna pomocí dvou polystyrenových bloků, igelitového vaku a choulostivé části mají na sobě rovněž ochranné fólie.

Model
HAF 932
Rozměry
564 x 243 x 560 (H x Š x V)
Hmotnost
13,2 kg
Materiál
1mm SECC, plast, plexi
Kompatibilita
mATX, ATX, E-ATX
Pozice
6x 5,25"
5x interní 3,5"
1x externí 3,5" (s pomocí redukce)
Chlazení
přední 230 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA, červené LED
boční 230 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA
vrchní 230 x 30 mm, 700 RPM, 19 dBA
zadní 140 x 25 mm, 1200 RPM, 17 dBA
spodní pozice pro jeden 120mm ventilátor
I/O Porty
4x USB 2.0, 2x audio, 1x eSATA, 1x IEEE1394 FireWire
Variace
pouze v černé barvě

Tři 230mm ventilátory doplněné jedním 140mm, to je skutečně nebývalá výbava a navíc se nejedná o jedinou možnou konfiguraci. K její úpravě si ale připravte 4mm imbusový klíč. Boční ventilátor se dá nahradit čtyřmi standardními 120mm ventilátory, pak se dá místo zadního 140mm modelu dát také standardní 120mm a nakonec vrchní můžeme buď o jeden 120mm doplnit, nebo vyměnit za tři takové, alespoň tedy dle manuálu. Avšak při pohledu na skříň je jasné, že něco takového spáchat nelze, a tak jde spíše o chybu. Výrobce myslel asi spodní pozici pro 120mm ventilátor, která je od výroby neosazena. O chlazení je tedy, zdá se, velmi dobře postaráno, avšak za tu cenu, že ze skříně se stalo řešeto. Tím se jednak dovnitř bude dostávat prach a potom se tak dobře neutlumí hluk komponent. S tím ale musíme počítat již před nákupem.



Podívejme se nyní na samotnou skříň. Už při pohledu zepředu můžeme snadno poznat, že vzduch bude dovnitř přes děrované záslepky a panely proudit velmi snadno. Celkem je zde šest snadno výjimatelných pozic pro 5,25" mechaniky a jiná zařízení, avšak jedna z těchto pozic lze přetvořit pro externí 3,5" zařízení. Pod těmito pozicemi pak máme plastovou mřížku s kovovým děrovaným plechem a logem Cooler Master. Tu můžeme snadno prostou rukou vyjmout a vyfoukat prach, jenž se v ní zachytil, nebo odšroubovat přední ventilátor. Kutilové si jistě kovový rošt u ventilátoru vyříznou, protože ten je zde zcela zbytečný.



Zcela nahoru Cooler Master umístil veškeré přední I/O porty a byl skutečně velkorysý. Máme zde totiž hned čtyři porty USB, dva audio (mikrofon a sluchátka), jeden IEEE1394 FireWire a nakonec i jeden eSATA. Vedle audio konektorů se ještě našlo místo na dvě LED indikující stav počítače a práci pevného disku. Toť z přední strany vše, takže se přesuneme k levému boku.



Na levé bočnici se Cooler Master skutečně vyřádil a využil ji celou. Nahoře máme obdélníkové kouřové plexisklo s bílou diagonální mřížkou. Celkem zde bylo pro její přichycení využito deset nýtů. Pod plexisklem pak je oblast s vyraženými otvory a pozicemi pro čtyři 120mm ventilátory, nebo jeden 230mm ventilátor, jenž je součástí dodávky, stejně jako zbylé dva. A potom výrobce nezapomněl zvýraznit název skříně, jenž se však do českých končin příliš nehodí a nakonec je zde pět podlouhlých průduchů u pozic pevných disků.


- klikněte pro zvětšení -



Pravá bočnice také není ani zdaleka holá. Jednak jsou zde ty samé průduchy jako nalevo a poté také profilování v zadní části. Díky němu se tato bočnice (stejně jako ta levá) nijak nekroutí, k čemuž jistě přispívá také silný SECC materiál dosahující 1 mm. Obě bočnice se nezasouvají, nýbrž zachytávají za přední pant a každá se jistí pomocí dvou přítlačných šroubků.



Dostáváme se k zadní části skříně, kde se ukáže jedna z jejích specialitek. Jedná se o dvě pozice pro pevný zdroj, přičemž výrobce evidentně navrhuje využít tu spodní. V horní vidíme záslepku, v níž byly umístěny dvě chlopně pro protažení hadiček potenciálního vodního chlazení. Umístění zdroje do horní pozice zde má také jednu nevýhodu: musíme před jeho instalací odejmout horní 230mm ventilátor, protože obě věci se do skříně najednou nevejdou.



Jinak zde máme klasické uspořádání. Celkem dobře je také zpracována zadní pozice pro 120mm nebo 140mm ventilátor a na záslepkách sedmi pozic pro rozšiřující karty můžeme zaznamenat také otvory pro vzduch.



Tím naše tůra po povrchu skříně nekončí, protože zajímavé jsou také zbylé dvě strany. Ta horní nabízí další veliký perforovaný panel a ten je zde osazen 230mm ventilátorem, jenž bude vzduch posílat vzhůru mimo skříň. Ta je však také uzpůsobena pro vodní chlazení, takže se sem může vměstnat radiátor s až třemi 120mm ventilátory nebo tyto ventilátory samotné. Vepředu pak máme prostor pro odkládání drobných věcí a ten je vyložen odnímatelnou gumovou podložkou, takže si sem můžeme sem tam odložit i rohlík a drobky z něj přesto půjdou snadno ven. Nakonec zde narazíme na obdélníkové tlačítko Power a kulatý Reset. Zvláště Power zde mohl být o něco menší, aby se nedal tak snadno omylem stisknout, ale to se dá ošetřit softwarově.


- klikněte pro zvětšení -

A nakonec se podíváme na dno skříně, kde je především zbylá pozice pro 120mm ventilátor a také čtyři gumové nožky. Ty se dají vyměnit za kolečka, protože HAF 932 není ani prázdná žádné peříčko a možnost s ní drandit po podlaze se může velmi hodit.


- klikněte pro zvětšení -
reklama