reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Creative Sound BlasterX Siege M04: herní myš

23.3.2017, Jan Vítek, recenze
Creative Sound BlasterX Siege M04: herní myš
Společnost Creative se rozhodla využít značku Sound Blaster zcela novým způsobem a vytvořila řadu Sound BlasterX, která však nemá se zvukem nic společného. Patří do ní také herní myš Siege M04, kterou si dnes vyzkoušíme.
Kapitoly článku:
Creative se snaží trochu nesmyslně využít značku Sound Blaster i u periferií, které se zvukem vůbec nesouvisejí, což je u této firmy poněkud překvapující, ale na druhou stranu jde jen o prkotinu. My se raději zaměříme na nové periferie Sound BlasterX samotné, co nabízejí, jaké jsou, atd. Zatím jsou pouze dvě, a to myš Siege M04 a klávesnice Vanguard K08.


- klikněte pro zvětšení -

Jako mnoho moderního herního hardwaru je tato myš i o podsvícení, přičemž to zde využívá RGB pruh vedený přes celý obvod myši, k němuž se přidává ještě logo na hřbetě a podsvícené kolečko. Creative chce zaujmout především tímto, ale nezapomíná ani na ostatní užitečnější výbavu, kam patří 7 programovatelných tlačítek, senzor PMW3360 s rozlišením až 12.000 dpi (najdeme jej třeba v myších SteelSeries Rival 500 nebo Cooler Master MasterMouse Pro L) a ergonomický design výhradně pro pravou ruku.



Myš dorazila v papírovém obalu, který lze otevřít, abychom se podívali na samotnou myš skrytou pod průhledným výliskem. Díky tomu si můžete při jejím kupování v obchodě i bez otevírání obalu udělat představu o tom, jak je velká a co nabídne.

Model
Creative Sound BlasterX Siege M04
Rozměry myši
136 x 68 x 43 mm
Hmotnost myši
110 g bez kabelu
143 g s kabelem
Tlačítka
7 programovatelných
hlavní dvojice tlačítek se spínači Omron
Senzor
PMW3360
12.000 dpi i FPS
akcelerace 50 G
max. rychlost 250 IPS (635 cm/s)
2 mm LoD (Lift-off Distance)
Rozhraní
USB 2.0 (2m kabel)
Ergonomie
pro praváky
Kompatibilita
software pro Windows 7 a novejší

Tato myš patří spíše mezi větší modely, které vám vyplní celou dlaň a typově jde dle výbavy o myš především pro akční hry. Máme tu totiž rozumný počet tlačítek, a sice 7, z toho všechna programovatelná a pak také velice rychlý senzor PMW3360 dosahující hodnot 12.000 dpi a stejně tolika FPS při snímání povrchu. Zda to někdo ocení, to už je věc jiná.

V ostatních ohledech tu nemáme nic speciálního, ovšem až na RGB LED podsvícení. V jeho případě se Creative chlubí, že Siege M04 má jako jediná myš podsvícen celý svůj obvod, jak je ostatně vidět také na jejím obalu. A také že to ihned ukáže po svém zapojení k počítači, kdy začnou po obvodu běhat barevné vlny. Myš tak na sebe neustále svádí pozornost a je otázka, zda to je vůbec dobré pro dosažení ergonomické pohody při práci či hraní na počítači (osobně mám jasno: není). Jistě, podsvícení si můžeme snadno vypnout nebo nastavit nějakou statickou a nevtíravou barvu, ale v takovém případě nepotřebujeme myš s tak provedeným podsvícením.
 
 

Zpracování myši


Creative Sound BlasterX Siege M04 je vyrobena z kombinace černých plastů s lesklým i matným (ale ne změkčeným) povrchem. Měkké gripy má tedy po stranách také, ale ty jsou rovnou gumové a navíc se vzorkem pro jistý úchop. Gumový plášť má ostatně na sobě navléknuté také kolečko vybavené průsvitnými okraji pro svou LED. Na různých fotografiích můžete vidět také světlý proužek táhnoucí se kolem obvodu myši a právě skrz ten budou svítit barevné LED.



Tato myš je poměrně těžká, ale celkově má také velice pevné tělo a vypadá, že i leccos snese. Jednotlivé části k sobě přesně lícují, takže osobně s jejím provedením nemám sebemenší problém. Její hlavní výbava začíná u tlačítek, přičemž ta hlavní ponesou největší zátěž, a tak není divu, že mají pod sebou i kvalitní spínače od firmy Omron, které mají vydržet 50 milionů stisků. Hlavní tlačítka jsou oddělena od zbytku myši a kladou adekvátní odpor - ne moc malý, abychom je nemačkali jen vahou prstů a ne moc velký, abychom se museli moc namáhat.


- klikněte pro zvětšení -

Kolečko je vybaveno hlubokým vroubkováním, ale i bez něj by se s ním otáčelo dobře, protože krokování má slabší aretaci. Nestává se však, že by se při otáčení zastavilo v půli kroku, aby se pak samovolně pootočilo a nám nechtěně posunulo stránku, apod. U koleček s jemnější aretací je také důležité, aby stisk nebyl příliš tuhý, což v tomto případě platí. Jeho odpor je srovnatelný s tím, který kladou i hlavní tlačítka, a to je dobře. Navíc je kolečko dobře dosažitelné, ale v tomto ohledu jsem chtěl zmínit především tlačítko nad ním, které slouží ve výchozím nastavení pro přepínání mezi 3 přednastavenými stupni dpi. Toho je na takovou funkci škoda, neboť je velké, vyvýšené nad okolní povrch, a tak jej nemusíme hledat bříškem zkrouceného prstu. Bohatě postačí ho stisknout narovnaným prstem, což zde funguje skutečně dobře. Mezi tímto tlačítkem a kolečkem pak máme bíle podsvícený ukazatel nastaveného rozlišení senzoru.



Zbylá 3 tlačítka jsou na levé straně myši připravena pro palec a obklopují boční gumový grip. Dvě z toho jsou přitom v klasické pozici, stejně jako u celé řady jiných myší a třetí je vystrčeno více dopředu. Právě toto tlačítko je ze všech daleko nejhůře dosažitelné, protože se nachází až před naším těžkopádným palcem. Pokud ten má spočinout v ideální poloze na rozhraní mezi dvěma ostatními bočními tlačítky, pak to třetí bude až moc vepředu. Nejlepší mu tak bude přiřadit nějakou málo využívanou akci, při níž si můžeme na myši trochu přehmátnout, což rozhodně není přednastavená funkce Sniper. Všechna tato tlačítka mají ostré hrany, díky kterým jdou dobře nahmatat a rozlišit, což lze kvitovat s povděkem, ale tady bych se i obával, jestli nejsou až moc ostrá, aby se nám na palci netvořily mozoly a otlačeniny. Jestli ale máte své ruce "ošlehány" hraním na kytaru či prací s krumpáčem, pak vám trochu ostřejší hrany této myšičky neublíží.



Když si myšku obrátíme na záda, objeví se mřížka, která na první pohled vypadá jako hluboký lapač prachu. Ale nenechte se mýlit, tak jen může působit na fotografii, protože vnitřky trojúhelníků jsou z lesklého plastu a ve skutečnosti jde o víceméně rovnou plochu. Zde potěší 4 velké teflonové nohy, díky kterým bude tato myš dobře jezdit i po měkčích látkových podložkách.


Příslušenství


V příslušenství nenajdeme v podstatě nic užitečného. Jsou to jen informace o záruce, technické specifikace nebo kartičky, které vysvětlují to, co každý chápe. Zajímavé je, že jedna kartička vysvětluje i způsob, jakým se vyměňují teflonové skluzové podložky, ale žádné náhradní v balení nejsou (ani nemají být) a ani na stránkách výrobce se o možnosti jejich výměny nepíše.

reklama