reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DIR-635 s maximálním USB portem

3.11.2009, Martin Kuchař, recenze
D-Link DIR-635 s maximálním USB portem
Po minulém routeru D-Link se dnes podíváme na jeho bratříčka, který se snaží ukázat, že na WiFi routeru může být přítomen i USB port s nespočtem funkcí. Proč si tedy doma nenasdílet tiskárnu, data nebo se pojistit proti výpadku 3G modemem připojeným k routeru?
Kapitoly článku:
V minulé recenzi modelu D-Link DIR-615 jsme se zmiňovali o jeho jednoduchosti a minimálním řešení, které poskytuje vše potřebné pro vybudování WiFi sítě, ale tím to také končí. Dnes se vrhneme trochu dále a probereme detailně dalšího zástupce v našem testu od společnosti D-Link. Model DIR-635 přináší oproti svému menšímu bráškovi navíc jeden USB port, který disponuje nespočtem různých funkcí. Hned na první pohled si zcela jistě všimnete, že je toto zařízení o chloupek větší, než DIR-615 – ostatně má také tři antény a na čelní straně je nějak více LED kontrolek.


Celkem jednoduché provedení v klasických barvách
- pro zvětšení klikněte -


Celkově se ale jedná o prakticky totožnou konstrukci, která byla jen protažena do šířky, ale barevné i technické provedení zůstalo prakticky totožné. Všechny antény je samozřejmě možné odšroubovat – jak si ukážeme dále.


Sada diod také ničím nepřekvapí. Podsvícení je decentní a neruší
- pro zvětšení klikněte -

Klasická sada indikačních LED je doplněna ještě o kontrolku ukazující aktivitu připojeného flash disku – samozřejmě pokud je připojen. Z dalších snad ani není potřeba jmenovat notoricky známé kontrolky LAN a WAN konektorů, stejně jako LED pro bezdrátovou síť nebo stav napájení. Z tohoto pohledu je vše opravdu jasné a výrobce si je dobře vědom, že více diod by bylo spíše na škodu a uživatele by mátlo.


Sada konektorů s USB 2.0 portem - všimněte si trojice RSMA konektorů
- pro zvětšení klikněte -

Jak můžete sami vidět, odpojené antény je možné znovu připojit skrze RSMA konektor, na který můžete samozřejmě zapojit i libovolnou externí anténu. Z pohledu portů zde máme typické čtyři zástupce LAN RJ45 a k tomu jeden WAN RJ45 konektor. Zajímavější je ale zeleně označený USB port, který podporuje technologii SharePort – snadné a rychlé sdílení připojených dat v celé síti – ostatně s podobnou specialitkou jste se mohli setkat už u routerů ASUS RT-N13U a ASUS WL-500W.

Samotné funkce USB konektoru si rozebereme v samostatné kapitole, neboť jejich výčet je opravdu rozsáhlý. Celkově zde ale máme poveden router, u kterého nás bude zajímat především výsledná přenosová rychlost v dílčích testech – z ostatních pohledů se totiž zatím zdá být takřka ideální.

Nechybí ani přehled všech technických specifikací přístroje.

Technický parametr Hodnota
Standard 802.11b/g/n/d
WAN port 1 × RJ45 10/100 BaseT
LAN porty 4 × RJ45 10/100 BaseT
USB Ano - 1 × USB 2.0
WPS Ano
Provozní režimy Router, AP, Repeater
Rychlosti 802.11b 11 Mbps, G 54 Mbps, N 300 Mbps
Anténa 3 × dipólová 3 dBi
Kódování 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius
Výkon 14 - 16 dBm
Napájení 5 V, max 3 A
reklama