reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Link DNS-313: jednoduchý NAS

24.3.2009, Jan Vítek, recenze
D-Link DNS-313: jednoduchý NAS
Dnes si představíme NAS box D-Link DNS-313 pro jeden disk. Nabízí pevné kovové tělo, aktivní chlazení a také softwarovou výbavu vhodnou pro stahování dat a jejich další poskytování na domácí síti. Jaké jsou ale jeho další kvality, především v oblasti výkonu?
Toto zařízení přichází v oranžově zbarvené papírové krabici, z níž vytáhneme vaničku z tvrdého recyklovaného papíru, v níž je vše uloženo v příslušných přihrádkách. Balení je tedy jednoduché, ekologické a dostatečné pro bezpečnou přepravu. Zařízení ostatně není nijak choulostivé. NAS box DNS-313 bychom mohli charakterizovat jako zařízení připravené pro multimediální využití, protože zde najdeme integrovaný iTunes server nebo také UPnP AV mediální server, který dokáže streamovat obsah do kompatibilních přehrávačů médií.


Pochlubit se může rovněž gigabitovým připojením k Ethernetu, alternativním připojením přes rozhraní USB 2.0 a managementem spotřeby.

Model
DNS-313
Rozměry
200 x 124 x 49 mm
Hmotnost
1,29 kg
Materiál
hliník, plast
Int. rozhraní
SATA 300
Ext. rozhraní
USB 2.0, LAN 1 Gbps
iTunes, FTP, uPNP AV server, WEB a FTP download

Samotný box je velmi pěkně zpracovaný a vypadá, že snese i hrubější zacházení. Z drtivé většiny je zpracován z hliníku, pouze podstavec s předním a zadním panelem jsou plastové, což je vzhledem k jejich složitějším tvarům pochopitelné. V normální poloze je box určen postavení na svou dlouhou úzkou hranu, díky čemuž bude zabírat na stole či na zemi jen minimum místa.



Z přední strany můžeme v předním panelu vidět malé otvory, skrz něž bude dovnitř proudit čerstvý vzduch. Ve středu je však připevněný kus průhledného plastu, za nímž se zdá, že výrobce použil kus hliníku, který hrubě zbrousil. Ve středu tohoto hliníku pak máme čtvercové tlačítko pro zapínání a vypínání boxu, jehož stisk je poměrně tuhý, takže jej nebude snadné omylem zmáčknout. A nakonec jsou nad a pod tímto tlačítkem stavové LED.

Kovové tělo boxu je jinak celkem nezajímavé, pouze si můžeme na stranách všimnout vyražených log firmy D-Link. Přesuneme se proto na zadní stranu boxu.



Tam je především patrný výdech malého ventilátorku, jenž není na jednoduchý rošt přímo naplácnutý a v kombinaci s předními otvory tento systém vypadá celkem účinně. Zde mě zajímá, zda bude možné pomocí nastavení boxu tento ventilátor regulovat či rovnou vypnout, ale tomu moc šancí nedávám. Snad bude box alespoň schopný si otáčky regulovat automaticky.

Pod ventilátorem pak můžeme vidět plastovou páčku pro vysunutí pevného disku, dále zapuštěné tlačítko Reset a až dole kulatý konektor pro napájení. Zajímavé je zpracování datových konektorů USB 2.0 a RJ-45, jež se samozřejmě nemohou použít najednou, což výrobce zdůraznil tím, že nad ně dal posuvného jezdce, který jeden z nich zaslepí, takže to trkne snad každého.



Spodek DNS-313 je pak vybaven plastovým podstavcem, na nějž D-Link nalepil informační štítek se základními pokyny a vysvětlivkami. Podstavec je také opatřen gumovými ploškami, takže na hladkém povrchu zařízení dobře dosedá a neklouže se.



Fyzická instalace disku snad ani nemůže být jednodušší. Prsty uchopíme plastové čelo a pohybem vzhůru je odejmeme, následně vložíme dovnitř pevný disk tak, aby se uvnitř napojil na SATA konektory a plastové čelo zase vrátíme na své místo.


Příslušenství


Asi nebudeme překvapeni tím, že uvnitř krabice vedle boxu uzříme pouze instalační CD, dále manuál, pak napájení v sestavě adaptér a eurokabel a nakonec USB a ethernetový kabel. K nám do redakce však zařízení dorazilo již použité, ale to ničemu nevadí.




reklama