reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další čtyřiadvacítka - LG L245WP

5.2.2007, Pavel Kovač, recenze
Další čtyřiadvacítka - LG L245WP
Pod oko sondy se tentokrát dostal 24" model firmy LG s označením L245WP. Jde o širokoúhlý osmidoménový MVA panel se slušnými parametry a hlavně přívětivou cenou. Uvidíme, jak si LG povede v našich testech s tímto novým MVA panelem.

Design zvládnutý na jedničku



Firma LG si tentokrát odpustila různé variace svých extravagantních kousků a monitoru vtiskla jednoduchý a účelný design. Někomu se to může zdát až příliš fádní, ale ten, kdo někdy déle pracoval na počítači, jistě ví, že nějaká blikátka či ultrasvítivé diody jsou akorát na obtíž. Samozřejmě lze namítnout, že nějaké ty extravagance se dají vyrobit i bez blikátek, či jiných šíleností, ale opět je zde taková ta optická bariéra při práci, kdy vadí i drobná nesouměrnost monitoru. Zkuste si například otočit monitor, který má reproduktory v dolní hraně, na výšku a uvidíte, že při práci to neskutečně vadí.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Noha je vyrobena vcelku tradičně. Pouze její tvar (elipsovitý) na první pohled zaujme. Díky klasické konstrukci nohy lze monitor slušně naklápět (25° vzad a -5° vpřed). Sice to není mnoho, ale pro takto velký monitor to celkem stačí. Osobně bych uvítal trošku větší náklon směrem vzad a proč? Inu občas (když např. uklízím, balím apod.) odpovídám na zprávy IM ve stoje, a tak je náklon vzad velmi důležitý. Je to však otázka zvyku a toho jak jste ochotni obětovat maximální komfort.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)


Z čelního pohledu je patrné, že rámeček sice není nějak extra tenký, ale vzhledem k velikosti panelu se není čemu divit. Trošku může vadit rozdílná tloušťka horního a spodního okraje a to hlavně při otočení monitoru o 90° (pivot). Tím se dostáváme k faktu, že monitor má pivot, jenž nebývá u takto velkých monitorů zrovna častý. Je sice pravda, že v praxi se pivot použije jen málokdy (u širokoúhlého 24" panelu), protože lidské oko je uzpůsobeno pro širokoúhlé vidění, a tak při otočení na výšku zkrátka nevidíte celý obraz. Občas se však využití najde a to např. při čtení dokumentů z větší vzdálenosti apod. Psaní dokumentů je skoro pohodlnější při klasickém postavení, protože si můžete zobrazit s klidem dvě stránky A4 vedle sebe, takže máte hodně dobrou orientaci v celém dokumentu.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)



Pivot (Pro zvětšení klikněte)

Na zadní straně nenaleznete nic, co by vás až tolik zajímalo. Opět se uplatnila klasická konstrukce, kdy jsou prakticky po celé ploše rozmístěny průduchy pro odvětrávání zdroje a podsvětlovacích trubic. Lze také odmontovat nohu a využít VESA držáku o rozteči 100mm.


Zadní pohled (Pro zvětšení klikněte)

Na levé straně jsou umístěny dva USB konektory pro připojení flash disků a podobných přechodných zařízení. Je trošku škoda, že výrobce neumístil i dva USB konektory do prostoru s obrazovými vstupy. Tím by hodně pomohl při připojování myši a klávesnice. Na druhou stranu v dnešní době bezdrátových zařízení to není až tak velké mínus.


Tlačítka na ovládání OSD menu (Pro zvětšení klikněte)

Na ovládání OSD menu slouží sedm tlačítek a jedno pro zapínání a vypínání monitoru. Tlačítka jsou však dost zapadlá a občas se staně, že stisknete jiné, než očekáváte. Naštěstí se to stává pouze vyjímečně. Stisk tlačítek je velice příjemný a s jistým cvaknutím. Inu zde LG odvedlo velice dobrou práci a nelze si na nic stěžovat.


USB Hub na levé straně (Pro zvětšení klikněte)

Na levé straně naleznete již zmiňované dva USB konektory a jeden 3,5mm jack jako výstup pro sluchátka. V prostorech pro obrazové vstupy naleznete jeden HDMI konektor s podporou HDCP, jeden D-Sub a kompozitní vstup. Samozřejmostí je USB-B konektor pro USB Hub. Jsem velice rád, že se začínají objevovat HDMI konektory s HDCP. Je to pro budoucnost asi nutné a ušetří to spoustu starostí. Na druhou stranu pokud by výrobci HDCP ochranu do svých výrobků nevkládali, tak to donutí vývojáře a filmová studia nevyžadovat HDCP ochranu a bylo by možné přehrávat HD filmy na jakémkoli systému bez sebemenších problémů. Ale s tím bohužel asi nic neuděláme.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)





Dodávané příslušenství:
  • DVI -> HDMI kabel
  • D-Sub kabel
  • USB kabel A-B
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s ovladači a manuálem
  • Útěrka z mikrovlákna

V balení naleznete klasické příslušenství, a to od potřebných kabelů přes nějaké ty instalační příručky až po CD s ovladači. Zkrátka nic nechybí. Navíc dostanete jako bonus utěrku z mikrovlákna. Utěrku jsem sice nerozbaloval (byla zatavena v pytlíčku), ale vzhledově a na omak přes igelit se zdála velice dobrá. Neměla ani zapošité hrany (ty byly pouze zubatě zastřižené). Tím ušetříte cca 80,- a hlavně cestu do dalšího obchodu pro tuto utěrku. Za to si zaslouží LG velkou pochvalu!


LG L245WP
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
24" (16:10)
Ideální odezva
8 ms (gtg)
Jas
500 cd/m2
Kontrast
1000:1
Výrobní technologie
AMVA
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,270mm
Nativní rozlišení
1920 x 1200
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO (2 porty)
Vstupy
HDMI (s HDCP), Component, D-Sub
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO (Vesa 100mm)
Hmotnost
9,6 kg
Norma TCO
TCO`99
Pivot
ANO
Spotřeba
max 80W
Různé variace tohoto modelu
NE
Speciální vlastnosti
PIP a PBP
v balení utěrka z mikrovlákna
Orientační cena: 18 800,- Kč bez DPH


reklama