reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO CS230: sRGB profesionál

18.2.2013, Pavel Kovač, recenze: specifikace produktu
EIZO CS230: sRGB profesionál
Nová CS řada monitorů od firmy EIZO má ambice se stát se ideálním monitorem pro začínající fotografy či grafiky. Tento monitor totiž lze případným kitem rozšířit na vyšší model. Máte tak možnost výběru až po zakoupení monitoru. Jaká je tato novinka?

EIZO CS230: celkové hodnocení


Firma EIZO představila tento nový monitor ve velmi slušném světle. Designově se řadí mezi klasickou řadu CG, pouze spodní hrana je trošku odvážnější. Co je však nejdůležitější je kvalita obrazu. Pokud požadujete sRGB monitor (pro web, video a většinu fotografů ideální), tak si troufám tvrdit, že na trhu za podobnou cenu lepší nenajdete. Navíc máte kdykoli možnost si pořídit licenci na ColorNavigator + sondu a monitor tak výrazně povýšit. Pokud porovnám adekvátní monitor od NECu, tak najdeme jen SpectraView 232, resp. levnější variantu MultiSync P232W. Pokud se koukneme na cenu SpectraView, tak je o cca 5 tisíc vyšší u MultiSync je cena prakticky stejná. EIZO však přináší možnost licence a povýšení monitoru a zabudovaný autokorekční senzor. A to jsou právě ty přidané hodnoty oproti konkurenci, co se počítají.

Ale zpět k našemu EIZU. Ten poskytuje v rámci sRGB naprosto perfektní barevné podání, a to i bez kalibrace. Většina uživatelů asi ani nebude potřebovat sondu a monitor prakticky nechá v továrním nastavení, resp. zvolí režim sRGB. Trošku mě však zarazil drobný odklon udávané teploty barev, a to o cca 500K.

Abych dosáhl 6500 K musel jsem nastavit 6000 K v OSD. Na druhou stranu to nemusí být takový problém, protože pomocí ColorNavigator Elements si nastavíte teplotu více než slušně, a to jen podle oka. Navíc díky autokorekčnímu senzoru máte jistotu, že teplota barev bude stálá po celou dobu užívání monitoru. Co se týče podsvícení, tak to je naprosto bez diskuzí a perfektní. Obraz díky němu vypadá daleko živěji a přirozeněji. Máte opravdu pocit, že koukáte na reálnou věc a ne na obraz monitoru.

Pozorovací úhly jsou také velmi slušné a povrchová úprava jim v tom ještě pomáhá. Její matná úprava sice trošku tvoří "špinavý" povrch, ale jen ve vzdálenosti 20 cm, což není obvyklá pozorovací vzdálenost.

Co se týče odezvy, tak zde EIZO CS230 až tolik nevyčnívá. Jeho odezva je... no, jen lehce podprůměrná. Naštěstí je ve většině případů zbavena překmitů, a tak v obraze nejsou vidět artefakty. Na zběsilé hraní her to však nebude a zde se raději poohlédněte po nějakém vysloveně herním monitoru (například i EIZO FS2333). Pro tuto skupinu lidí tento grafický monitor ani není určen, a tak se není čemu divit.

Velmi dobrá je polohovatelnost, stojan FlexStand 2 nabízí téměř vše, co od monitoru očekáváme. Velký zdvih, pivot, pevnou konstrukci a zkrocení kabelů. Samozřejmostí je možnost uchycení na VESA držák.

Sečteno a podtrženo se jedná o výjimečný monitor. Jeho cenová a licenční politika je docela inovativní. Ještě nikdy (co si vzpomínám) tu nebyl monitor, co lze pouhým zadáním licenčního klíče upgradovat na vyšší. Navíc díky integrovanému autokalibračnímu senzoru máte jistotu stálosti barevné teploty. To je zkrátka za cenu kolem 15 tisíc opravdu nevídané. A právě proto si vysloužil naše ocenění TREFA.


 - základní pohled

Ocenění TREFA získává monitor EIZO CS230
za perfektní barvy a inovativní přístup.
Logo ocenění je ke stažení zde.


V řeči čísel to pro monitor vypadá velmi slibně. Klíčové vlastnosti pro grafiku, jako je barevné podání a podsvícení, se motají kolem 90%. To se u nás až tak často nestává. V barvách by dostal ještě více, pokud by šlo o AdobeRGB. Pokud tedy máte požadavky jen na sRGB, tak si klidně ještě 10% připočtěte, a tak získáte téměř ideální monitor.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Webdesignéry a fotografy
2) Zpracování videa

Jediné, na co se tento monitor nehodí, je pre-press. Zde by byl rozhodně lepší AdobeRGB monitor, ale v našich končinách si nedělám iluze. Stále je lepší mít kvalitní sRGB než low-endový AdobeRGB! Takže pokud se rozhodujete mezi Adobe RGB a sRGB za stejnou cenu, tak raději sRGB.


Plusy


+ Velmi dobré barevné podání
+ Perfektní podsvícení
+ Autokalibrační senzor
+ Možnost upgradu na vyšší verzi
+ HW kalibrace (jen s další licencí či SW třetí strany)
+ Velmi dobrá ergonomie
 
 

Minusy


- Lehce pomalejší odezva (ale bez větších překmitů)
- Ne zcela ideální teplota barev po ploše monitoru
- OSD občas "spadlo" (možná vada konkrétního kusu)
 

Cena v době testování: cca 15.800 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru EIZO CS230 děkujeme EIZO.


Jak hodnotíte monitor EIZO CS230?
V anketě šlo hlasovat od 18.2.2013 do 15.2.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný86 %
Průměrný14 %
Špatný0 %
reklama