reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epson L110: šetřílek pro domácnosti

30.8.2013, Milan Šurkala, recenze
Epson L110: šetřílek pro domácnosti
Dnes nám do redakce dorazil nejlevnější zástupce inkoustových tiskáren Epsonu s velkokapacitními nádržkami. Jde o model L110 a nabízí neuvěřitelně levný barevný tisk. Jak si povede v našem náročném testu?
Společnost Epson už v podstatě skončila s prodejem tradičních levných tiskáren, do kterých náplně stály skoro tolik co samotná tiskárna. Tyto provozně předražené inkoustové tiskárny přenechala konkurenci a nyní bojuje na poli superlevného tisku, to jest s řádově nižšími náklady. Nejlevnějším zástupcem této kategorie je dnes Epson L110. Za necelé 4000 Kč dostanete tiskárnu se 4 velkokapacitními nádržkami na inkoust, nicméně bez oboustranného tisku a dalších vymožeností. Pojďme se podívat, jak si povede v našem testu.

Epson L110

Tiskárna mě překvapila malými rozměry a velmi nízkou hmotností. Lehká skoro jako pírko. Konstrukce je plastová a místy působí trochu chatrně, to je ale typické pro většinu dnešních tiskáren. Můžete si všimnout, že funkčně jde skutečně o základní tiskárnu, nikde žádný skener, LCD displej, tlačítka, nic. Jde skutečně o jednoduchou tiskárnu, která má především levně "tisknout".


Epson L110 přední kryt


Po otevření krytu zde neuvidíte nic zvláštního, tisková hlava je schovaná a ani cartridge se tu nemění, neboť inkoust se doplňuje z druhé strany.


Epson L110 nádobky na inkoust


Na těle je nasazena "krabička" se čtyřmi velkými zásobníky na inkoust. Všimněte si páčky (ukazuje na ni červená šipka), kde si vybíráte mezi pracovním režimem a režimem pro přenos tiskárny (zabraňuje pohybu inkoustu ze zásobníků do tiskárny).


Epson L110 inkousty


V krabici od tiskárny najdete příjemné překvapení, čtyři 70ml lahvičky inkoustu, celkem téměř tři deci. Máte tu všechny čtyři barvy, tedy azurovou, purpurovou, žlutou a černou. U nich odšroubujete víčko, sejmete fólii, vrátíte víčko a na něm ulomíte horní krytku, čímž z víčka uděláte velmi šikovnou nálevku. Horní krytka se pak dá otočit a víčko jím uzavřít.


Epson L110 plnění inkoustem


Takhle vypadají sejmuté zásobníky. Vidíte čtyři hadičky na přivedení inkoustu do tiskárny. Každá nádržka je kryta utěsněním, které je nejprve nutno sundat, pak nalít inkoust a znovu uzavřít.


Epson L110 přední zásobník


Vepředu je výstupní zásobník, který je poněkud volný (což je ale u drtivé většiny tiskáren typická záležitost).


Epson L110 zadní zásobník


Zadní podavač pojme 50 listů a výtku mám k horní části, která drží spíše podle nálady. Uvítal bych také nějakou krytku, která by zamezila vnikání prachu dovnitř do tiskárny.


Epson L110 ovládací panel


Ovládacími prvky jsou tu jen dvě tlačítka, jedno na zapnutí a druhé pro plnění inkoustu, čištění hlavy nebo obnovy tisku poté, co např. došel papír.


Epson L110 zezadu


Vzadu toho rovněž moc neuvidíte. Dole pod zásobníkem je schována přípojka k elektrické síti a jediný možný způsob spojení tiskárny s počítačem je USB. USB kabel není dodáván s tiskárnou. Epson L110 tedy zatím vypadá na nepříliš bohatou tiskárnu, tak se pojďme podívat, jak je na tom po praktické stránce.

Technické specifikace: Epson L110
Tiskárna
Technologie tisku piezoelektrická
Počet trysek 180 černých, 59 pro každou barvu
Velikost kapek 3 pl
Max. rozlišení 5760×1440 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 27 str/min (6 str./min. ISO/IEC 24734)
Rychlost tisku A4 barevně 15 str/min (3 str./min. ISO/IEC 24734)
Doba tisku 10×15cm fotografie 69 s
Doby výtisku prvního dokumentu -
Tiskové cartridge 4 (černá, azurová, purpurová, žlutá)
Oboustranný tisk ano (ruční)
Podporovaná gramáž papíru 64 - 90 g/m2 (+ fotografické papíry)
Zásobník papíru 50 listů, 10 fotografických papírů
Zásobník papíru ADF -
Kopírka
Max. rychlost -
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie -
Skener
Max. rozlišení -
Snímač -
Rozhraní -
Barevná hloubka -
Rychlost skenování černobílé -
Rychlost skenování barevné -
Ostatní
Spotřeba 10 W (tisk), 1,2 W (úsporný režim)
Rozměry 472 × 222 × 130 mm
Hmotnost 2,7 kg
Připojení USB 2.0
LCD displej -
Hluk 38 dB(A)
Dodaný software ovladače
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama