reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externích 5.1 kanálů od Creative

30.3.2011, Jan Vítek, recenze
Externích 5.1 kanálů od Creative
Nebaví vás u vašeho notebooku poslouchat zvuk z integrovaného zvukového čipu a rádi byste si pořídili něco lepšího? Tím může být Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro, tedy externí zvuková karta pro USB s podporou 5.1 kanálů a dálkovým ovladačem.
Kapitoly článku:
  1. Externích 5.1 kanálů od Creative
  2. Instalace a ovladače
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Pokud vlastníte klasický notebook vybavený dvěma zvukovými výstupy, a sice 3,5mm pro jacky sluchátek a mikrofonu, může vám to v řadě případů stačit. To tedy pokud jej používáte čistě jako mobilní počítač a pro hudbu a filmy máte stolní PC, kompletně jiné zařízení, nebo je pro vás prostě nějaká kvalita zvuku a možnosti připojení naprosto nezajímavá vlastnost. Pro vás asi dnes recenzovaný produkt nebude moc zajímavý.


- klikněte pro zvětšení -


Jestliže však používáte notebook jako svůj hlavní počítač (aka Desktop Replacement) a potřebujete mít k dispozici více výstupů než jen dva jacky pro hry i filmy a očekáváte také vyšší kvalitu zvuku, řešením může být právě externí zvuková karta s USB konektivitou. Podobnou jsme již testovali, a to v podobě Sweex 7.1 EXTERNAL USB SOUND CARD, ovšem dnes to bude daleko známější výrobce, tedy společnost Creative a její Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro.



Co nám toto řešení nabídne? Především to je počet kanálů 5.1 pro připojení pěti satelitů a jednoho subwooferu, pak tu jsou technologie THX TruStudio Pro pro vylepšení zvuku, což je diskutabilní vlastnost, a Dolby Digital Live pro přenos 5.1kanálového zvuku do dekodéru pomocí jednoho kabelu. K tomu patří také dodávaný dálkový ovladač a software PowerDVD s podporou Dolby Digital EX a DTS.

Podívejme se ale nyní na specifikace tohoto produktu:

Model
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro
Převodníky A/D a D/A
24 bit
Odstup signálu od šumu
> 100 dB
Celkové harmonické zkreslení při 1 kHz
0,01 %
Maximální vzorkovací frekvence (přehrávání i záznam)
96 kHz
Technologie X-Fi a EAX
X-Fi Crystalizer
X-Fi CMSS-3D Virtual
X-Fi CMSS-3D Headphone
X-Fi CMSS-3D Surround
EAX 5.0 HD
Konektory
mikrofon (3,5mm jack)
stereo linkový vstup (3,5mm jack)
sluchátka (3,5mm jack)
levý/pravý výstup (2x RCA)
zadní levý/pravý výstup (3,5mm jack)
středový/subwoofer výstup (3,5mm jack)
optický výstup (TOSLINK) - podporuje stereo S/PDIF a pass through multikanálového zvuku
Rozhraní
USB 2.0 (s USB 1.1 nebude možné pracovat s nejlepším nastavením zvuku)
Dodávaný software
Creative MediaSource
Entertainment Mode Console
Microsoft Media Center Edition (MCE) plug-in
Creative System Information
Creative Diagnostic
Creative ALchemy
Systémové požadavky
Windows 7, Vista, XP (Professional x64 Edition, Service Pack 2 nebo Media Center Edition)
Intel Pentium 4 1,6 GHz, AMD Athlon XP 2000+ a lepší
256 MB RAM (512 MB pro Windows Vista a 7)
Rozměry a hmotnost
127 x 88 x 27 mm, 153 gramů

Základní technické specifikace udávají hodnoty, které ukazují na kvalitní zvukové řešení s odstupem signálu od šumu přes 100 dB a harmonickým zkreslením 0,01 procenta, ovšem zdaleka nejde o to nejlepší, co dnešní karty nabízí. Tato zvuková karta ale také jde o řešení s cenou pod 1500 Kč, jež se ani trošku nepřibližuje k pořizovacím částkám za poloprofesionální, natož pak profesionální řešení. Jedná se tak spíše o konkurenta pro Asus Xonar U1 nebo již zmíněnou externí zvukovku Sweex 7.1.

Creative se nám také snaží nabídnout nějaké ty "technologie" pro vylepšení zvuku, kam patří soubor X-Fi sestávající z Crystalizer, jenž slibuje vylepšení zvukového podání pomocí analýzy zvukového záznamu, identifikace částí ztracených při kompresi a jejich obnovy. Zní to téměř až zázračně, ovšem spíše půjde o zázrak z dílen marketingového oddělení firmy a skutečnost bude více prozaická.

Dále tu je X-Fi CMSS-3D Virtual, čili funkce pro zprostředkování dojmu, že jsme přímo v centru dění, tedy například přímo před pódiem s kapelou. Má tak ve stereo nahrávkách automaticky detekovat lidský hlas a nástroje, které "pošle" do předních reproduktorů a ambientní zvuky i se zvuky obecenstva budou přehrávat spíše zadní reproduktory. Tato funkce pracuje se sluchátky (CMSS-3D Headphone) i s reproduktory (CMSS-3D Surround). Pokud nasadíte sluchátka, měl by se zvuk zdánlivě odsunout od vašich uší do prostoru a s podporou vícekanálového DTS či Dolby se ozve také virtuální prostorový zvuk. Při použití dvou reproduktorů se pak rovnou ozve také virtuální prostorový zvuk, o nějž se karta pokusí i při poslechu stereo nahrávek.


Zvuková "karta" a její zpracování


Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro je nabízen v moderním hávu, tedy v černé plastové krabičce s lesklým povrchem, jasnou modrou LED indikující aktivní stav a nechybí ani velký kovový knoflík pro softwarové ovládání hlasitosti. Ten lze také stisknout, což má za následek úplné ztišení zvuku (mute).



Krabička je poměrně velká, takže určitě nejde o zanedbatelné příslušenství z hlediska přenášení, ale aspoň na výšku nám zvukovka moc nezabere. Vedle pěkně provedného knoflíku se stříbrnou zkosenou hranou máme na zakulacené hraně průsvitný plastový pás, za nímž se skrývá jednak IR čidlo dálkového ovladače a pak také malá modrá LED dioda s vysokou svítivostí, která působí v noci trošku rušivě. Její svit ale můžete jednoduše zmírnit pomocí černého lihového fixu.



Pojďme se ale už podívat na konektory. Ty nejdůležitější jsou na dlouhé zadní hraně a jde jednak o dva pozlacené RCA hlavního dvoukanálového výstupu, k nimž Creative dodává krátkou redukci na klasický 3,5mm jack. Ostatní dva výstupy 5.1kanálového zvuku jsou již v podobě barevně odlišených 3,5mm jacků, pak je tu zakrytý digitální optický výstup pro kabely standardu TOSLINK a port mini USB pro zapojení kabelu z počítače. Ten zvládne kartu zásobovat daty i energií.



Zbytek konektorů je na jedné z kratších hran a opět jde o 3,5mm jacky pro sluchátka, linkový vstup a mikrofonní vstup. Zapojení sluchátek znamená automatické ztišení hlavního výstupu, takže není třeba nic nastavovat v obslužném softwaru.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se také pod kapotu tohoto zařízení, které si můžeme porovnat s verzí Sound Blaster X-Fi Surround 5.1, tedy bez označení Pro. Dle modelového označení plošného spoje SB1090 ale jde o tentýž produkt, takže i zde se dočkáme procesoru CA0189-2AG, který je určen dle samotné firmy Creative spíše pro levnější zvuková řešení (více zde). Převodníky ADC a DAC jsou od firmy Cirrus Logic a pak tu je několik čipů TDA1308, které byly identifikovány jako sluchátkové zesilovače od firmy Philips. Vypadá to tedy, že verze Pro se od staré liší pouze tím, že má menší dálkový ovladač.


Příslušenství


V menší papírové krabici dostaneme kromě pečlivě chráněné zvukovky také kvalitně působící a asi dva metry dlouhý USB kabel s feritovým jádrem u malého konektoru a pak zmíněnou redukci ze dvou RCA na jeden stereofonní jack s pozlacenými konektory. Na obalech obou kabelů je napsáno, že manipulací s kabely se vystavujete působení chemikálií, které stát Kalifornie považuje za rakovinotvorné a poškozující lidský plod. Takže pokud se s nimi pomazlíte, měli byste si poté umýt ruce. Nejspíše jde o známá problémová změkčovadla plastů.



Pak tu je už jen manuál, který nám radí v zapojení kabelů, takže jej jen trošku znalý člověk nepotřebuje a vedle toho CD s ovladači a doprovodným softwarem. PowerDVD si ale musíte stáhnout sami.
reklama