reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fractal Design Define R3: funkční minimalismus

25.1.2011, Jan Vítek, recenze
Fractal Design Define R3: funkční minimalismus
Premiéru na našem serveru bude mít dnes firma Fractal Design, která se uvede počítačovou skříní Define R3 ve zbarvení Black Pearl. Ta nám slibuje kvalitní úložiště pro komponenty s elegantním i funkčním designem a nezapomnělo se ani na odhlučnění.
Kapitoly článku:
  1. Fractal Design Define R3: funkční minimalismus
  2. Pohled dovnitř skříně
  3. Instalace a teplotní testy
  4. Závěrečné hodnocení
Společnost Fractal Design s ředitelstvím ve Švédsku je poměrně nová společnost, která se chystá postupně se svými produkty prosazovat na všech důležitých trzích. V její nabídce najdeme počítačové zdroje, ventilátory, zařízení typu NAS, ale především počítačové skříně. Jejich stránky nabízí portfolio zajímavých produktů, které firma tvoří pod heslem "méně je více", což znamená minimalistický design a důraz na detaily a funkčnost spíše než na pompézní a bezúčelné prvky. A tak to má být.


- klikněte pro zvětšení -

Od skříně Define R3 můžeme kromě funkčnosti očekávat také elegantní vzhled s výběrem mezi třemi barvami (černá, stříbrná a šedá), výkonný chladicí systém, moderně pojatý interiér a také těžké hluk tlumící materiály, jimiž jsou obloženy bočnice. To ale není vše, ovšem o detailech se dozvíte až později. Skříň přišla zabalená klasicky v lepenkové krabici, kde ji chrání také měkké bloky a igelitový vak.



Nyní přicházejí na řadu specifikace, které nám o skříni leccos řeknou.

Model
Fractal Design Define R3 - Black Pearl
Rozměry
207 x 440 x 521 mm (Š x V x H)
Hmotnost
12,5 kg
Materiál
SECC, plast
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX a ATX
Přední I/O
2x USB 2.0, 1x eSATA, mikrofon, sluchátka
Sloty
7x
délka karet až 290 mm
Šachty
2x 5,25" + redukce na 1x externí 3,5
8x interní 3,5" a 2,5"
Chlazení
1x 120mm zadní @ 1350 RPM
1x 120mm přední @ 1350 RPM + další pozice
1x 120/140mm boční volitelný
1x 120/140mm spodní volitelný
2x vrchní 120/140mm volitelné
kontroler pro až 3 ventilátory do zadního slotu
Verze
FD-CA-DEF-R3-BL (Black Pearl)
FD-CA-DEF-R3-SI (Silver Arrow)
FD-CA-DEF-R3-TI (Titanium Grey)

Define R3 není příliš přerostlá, ale přesto je její hmotnost rozhodně nadprůměrná. To právě proto, že bočnice jsou "usazeny" těžkým materiálem pro tlumení hluku a vibrací, ale ani plechy samotné nejsou papírové. Dovnitř můžeme umístit základní desky formátů ATX, Micro ATX i Mini ITX, ovšem ta poslední je zde pouze do počtu, protože si nedovedu představit, že by někdo hodlal do takovéto skříně cpát tak malou desku. Maximální počet karet je obvyklý, tedy sedm a pak tu máme dvě pozice pro mechaniky, což je dle mého názoru dostatečný počet, přičemž jedna může být předělána pro instalaci externího 3,5" zařízení.

Od Fractal Design dostaneme dva 120mm ventilátory, jeden vepředu a jeden vzadu a ty plus jeden další si budeme moci regulovat pomocí rovněž dodávaného kontroleru. Ten je určen pro instalaci do jednoho ze sedmi slotů pro karty. Pak je tu množství dalších ventilátorových pozic, které většinou výrobce chytře nechal zaslepené, aby přes ně jednak neunikal hluk a pak aby nám nenarušovaly námi zvolený systém chlazení. A nyní již k designu skříně.



Přední část skříně je opatřena dvířky z tvrdého a pevného plastu, na nichž není opravdu nic zajímavého, však vidíte sami. Pouze nahoře vykukuje část LED kontrolky, která vede přes horní okraj , kde se napojuje na mělký hlavní vypínač. Po jeho stranách pak jsou přední I/O konektory, a to dva 3,5mm audio nalevo a dva USB s eSATA napravo. Až vzadu pak vidíte zaslepené pozice pro dva 120mm či 140mm ventilátory.



Když si otevřeme magnetem přidržovaná dvířka (jde to do úhlu cca 110°), tak se můžeme pokochat molitanovou výstelkou, co má za úkol pohlcovat hluk, a to především ventilátorů za dalšími dvěma dvířky, nebo i mechanik. Již teď je jasné, že k těmto ventilátorům se moc vzduchu nedostane. Proudit může přes úzké průduchy ve dvířkách, ale spíše to bude skrz další průduchy zboku.

Nad ventilátorovými dvířky jsou dvě pozice pro mechaniky zaslepené plastovými panely se zámkem napravo. Ten stačí vyklopit a panely samy vyskočí. V příslušenství pak najdeme jeden náhradní, který nám dovolí nainstalovat i externí 3,5" zařízení, třeba regulátor otáček ventilátorů nebo čtečku karet.



Zde si také nemůžeme nepovšimnou podobnosti s již starším modelem P180 od firmy Antec, který má stejně jako Define R3 vepředu velká dvířka, pak menší s průduchy pro oba ventilátory a nakonec ještě jemné plastové prachové filtry. V tomto případě ale již za těmito filtry už není kovová mřížka, která by zde byla jednoznačně zbytečná a spíše i škodlivá.



Přesuneme se k levé bočnici Define R3, jež na rozdíl od předního panelu není nijak složitá. Najdeme na ní pouze jednu ventilátorovou pozici namířenou na oblast grafických karet. Tu budeme moci osadit 120mm i 140mm ventilátorem, ovšem ve výchozím stavu je z druhé strany zaslepena materiálem, který poslouží jednak pro její utěsnění a pak také pro odhlučnění skříně. Celý povrch obou bočnic je totiž polepen tenkým, ale těžkým materiálem, a ten má za úkol zabránit jejich rezonanci.


- klikněte pro zvětšení -

Druhá bočnice na pravé straně na sobě již nenese nic, tedy samozřejmě až na onen zmíněný materiál, ale ten je nalepen z druhé strany. Odhlučněný je i strop skříně po celé své délce.


- klikněte pro zvětšení -

Pohled na zadní část ukáže, že tu máme další počítačovou skříň s pozicí zdroje až vespod. To se v dnešní době pomalu stává standardem a má to své opodstatnění. Jednak tím můžeme snadno posílit chladicí systém pomocí horních ventilátorových pozic a pak můžeme pro zdroj zajistit vlastní okruh, aby se nezahříval teplem ze skříně. To samotným ventilátorům nahoře pochopitelně moc nevadí, ale výkonné součástky zdroje není dobré nadměrně zahřívat.

Pro účely instalace vodního chlazení byla skříň vybavena také čtyřmi otvory pro hadičky. Horní pár se bude hodit pro procesor a spodní pár pro grafickou kartu, popřípadě i jiné komponenty. Záslepky sedmi slotů pro karty mají čistě bílé zbarvení, což kontrastuje s černým exteriérem i interiérem skříně. A bílé jsou nejen ty.



Již v přední pozici jsme mohli vidět ventilátor s bílými lopatkami. Stejný typ je i vzadu, kam můžeme v případě potřeby instalovat i 80mm a 92mm modely, ale pro to není snad jediný logický důvod. A pokud pohledem sjedete až dolů mezi plastové nožky se stříbrnou barvou, uvidíte kousek vysunovacího prachového filtru. Ten slouží napájecímu zdroji a je velmi jednoduché jej vyjmout, vyčistit a zase vrátit zpět.



Nyní se již přesuneme do další kapitoly, kde se ukáže interiér.
reklama