reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Func MS-2: na hry elegantně

16.4.2015, Jan Vítek, recenze
Func MS-2: na hry elegantně
Dnes se podíváme na jednoduššího a levnějšího bratříčka již testované herní myši Func MS-3, který dostal příhodný název MS-2. Můžeme ale přesto očekávat vysokou kvalitu, neboť jde stále myš s cenou přes 1000 Kč.
Func MS-2 je prezentována jako pohodlná a ergonomicky tvarovaná myš střední velikosti. Určena je především pro praváky, ovšem celkem dobře by mohla padnout do ruky i levákům, kteří pak ale těžko využijí tlačítka na levém boku. Není však zdaleka tak tvarově vyhraněna jako dříve testovaná Func MS-3.
 

- klikněte pro zvětšení -

Co o ní říká výrobce? Mluví i o univerzálním těle, které má vyhovovat uživatelům držícím svou myš obvykle konečky prstů a i těm, kteří na ní mají položenou celou dlaň. Dále se zmiňuje o velkých teflonech pro hladký skluz a také o tlačítkách T+4. Co to znamená, odhalíme už při prvním pohledu na bok myši, kde se vyjímají 4 různě tvarovaná tlačítka. Celkem má tato myš 10 programovatelných tlačítek (včetně toho pod kolečkem) a zvládne uložit do své paměti 3 profily, které můžeme odlišit barvou LED podsvícení. To, jak se zdá, zde bude omezeno jen na kolečko, ale to by nebylo na škodu. Později uvidíme, že jsou tu i další umně schované LED.



Myš došla v bílém obalu, který lze otevřít jako knihu a podívat se na podrobné informace o myši i na ni samotnou. To tedy pochopitelně přes přiléhavý kabátek z průhledného plastu.

Model
Func MS-2 Gaming Mouse
Rozměry
70 x 130 x 43 mm
Hmotnost
145 gramů
Senzor
Avago ADNS 3090 (optický)
Odezva
až 1000 Hz
Rozlišení apod
až 4000 dpi
6400 FPS
rychlost pohybu až 1,5 m/s (60 IPS)
akcelerace až 20 G
Tlačítka
spínače Omron
9 tlačítek + kolečko
programovatelná tlačítka, integrovaná paměť
Rozhraní
USB 2.0 s pozlaceným konektorem, 2metrový kabel
Ergonomie
především pro praváky

Func v tomto případě nevyužil ten nejlepší dostupný senzor, alespoň z hlediska jeho specifikací. Rozumnému hráči ale jistě nebude vadit, že má "jen" 4000 dpi, 60 IPS a 20 G a ne přes 8000 dpi, 150 IPS nebo 30 G. Potěší, že i tento model je nadupaný tlačítky, pod nimiž se skrývají kvalitní spínače značky Omron a všechna tato tlačítka si budeme moci programovat pomocí softwaru, jenž měl u myši Func MS-3 velmi pěkné a účelné uživatelské grafické rozhraní, které by si ale zasloužilo lepší možnosti při tvorbě maker. Uvidíme tedy, zda se v tomto ohledu něco změnilo.


Zpracování myši MS-2


Celá vrchní část myši je vyrobena z jednoho materiálu - černě pogumovaného plastu, který je příjemný na dotyk. Vespod máme kombinaci černého matného plastu a v menšině je u lesklý plast tvořící ohraničení základny a malá tlačítka. Tělo myši je velmi pevné a čistě zpracované, což ostatně od takovéhoto produktu očekáváme zcela automaticky. Výše už jsme nakousli téma podsvícení a že pouze kolečko vypadá na to, že má v sobě LED. Při bližším prozkoumání je ale objevíme i jinde, a to v mezeře nad bočním tlačítkem, které je na následující fotografii nahoře vpravo. Jde o tři LED signalizující jednu ze tří úrovní nastavení rozlišení senzoru.



Tělo této myši mi v jednom ohledu vadilo. Jeho zadní část, která se zaboří do dlaně, je totiž na pravé straně větší než na levé, což poznáme až poté, co ji vezmeme do ruky. Je to pravý opak toho, co nabídne Microsoft Comfort Mouse 6000, na niž jsem osobně zvyklý a v tomto případě mi přišlo, že mi MS-2 tak úplně nesedne. Jde ale samozřejmě také o zvyk.



Co se týče tlačítek, máme tu v podstatě to samé, co u myši Func MS-3, pouze na podstatně menším těle. Hlavní tlačítka mají dle mého vkusu naprosto ideální tuhost stisku, což platí i pro ostatní. Malé podlouhlé tlačítko v rohu toho pravého (či levého z pohledu na myš na fotografii nahoře) má výchozí funkci přepínání mezi profily, které indikuje barva podsvíceného kolečka. Je však nutné pro přepnutí profilu toto tlačítko stisknout hned dvakrát, přičemž LED ukazující nastavené dpi se po prvním stisku na okamžik rozsvítí bíle a po druhém stisku se přepne barva kolečka a ony LED se vrátí ke své výchozí oranžové barvě. Pokud tlačítko stiskneme jen jednou, změna profilu neproběhne. Funkce dvou vrchních kulatých tlačítek jsou jasné: to blíže nám snižuje hodnotu dpi a to druhé ji zvyšuje, celkově ve 3 krocích.



Kolečko vypadá naprosto stejně jako u myši MS-3 a také se stejně chová. Díky gumovému povrchu s vroubky se s ním i přes výrazné krokování dobře otáčí, přičemž hluk při tom je téměř nulový, jakkoliv zběsile se s ním snažíme točit. I v tomto případě bych tedy ocenil o trochu lehčí stisk kolečka.

Zbylá tlačítka jsou na levém boku myši a jde jednak o klasickou dvojici s funkcí vpřed a zpět a pak tu jsou 2 tlačítka dole: kulaté a podlouhlé. To první slouží k dočasnému snížení rozlišení senzoru, abychom mohli v 3D střílečkách precizněji zaměřit a to druhé zařídí instantní vypnutí zvuku. A zvláště to kulaté by mohlo být blíže k palci, popřípadě by tělo myši celkově nemuselo být tak protáhlé. Kdo má ale ruce jako lopaty, ten si na takovou věc asi stěžovat nebude.



Spodní část myši má snadno dostupný šroubek, s jehož pomocí bychom se mohli podívat do útrob myši, ale ten je přelepen záruční pečetí. Také není vyloučeno, že další šroubky se ukrývají pod teflony, jak je v případě nekterých výrobců dobrým zvykem. To je poněkud nevhodná praxe vzhledem k tomu, že kolečko myši se časem zanese a odlepování teflonů není vůbec ku prospěchu věci. Zde máme teflony 3, jeden velký nahoře a dva menší dole, ovšem že by byly nadprůměrně velké, jak udává výrobce, o tom se nedá moc mluvit.


Příslušenství


Dodaná brožura nám představí samotnou myš, její software ale i ostatní produkty firmy Func. Je pouze v angličtině, ale pokud jí nevládnete, o moc nepřijdete. Důležité není ani CD s doprovodným softwarem pro nastavení myši, neboť je vždy lepší se podívat přímo na stránky výrobce a stáhnout si nejnovější verzi. Ostatně to doporučuje i sám výrobce.

reklama