reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HAL3000 Phantom aAlien alias vesmírná stanice

9.11.2004, Igor Viduna, recenze
HAL3000 Phantom aAlien alias vesmírná stanice
Sestava HAL3000 PhantoM aAlien nás oslovila na první pohled svým neotřelým designem, který opravdu vyvolává dojem něčeho futuristického. Nemyslete si ale, že výrobce se vás takto snaží "opít rohlíkem", protože stejně působivý je i vnitřek sestavy.
Kapitoly článku:
  1. HAL3000 Phantom aAlien alias vesmírná stanice
  2. Pohled do nitra PC
  3. Výsledky testů a závěr
Sestava HAL3000 Phantom aAlien nás oslovila na první pohled svým neotřelým designem, který opravdu vyvolává dojem něčeho futuristického až "vesmírného". Nemyslete si ale, že výrobce se vás takto snaží "opít rohlíkem", protože stejně působivý je i vnitřek sestavy: procesor AMD Athlon 64 3500+ spolu s Radeonem X800 Pro či 1 GB operační paměti Dual-DDR 400. Již "samozřejmě" na nás pak působí rychlé Serial ATA disky zapojené v RAIDu (Stripping), což dává konečnou kapacitu diskového pole 320 GB! A "DVD vypalovačka"? Ani ta již nikoho nepřekvapí.


Obr.01 - Samotný case je vyráběn ve dvou barevných verzích

Bližší pohled na case

Protože case jistě na první pohled nezaujala pouze nás, rozhodli jsme se jí věnovat samostatný odstavec. Jde o výrobek značky AeroCool Advanced Technologies Corp. - model AeroEngine C. Tato case nás pak oslovila kromě nezvyklého designu i chlazením, protože kromě tichého (12cm větráček) a výkonného zdroje (400W) zde naleznete hned tři další ventilátory:
  • čelní modře podsvícený 12 cm s manuální regulací otáček - fouká vzduch dovnitř
  • boční 8 cm (též modře podsvícený) - fouká vzduch dovnitř do oblasti procesoru
  • zadní modře podsvícený 12 cm - saje vzduch ven

A díky všem těmto chladičům vám můžeme garantovat, že uvnitř case je opravdu "průvan" a např. disky jsou spodním čelním větráčkem chlazeny opravdu důsledně. Takže ani po několika hodinovém provozu nebyly na omak vůbec horké, ba naopak. Řekli bychom, že se jim dařilo držet se pokojové teploty. Daní za tento luxus je ale bohužel poměrně velký "hukot"...



Obr.02 - Foto zapnutého PC
Pro zvětšení klikněte myší

U čelního pohledu musíme poukázat na jednu zvláštnost. Dole totiž není jeden větráček, ale hned dva! Bohužel se nám ale nepodařilo oddělat čelní panel, protože drží opravdu velmi dobře a hrozilo jeho poškození, a tak nevíme, zda-li jsou oba aktivní. Jinými slovy řečeno se domníváme, že ten první (zvenku) je pouze "vrtulka" (lopatky mají tvar turbíny), která se otáčí v proudu vzduchu, který vytváří druhý aktivní (ten vnitřní a osvětlený). A smysl? Že by image?!



Obr.03 - Čelní pohled
Pro zvětšení klikněte myší

Po otevření je dobře vidět i třetí zadní větráček. I ten je modře podsvícen. Jeho průměr je 12 cm. Rychlost otáček výrobce neuvádí...



Obr.04 - Otevřená case
Pro zvětšení klikněte myší

Zde je pěkně vidět umístění Serial ATA disků, které leží přímo v proudu vzduchu z výkonného 12 cm ventilátoru, jehož otáčky můžete přímo regulovat manuálně kolečkem na boku skříně.



Obr.05 - Pevné disky
Pro zvětšení klikněte myší

A takto vypadá PC po otevření čelního krytu. Zde si opět neodpustíme malou kritiku, protože centrální vypínač (tlačítko Power) je umístěn pod dvířky, takže je budete muset vždy při zapínání počítače otevírat. U resetu bychom to zase viděli jako plus, protože nehrozí nechtěné zavadění o tlačítko a nepříjemné ukončení důležité práce bez uložení... A to člověka dovede naštvat!



Obr.06 - Otevřená dvířka
Pro zvětšení klikněte myší

A konečně jsou tu i čelní (tedy boční) vývody USB, FireWire a zvuku (Line-Out, Line-In). Velmi důležité je i ono levně působící kolečko, kterým právě můžete regulovat otáčky čelního chladiče.



Obr.07 - Detail konektorů

Specifikace case AeroCool:

AeroEngine C
Typ caseMiddie Tower Case
FormátATX
ZdrojP4, 400W, tichý, 12 cm ventilátor
Rozměry430 x 200 x 440mm
Materiál SECC
Počet disků apod.Externí 4 x 5.25", 1 x 3.5"; interní 5 x 3.5"
USB a Firewire2x USB2.0, 1x IEEE 1394 Firewire, Audio porty
Chlazení12cm čelní větráček (manuální regulace otáček)
1 x 8cm větráček na boku 1x 12cm zadní větráček


Zadní strana PC

Pohled na zadní stranu ukazuje na průměrně vybavené PC kategorie high-end. Jinak řečeno zde naleznete vše, co potřebujete, ale nic nepřebývá. Jsou tu dva PS/2, jeden sériový a paralelní port, dva FireWire porty (sice to není na fotce dobře vidět, ale na místě druhého sériového portu jsou opravdu obě velikosti FireWire) a čtyři USB 2.0 porty, nad nimiž vykukuje konektor RJ-45 určený pro připojení počítače do sítě. Dále je zde grafická karta s DVI i S-Video výstupem (TV-out). A vzhledem k cílové skupině zákazníků nám ani nevadí, že výrobce do sestavy neosadil modem. Naopak oceňujeme D-Bracket s dalšími dvěma USB porty, což nám dává dohromady celkem osm možných USB zařízení. Taktéž i zvuková karta disponuje plným repertoárem - tj. i SPDIF-Out (koaxiálním i optickým). Ještě si ale neodpustíme poznámku k vyvedení FireWire dopředu, které působí poněkud "nepatřičně". A popravdě nám to trošku vadilo, protože na desce jsme našli potřebný interní konektor, jehož použití by jistě výsledný dojem ze sestavy (resp. jejího zpracování) zlepšilo. Na druhou stranu, ale nejde o žádný fatální nedostatek, protože počet dvou FireWire je jistě dostačující a vzadu se jistě po zapojení jeden kablík navíc ztratí.



Obr.08 - Pohled na zadní stranu
reklama