reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně

1.4.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně
Že i laserovka střední třídy může vypadat elegantně nám ukazuje HP svým modelem CP2025. Důležitější jsou ale vlastnosti jako rychlost, nízké provozní náklady a spolehlivost. Podívejme se tedy, zda i v těchto ohledech dnes recenzovaná tiskárna obstojí.
Kapitoly článku:
  1. HP Color LaserJet CP2025: jde to i elegantně
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Dnes testovaný model společnosti HP není žádný designový výstřelek, nicméně mezi svými konkurenty v tomto ohledu přece jen vyniká. Výrobce použil oblíbenou kombinaci světlého a tmavšího šedého plastu a zaoblení přední strany, což tiskárně dodává mírně dynamický vzhled. Trochu více si možná mohl dát záležet na dílenském zpracování, neboť některé části (zejména dvířka) mají trochu větší vůli, než by bylo vhodné, ale to je jen drobná výtka.
 

Svými rozměry se tiskárna v poli testovaných zařízení pohybuje někde uprostřed

Na oblém přechodu z horní do přední strany najdeme po pravé straně poněkud kompaktnější ovládací panel sestávající z dvouřádkového informačního displeje, dvou indikátorů, dvousměrného ovládacího prvku s potvrzovacím tlačítkem uprostřed a dvou doprovodných tlačítek.


Ovládací panel působí téměř miniaturně, jeho obsluha je však bezproblémová a nic obvyklého pro danou třídu mu nechybí

Větší část přední strany je vyhrazena pro výklopný víceúčelový podavač s kapacitou 50 listů, pod ním se pak nachází klasický "zásuvkový" zásobník na 250 listů. Navíc lze dokoupit i přídavný zásobník se stejnou kapacitou. Vpravo dole je ještě hlavní vypínač, což je sice praktičtější než obvyklé umístění po straně nebo vzadu, ale nejsem si v tomto případě jistý, jestli skutečně zcela odpojuje tiskárnu od napájení - po vypnutí totiž tiskárna ještě několik vteřin "pracuje", dokud úplně neztichne.


Víceúčelový zásobník použijete například při tisku na obálky či fólie

Na horní straně se jako obvykle nachází výstupní zásobník, zde s kapacitou 125 listů. Levá strana tiskárny je zcela holá, na pravé pak najdeme mřížku ventilátoru a tajemná dvířka, za kterými se ukrývá přístup k paměťovým slotům - přidání paměti je tedy u tohoto modelu opravdu snadné.


Hlavní zásobník není třeba příliš vysouvat, jelikož vložený papír sahá až k jeho čelní straně

Tradičně je tiskárna vybavena portem USB (2.0 High-Speed) a 10/100 ethernetovým rozhraním. Jiné možnosti připojení (např. Wi-Fi) tiskárna nenabízí ani jako volitelné příslušenství, což by možná mohlo někoho se specifickými požadavky odradit od nákupu.


Pohled na paměťový modul za dvířky na boku a přípojná místa tiskárny na zadní straně

Co na obrázcích není vidět, je duplexní jednotka, kterou testovaný model disponoval. Ta umožňuje automatický oboustranný potisk listů bez zásahu uživatele. Tiskárna je dodávána se startovacími tonerovými kazetami s kapacitou 1200 výtisků. Dále v krabici najdeme jen napájecí kabel, stručnou instalační příručku a instalační CD s ovladači a elektronickou podobou návodu k obsluze. Zde tedy výrobce příliš neboduje, konkurence se však bohužel v drtivé většině případů chová stejně - nejedná se tedy o konkurenční nevýhodu.

Než se podíváme na ovladače, shrňme si základní vlastnosti tiskárny, jak je předkládá výrobce:

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku (formát A4) černobíle/barevně 20/20 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení ? / 40 000 stran
Rozlišení tisku 600 x 600 dpi
Procesor 540 MHz
Tiskové jazyky PCL 6, PCL 5c, emulace PostScript L3
Gramáž médií 60 - 220 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 250 + 50 (+ 250) / 125 listů
Datová rozhraní USB 2.0 (High-speed)
Ethernet 10/100 (RJ45)
Instalovaná paměť / max. rozšíření 128 MB / 384 MB
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) 445 W / 260 W / 13 W / 3,8 W
Hlučnost (při tisku / v pohotovostním režimu) 53 dBA / 0 dBA
Rozměry (š x v x h) 405 x 322 x 454 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 22,7 kg

Musím pochválit velmi přijatelné hodnoty spotřeby, které jsou nižší než u ostatních modelů tohoto malého seriálu recenzí barevných laserových tiskáren střední třídy. Možnost rozšíření paměti je sice k dispozici, ale maximum je nižší než u ostatních testovaných zařízení.
reklama