reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Mini 5103: nejmenší z rodu

18.11.2010, Jakub Doležal, recenze
HP Mini 5103: nejmenší z rodu
Společnost HP patří k předním výrobcům v oblasti počítačů. Známé jsou její servery, notebooky, či desktopové stanice. My se dnes ale podíváme na jiný produkt, který je tím nejmenším v celé nabídce. Jedná se o HP Mini 5103 vybavené Atomem a dotykovým displejem.
Americký gigant se dlouhodobě drží na předních číslech v prodeji IT techniky a navíc v poslední době začal hojně nakupovat ostatní firmy na trhu. V rámci přenosných počítačů je u laické veřejnosti znám především řadou Pavilion a v odborných kruzích si získal jméno díky modelům EliteBook. Trochu stranou pak zůstává nejmladší kategorie netbooků, která nese většinou označení Mini. Zde se hojně využívá platforma od Intelu v čele s procesory Atom a ani námi testovaný model není výjimkou.


HP Mini 5103 je na trhu jen několik týdnů a oproti svým starším kolegům přináší inovovaný čipset spolu s podporou DDR3 pamětí. Můžeme tak očekávat menší nárůst výkonu, ale o tom až později.


ModelHP Mini 5103 (WK473EA)
Procesor
Intel Atom N455
Frekvence apod.
1666 MHz, 512 kB L2
Čipová sada
Intel NM10
RAM
2 GB - Samsung PC3-10600S (1333 MHz)
Pevný disk
250 GB Toshiba MK2556GSY (7200 RPM, 16 MB)
Úhlopříčka displeje
10,1 palců
Rozlišení displeje
1024 x 600
Grafická karta
Intel GMA 3150 (256 MB RAM)
Zvuková karta
IDT High Definition Audio CODEC
Mechanika
ne
Reproduktory
Stereo
Zvukové vstupy/výstupy
1 x externí mikrofon, 1 x sluchátka (stereo)
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka, dotykový displej
PS/2
ne
USB/eSATA
1x USB (Sleep-and-Charge) / 2x USB 2.0
Výstup na externí monitor
D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
ne
FireWire (IEEE 1394)
ne
Čtečka karet
SD, SDHC, MMC
Bluetooth
Bluetooth 2.1 + EDR
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Broadcom 43224AG 802.11 a/b/g/n (300 mbit)
Modem
ne
LAN
Marvell Yukon 88E8059 (1000 mbit)
Webkamera
HP webcam (1600 × 1200), mikrofon
Speciální výbava
ne
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
6článková Li-ion 66Wh (5,9 Ah) při 11,3 V
Deklarovaná výdrž baterie
až 10h
Rozměry
262 × 180 × 24.8 mm
Hmotnost
1,3 kg
Operační systém
Microsoft Windows 7 Home Premium

V miniaturním těle se ukrývá lehce inovovaný Atom N455, který do segmentů netbooků konečně přináší podporu DDR3 pamětí. Ačkoliv disponuje pouze jedním jádrem, dokáže zpracovat až dvě vlákna najednou. Hodnota TDP 6.5 W se vypadá na první pohled vysoká, ale znovu musím připomenout, že novější Atomy obsahují v pouzdru čipu kromě procesorového jádra, také paměťový řadič a grafické jádro. Díky tomu se teoreticky „navýšila“ spotřeba čipu, avšak ve výsledku jsou nové Atomy úspornější ve spotřebě, velikosti a také ceně.

Grafické jádro si na svou inovaci zřejmě musí počkat až na zcela novou platformu. I zde se totiž stále setkáváme s modelem Intel GMA 3150, které vychází z desktopové GMA 3100 určené pro čipové sady Intel Bearlake (Q33, Q35, G31 a G33). Jak jistě víte, zde se Intel s inovacemi nijak nepřetrhl a ve výsledku toho tato grafická část procesoru příliš neumí.

Použitý displej se dnes objevuje prakticky ve všech netboocích, jedná se samozřejmě o “oblíbený” WSVGA (1024x600) TN panel s úhlopříčkou 10.1“ a LED podsvětlením. Velkým překvapením je však dotyková vrstva, kterou bych zde opravdu nečekal. Nabídka rozhraní a konektorů je shodná s většinou konkurentů, nic převratného na nás HP nevymyslelo.

Bonusem navíc je přítomnost Bluetooth, díky kterému můžete surfovat na internetu skrze svůj smartphone. Uživatelé, kteří často cestují, si mohou zakoupit také konfiguraci s 3G modem. Pokud by vám nestačila současná kapacita úložiště, lze si zakoupit model s 320GB diskem.


Příslušenství


V balení kromě netbooku nedorazilo žádné další příslušenství. Tedy vyjma klasických tištěných manuálů a miniaturního napájecího zdroje. Mrzutá je absence transportního pouzdra, neboť lesklé tělo přístroje bude jistě ihned velmi zašpiněné.



Instalačních media přibalena jsou, nicméně veškeré programy se u HP umísťují již dlouhou dobu na pevný disk do recovery oddílu. Pro uživatele je toto řešení mnohem lepší, neboť v případě havárie systému můžete netbook prakticky ihned přeinstalovat.


Napájení


Na firemním meetingu, či v posluchárně se jistě bude hodit přibalený Li-ion akumulátor. V obalu je naskládáno celkem šest článků s celkovou kapacitou 66 Wh při 11,1 V a 5700 mAh. Takto silná baterie a relativně úsporný hardware by měli udžet netbook v chodu poměrně dlouho, ostatně to se dozvíme v předposlední kapitole.




Operační systém a software


Ačkoliv se jedná o netbook a měli bychom zde nalézt Windows 7 v edici Starter, není tomu tak. HP tento model obdařilo vyšší verzí Home Premium. Tento postup je trochu nezvyklý, neboť samotný Microsoft vždy tvrdošíjně prosazoval do těchto nejmenších počítačů pouze základní verzi jeho operačního systému. Kromě hlavního systému nalezneme na disku také několik programů od HP, ale o tom až později.
reklama