reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperX Alloy Elite RGB: to nejlepší od Kingstonu

26.4.2018, Jan Vítek, recenze
HyperX Alloy Elite RGB: to nejlepší od Kingstonu
Kingston si pod značkou HyperX připravil mechanickou klávesnici Alloy Elite RGB, nástupce původního modelu Alloy Elite. Ta už dle svého názvu nabídne jako hlavní novinku RGB podsvícení, ale také slibuje kvalitní zpracování a extra prvky ovládání.
Kapitoly článku:
  1. HyperX Alloy Elite RGB: to nejlepší od Kingstonu
  2. Zprovoznění klávesnice a nastavení
  3. Zkušenosti z provozu a závěr
Nová HyperX Alloy Elite RGB představuje to nejlepší, co dokáže společnost Kingston nabídnout, takže ji můžeme označit za vlajkový model. Výrobce se přitom nerozpakuje sáhnout po osvědčených tlačítkách firmy Cherry MX, které někteří jiní výrobci jako Logitech odmítají a snaží se nabídnout něco "vlastního", či spíše prostě jen jiného. Tlačítka Cherry MX jsou ale bezpochyby kvalitní, takže rozhodně není důvod k nespokojenosti. 
 
 
V našem případě je novinka především ta, že recenzovaná klávesnice využívá RGB podsvícení jak veškerých kláves s Cherry MX, tak dalších prvků. Jde jednak o multimediální tlačítka, která také mohou svítit různými barvami, ale především o Lightbar - světelnou lištu, kterou vidíte hned na první fotografii nad funkčními klávesami. My se podíváme na to, zda tato lišta náhodou nebude mít také jinou, praktičtější funkci, než aby prostě jen svítila či se zapojovala do celkových světelných efektů.
 
 
V každém případě si pomocí softwaru budeme moci nastavit podsvícení každé klávesy zvlášť, což bude platit právě i pro lištu. Ovšem zda bude Lightbar schopen svou barvou reagovat třeba na zdraví naší herní postavy, na to se ještě podíváme, neboť výrobce mluví přímo o konkrétních herních profilech.
 
Model
HyperX Alloy Elite RGB (HX-KB2BR2-US/R2)
Materiál, tlačítka
ocelový rám, plast
Cherry MX RGB Brown (HX-KB2BR2-US/R2)
Cherry MX RGB Blue (HX-KB2BL2-US/R2)
Cherry MX RGB Red (HX-KB2RD2-US/R2)
Rozměry
444 × 37,4 × 226,8 mm (s opěrkou pro zápěstí)
Hmotnost
1467 g (s opěrkou pro zápěstí a kabelem)
Rozhraní pro připojení
2x USB 2.0 (jeden pro klávesnici, druhý pro průchozí konektor)
1,8metrový kabel
100% NKRO
1000Hz dotazovací frekvence
Rozhraní na palubě
USB 2.0
Makro klávesy
-
Multimediální/jiné klávesy a ovladače
2x tlačítko pro podsvícení
tlačítko herního režimu
multimediální tlačítka + kolečko pro nastavení hlasitosti
Speciální vlastnosti
RGB podsvícení nastavitelné pro každou klávesu zvlášť
herní režim
vestavěná paměť pro 3 profily
Kompatibilita
Windows 7 / 8 / 8.1 / 10
 
Specifikace ukazují na dobře vybavenou klávesnici, která je k dispozici ve 3 základních provedeních. Nemluvíme o rozložení kláves či jazykové verzi, neboť dle nabídky obchodů je (alespoň aktuálně) k dispozici jen US verze. Jde o typ tlačítek, a to buď lineární Red s odporem 45 gramů, Brown (naše verze) s mírnou hmatovou odezvou a stejným odporem při stisku a nakonec jsou na výběr Blue se silnější hmatovou odezvou a odporem při stisku 50 gramů.  
 
Hmotnost klávesnice dosahuje téměř 1,5 kg, takže jde o slušně těžký kus železa, a to doslova. Kingston totiž využil v její konstrukci ocelový rám, díky němuž je klávesnice velice pevná. K této hmotnosti ale patří také odnímatelná podložka pod zápěstí a mohutný kabel, který vypadá, že něco vydrží.
 
Do speciální výbavy krom podsvícení patří speciální tlačítka pro multimédia, ovládání zvuku včetně válečku hlasitosti a také vestavěná paměť schopná udržet 3 profily, tlačítko pro zapnutí herního režimu a nakonec také průchozí konektor USB. Jde bohužel jen o verzi 2.0, takže z něj nevytřískáme propustnost 5 G/s a průchozí je proto, že nejde o USB hub, ale v podstatě jen o prodlužovací kabel zakončený konektorem v klávesnici.


Zpracování klávesnice

 
HyperX Alloy Elite RGB je klávesnice, která by nám měla vydržet dlouhé roky, takže na ni můžeme mít základní požadavek, aby měla pevnou a odolnou konstrukci. Ta je převážně plastová, ale ta část, v níž sedí samotné klávesy, je vyrobena z oceli. Právě díky ní je tělo klávesnice pevné a téměř se nekroutí, i když to zkusíme silou.
 
- klikněte pro zvětšení -
 
Samo o sobě je tělo klávesnice přitom nízké, a tak tlačítka Cherry MX sedí na povrchu vrchního kovového plátu a nejsou zapuštěny uvnitř. Díky tomu bude daleko snadnější klávesnici čistit od smetí, které by jinak napadalo dovnitř a my ho museli pak složitě vyklepávat. To samé platí i o tekutinách, které by měly jen neškodně stéct po nakloněné ploše mimo klávesnici, samozřejmě pokud klávesnici rovnou nevykoupeme. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Co se týče podložky pod zápěstí, při jejím tvarování se výrobce naštěstí krotil, takže nemá nevhodně umístěné výstupky, které by nám vadily. Na druhou stranu není polstrovaná, je plastová a má jen trochu změkčený povrch, ale s tím se dá žít. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Podložka se připevňuje jako obvykle pomocí plastových pacek, které se zaklesnou do otvorů v klávesnici a spojení je to pevné, takže nebudeme muset při každém zvednutí klávesnice řešit, že nám odpadla. Při pohledu na spodek klávesnice je také vidět, že klávesnice je vybavena jednoduchými výklopnými nožkami pro nastavení většího sklonu. Samozřejmě tu jsou také gumové podložky proti klouzání, a to je vše.
 
 
Do rozložení kláves se v podstatě nesáhlo a navíc tu nejsou ani speciální funkce pro funkční klávesy. Tyto funkce máme totiž v samostatné horní liště na zvláštních tlačítkách a 3 z nich jsou hned vlevo nahoře. Jde o ovládání jasu RGB LED pod klávesami a lištou, přepínač mezi 3 profily uložitelnými do paměti (pro jejich aktivaci není třeba mít nainstalovaný obslužný program) a nakonec tu je zapínání herního režimu, což znamená deaktivaci kláves Windows.
 
 
Klávesy jsou uspořádány tak, že tu máme pouze jednořádkový Enter, což může být pro řadu lidí nepřekonatelný problém, ale to by zase mohl být i krátký Shift, pokud by jej usurpovala klávesa se zpětným lomítkem a rourou, která je na místě Enteru. Zkrátka a dobře, zde neexistuje jediné správné řešení.
 
 
Nejzajímavější je pravá část klávesnice, kde sice také není sáhnuto do klasického rozložení kláves, ale máme tu opět v horní liště další speciální tlačítka. Ta slouží pro přehrávání multimédií a pak pro ztišení zvuku. Ovladač hlasitosti je v podobě širokého zubatého válečku, což už je známý a užitečný prvek. Kontrolky přepínačů Num Lock, Caps Lock se přesunuly až na samotný pravý okraj klávesnice, kde s nimi pohromadě není Scroll Lock, ačkoliv tento přepínač klávesnice nabízí, ale kontrolka herního režimu.
 
 - klikněte pro zvětšení - 
 
Můžeme se také ještě podívat na boční profil klávesnice, kde se ukazuje její štíhlé tělo, díky němuž nejsou klávesy příliš vysoko, i když tlačítka sedí na těle klávesnice a nejsou zapuštěna v něm. Dobře je také vidět celá světelná lišta oddělující hlavní část klávesnice od vrchní s přídavnými tlačítky. 
 
  - klikněte pro zvětšení - 
 
Zbývá už jen ukázat pozici zmíněného průchozího konektoru USB 2.0, který je přímo nad klávesou F12. Je tak poblíž napojení hlavního kabelu klávesnice a vykrojení je dostatečně velké, aby se do portu dal zapojit i prostorově náročný flash disk.
 
 

Příslušenství

 
Do příslušenství klávesnice patří obvyklé věci, a to vedle manuálu popisujícího základní funkce klávesnice také malé kleštičky pro snadné vytahování kláves. 
 
 
Budou se hodit i pro případ, že budeme chtít využít náhradní stříbrné klávesy 1, 2, 3, 4, W, A, S, D. Rozdíl je jednak v barvě a také v tom, že náhradní WASD nemají hladký povrch. 
reklama