reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperX Alloy FPS: odolná klávesnice pro hráče

13.2.2017, Jan Vítek, recenze
HyperX Alloy FPS: odolná klávesnice pro hráče
Kingston se pustil do výroby mechanických klávesnic a rovnou k tomu využil svou značku HyperX, aby přinesl model Alloy FPS. My si dnes vyzkoušíme verzi s tlačítky Cherry MX Blue a podíváme se na to, co nám tato herní klávesnice nabízí.
Kapitoly článku:
Od společnosti Kingston už přišla i na náš trh klávesnice HyperX Alloy FPS, která je už dle svého názvu určena pro akční hry, což znamená, že je malá (ale plnohodnotná, čili s numerickou částí) a neobsahuje zrovna moc speciálních funkcí a už vůbec žádná tlačítka navíc. Pro našince může být problém, že tato klávesnice alespoň zatím není k dispozici v lokalizované verzi. Kingston si dle starších zpráv připravil pouze verze pro americký, britský, německý, severský, ruský a španělský trh a u podsvícených klávesnic to obecně bývá tak, že se české mutace ani nedočkáme. Tak tomu asi bohužel bude i v tomto případě.


- klikněte pro zvětšení -

HyperX Alloy FPS nabízí červené podsvícení kláves, přičemž dokáže ovládat podsvícení každé jednotlivé zvlášť, čehož ale výrobce nevyužil stoprocentně. Na to se však ještě podíváme. Co se týče verze klávesnice, k nám doputovala vybavená tlačítky Cherry MX Blue, které se nejvíce hodí pro uživatele, co na klávesnici především píší a ne hrají. Klávesy mají totiž hmatovou odezvu a výrazně cvakají, což obojí přijde při rychlém psaní vhod.



Obal této klávesnice nám sdělí dvě základní skutečnosti, a sice jazykovou verzi klávesnice a také typ tlačítek. Ta je uvnitř velice dobře a pečlivě zabalená v pěnovém materiálu, takže by se jí při přepravě nemělo nic stát.

Model
HyperX Alloy FPS
Rozměry klávesnice
442 x 129 x 36 mm
Hmotnost klávesnice
1,05 kg
Tlačítka
Cherry MX Blue
červené podsvícení (5 úrovní intenzity, 6 režimů)
Paměť a profily
ne
Herní režim
ano
Rozhraní
vstup: 2x USB 2.0 (180cm kabel)
1000Hz dotazovací frekvence
NKRO
výstup: 1x USB port (pouze dobíjení)
Kompatibilita
Windows 8, Windows 8.1, Windows 7
Verze
na výběr mezi tlačítky Cherry MX Red, Blue a Brown

HyperX Alloy FPS je malá a také poměrně lehká, pokud ovšem srovnáváme mechanické klávesnice. Nezanedbatelnou část hmotnosti si ukousne kovový rám, v němž jsou zasazena tlačítka a díky kterému je celá konstrukce velice pevná. Potěší nás dotazovací frekvence 1000 Hz pro co nejpohotovější zaznamenání vstupu a také plné NKRO na rozhraní USB.

Mezi speciality této klávesnice pak už jen patří červené podsvícení s 6 režimy a jeden USB port, který však bohužel není využitelný pro zapojení třeba flash disku nebo myši, ale pouze pro nabíjení. Je tak jen pod napětím a není připojen datovou linkou k počítači.


Zpracování klávesnice


Z fotografií je vidět, že výrobce to s velikostí této klávesnice opravdu nepřeháněl. Okraje jsou velice malé a základna nízká, takže klávesy nad ni zcela vystupují a nejsou zapuštěny v těle klávesnice. Díky tomu bude značně usnadněno její čištění a mnohé smetí bude možné prostě jen vyklepat. Snadné bude také sundávání kláves z tlačítek, což jde dobře i pouhými prsty.


- klikněte pro zvětšení -

Tělo klávesnice je kovové, takže není divu, že je také velice pevné a dobře odolává pokusům o zkroucení. Pokud bych tak měl hodnotit čistě jen provedení klávesnice HyperX Alloy FPS, označil bych jej za velice zdařilé. Nicméně uživatel zvyklý na klávesnici s podložkou pod zápěstí by si na tento design asi notně stěžoval.



Průsvitné popisky kláves jsou až na výjimky posunuty do horní části. To proto, že tu máme klasická tlačítka Cherry MX s podsvícením pomocí malé LED umístěné nad křížový trn držící klávesu, který zabraňuje světlu diody, aby se dostalo i ke spodní části klávesy. Výrobce zde musím také pochválit, že průhledné popisky jsou samy o sobě dost kontrastní, takže jsou i bez podsvícení dobře vidět i za šera. Často se totiž setkáme s podsvícenou klávesnicí, u níž je třeba světlo zapnout i tehdy, kdy na popisky normální nepodsvícené klávesnice vidíme naprosto bez problémů.



Středová část klávesnice už nese speciální funkce. Dole máme přepínač Fn, který slouží k jejich aktivaci a nahoře klávesy F6 až F12 sloužící pro ovládání multimédií, nastavení zvuku a nakonec tu je (Fn + F12) zapnutí herního režimu. Ten dle předpokladů spočívá pouze v tom, že se tím vypne jedna zbývající klávesa Windows a zapne se kontrolka vedle Caps Lock a Num Lock, která tak nahrazuje kontrolku přepínače Scroll Lock.



Podsvícení kláves budeme ovládat pomocí šipek. Šipky nahoru a dolů nastaví intenzitu v pěti krocích a doleva a doprava se budeme přepínat mezi režimy (viz příští kapitola). Zde bych měl tak ještě připomínku k popiskům, které dle mého názoru nejsou vždy zpracovány zrovna nejlépe. Například zpětné lomítko, hvězdička a minus na numerické klávesnici, ty všechny jsou až příliš titěrné a popisky kláves v hlavním bloku s ostrou závorkou, otazníkem, tečkou, středníkem a dalšími by také mohly být zpracovány lépe. Je jasné, proč jsou vedle sebe a ne pod sebou, ale opravdu musí být tak blízko sebe, aby byly těžko rozlišitelné?



Co se týče konektorů, ty máme přímo nad numerickým blokem. Mini USB je příhodně hluboce zapuštěn do obdélníkového otvoru, do nějž pasuje také tvar koncovky kabelu, aby byl konektor i port posílen proti poškození. Pak tu máme prostý port typu A, přičemž vedlejší piktogram nás nenechá na pochybách, že opravdu slouží pouze k nabíjení. Škoda, však když už klávesnice na druhé straně má dva USB konektory, tak proč by jeden port jednoduše nemohl být průchozí, abychom k němu mohli připojit třeba flash disk?



Podíváme se ještě na HyperX Alloy FPS z boku, když je opřena o své výklopné nožky. Jak je vidět, pole kláves opravdu sedí na rovném plechu, který se u svých okrajů trochu svažuje, aby hrany nebyly tak ostré.


- klikněte pro zvětšení -

Ve spodní části narazíme pouze na gumové podložky v přední části, přičemž vzadu jsou celkem 4, a to 2 také přímo na základně a pak další 2 na výklopných nožkách, díky nimž si můžeme o trochu zvýšit sklon klávesnice. I bez nich má ale klávesnice mírný sklon díky tvaru svého těla.




Příslušenství


V balení najdeme kromě klávesnice také nezbytný USB kabel s pletenou bužírkou, který má na straně klávesnice konektor mini USB a na druhé straně dva klasické áčkové USB. Jeden z nich slouží pouze pro posílení napájení, aby měla klávesnice dost energie i pro dobíjení mobilních zařízení ze svého portu. Ji samotnou ale zvládne napájet jeden hlavní konektor, takže ten druhý případně ani nemusíme zapojovat. A zda klávesnice zvládne, či nezvládne dobíjet připojené zařízení, to už závisí na tom, kolik energie ji poskytne počítač. Každopádně pokud na něm máte porty s posíleným napájením, bude vhodné alespoň jeden využít.



Dále tu máme užitečný cestovní vak, který klávesnici ochrání a pokud budete chtít, můžete si klávesy ASWD a 1234 nahradit pomocí dodaných kleštiček a sady náhradních kláves s metalízovým povrchem. Hráči FPS her, kteří na klávesnici sahají právě na tyto klávesy, alespoň budou mít náhradu pro případ, že se ty původní ohmatají.
reklama