reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Compute Stick: úsporná HDMI tyčka

22.7.2015, Jan Vítek, recenze
Intel Compute Stick: úsporná HDMI tyčka
Kapesní desktopový počítač, HDMI tyčka, počítač ve flash disku. Intel Compute Stick a jemu podobná zařízení můžeme pojmenovat všelijak. Jde o jedny z nejmenších přenosných počítačů PC, pro které můžeme najít řadu využití.
Intel Compute Stick nám může posloužit jako počítač na cesty, kde budeme muset vyhledat zobrazovací zařízení s rozhraním HDMI a připravit si příslušné periferie pro ovládání. Můžeme s jeho pomocí ale také udělat z "hloupého" televizoru "chytrý" nebo jej prostě zapojit k monitoru a ten využít jako počítač typu vše v jednom. Záleží tedy pouze na nás, jakým způsobem toto PC využitjeme, přičemž limitovat nás bude jeho výkon, nabídka rozhraní a také úložný prostor.
 

- klikněte pro zvětšení -

Zařízení k nám dorazilo v originálním obalu, který připomíná balení mobilních telefonů. Z modré krabičky tak vytáhneme papírový šuplík, v jehož vrchní části je hned umístěn samotný Compute Stick. Veškeré dostupné příslušenství je pod ním a my dostaneme vše potřebné, tedy samozřejmě krom monitoru či jiného zobrazovadla a potřebných periferií. Ty ale ani nemusíme potřebovat, pokud si nainstalujeme na telefon či tablet aplikaci Intel Remote Keyboard nebo využijeme jiný způsob ovládání počítače na dálku. Bezdrátová klávesnice s myší ale bude pochopitelně tím nejpohodlnějším řešením, i když na cestách můžeme preferovat něco menšího.



Pro spuštění a provoz PC tedy dostaneme vše potřebné (viz konec této kapitoly), a tak se podívejme už na to, co nabízí samotný Compute Stick.

Model
Intel Compute Stick (BOXSTCK1A32WFCR)
Rozměry
110,9 x 38 x 9,8 mm (i s konektorem)
Hmotnost
55 gramů
Procesor
Intel Atom Z3735F (22nm Bay Trail-T)
4 jádra
1,33 až 1,83 GHz
2 MB L2 cache
2,2W SDP
Grafický čip
HD Graphics (4 shadery)
311 až 646 MHz
Operační paměť
2 GB DDR3L-1333 MHz (64bit)
Storage
32 GB eMMC
rozšiřitelná pomocí Micro SD v3.0 s podporou UHS I
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth 4.0
Ostatní rozhraní
USB 2.0
micro USB (napájecí)
HDMI 1.4a
Operační systém
Windows 8.1 s Bing (32bit)
Napájení
10W (5V / 2A) adaptér
Teplotní rozmezí (při práci)
0 °C až 35 °C

Hlavní komponentou je tedy procesor Intel Atom Z3735F, který patří mezi tabletové verze Bay Trail a má typickou spotřebu (SDP) pouze 2,2 W. Intel v tomto případě maximální spotřebu TDP neuvádí. Můžeme ale očekávat, že to bude kolem 4 W. Tento procesor má i přes takto nízkou spotřebu k dispozici čtyři jádra na frekvenci až 1,83 GHz a k tomu 2 MB L2 cache, takže na prohlížení webu, přehrávání filmů a podobné nenáročné záležitosti by měl stačit, ale na to se stejně podíváme později.

V našem případě jsme měli na recenzi lépe vybavenou verzi Compute Stick, která má v ceně od nějakých 4000 Kč k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB paměť eMMC. O více než 1000 Kč levnější je pak model BOXSTCK1A8LFCR s 1 GB RAM a 8GB eMMC a rozdíl je i v tom, že náš model je vybaven systémem Windows 8.1 s Bing a levnější má Linux.

Pro připojení k domácí síti musíme využít rozhraní Wi-Fi, vedle nějž tu je ještě Bluetooth, které bude ideální pro připojení vstupních periferií. Základní paměť můžeme rozšířit pomocí karty micro SD a další libovolné zařízení budeme moci napojit na jeden velký port USB 2.0 (s napojením na USB hub nebude problém). Zbývá už jen HDMI 1.4a pro připojení k monitoru, televizoru či projektoru a micro USB, s jehož pomocí se bude počítač napájet.


Příslušenství


Dodávané příslušenství zahrnuje tedy potřebný adaptér s výkonem 10 W (5 V a 2 A) a vyměnitelnými vidlicemi, které přijdou na cestách velice vhod. Do adaptéru napojíme kabel s koncovkou micro USB, čili ten poslouží k napájení samotného Compute Stick. Jeho délka je však pouze metr, což by mohlo být lepší.


- klikněte pro zvětšení -

Dostaneme ale také krátký prodlužovací kabel pro rozhraní HDMI, abychom nemuseli Compute Stick napojovat přímo na port v monitoru. Instalace tak bude pohodlnější a díky ohebnému kabelu bude i provoz bezpečnější vzhledem k tomu, že k počítači povede alespoň jeden kabel, za nějž bychom mohli zavadit, a počítač či HDMI port tak poškodit. Nakonec je tu stručný manuál a informace o dodaném antivirovém řešení McAfee Antivirus Plus.
reklama