reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT Ultimate 3.0 G3: třetí generace v kovu

22.2.2013, Jan Vítek, recenze
Kingston DT Ultimate 3.0 G3: třetí generace v kovu
Společnost Kingston nepřestává na trh chrlit nové řady USB flash disků, které se díky rozhraní USB 3.0 stále mohou zlepšovat i s ohledem na výkon. Dnes si vyzkoušíme kovový model DataTraveler Ultimate 3.0 G3, tedy již třetí generaci disku Ultimate 3.0.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3 patří mezi rozsáhlou rodinu flash disků s označením Personal a my jsme si v našich recenzích vyzkoušeli jak původní model, tak i druhou generaci. Nyní je tedy na pořadu dne třetí generace, která nevyměnila pouze svou elektronickou výbavu, ale také design. K dispozici jsou, alespoň prozatím, dvě verze nového flash disku, a to 32GB a 64GB, z nichž jsme dostali na test ten menší. Ten by měl ale poskytnout stejný výkon jako větší model a rozhodně by měl být výkonnější než druhá generace.



Kingston konkrétně uvádí, že 32 a 64GB verze DataTraveler R3.0 G3 dosáhne rychlosti čtení 150 MB/s a zápisu 70 MB/s. Druhá generace přitom měla ve specifikacích 100 a 70 MB/s a první jen 80 a 60 MB/s.





Dnes testovaný flash disk přišel zataven v plastovém obalu. Na štítku výrobce zcela jasně udává, jaké rychlosti můžeme při přenosech dat očekávat a jak dlouhou nabízí záruku - ta je stejně jako u předchozích verzí pětiletá. Všechny hlavní údaje jsou mezi specifikacemi v tabulce:

Model
Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3 - 32 GB
Materiál
kovové tělo se zatahovacím USB konektorem
stříbrno/bílé zbarvení
Rozměry
68,4 x 22,8 x 11,6 mm (bez kroužku)
Hmotnost
33 gramů
Kapacita
32 GB ( 64 GB)
Rozhraní
USB 3.0
Záruka
5 let
Čtení (sekvenční)
150 MB/s
Zápis (sekvenční)
70 MB/s

Při pohledu na specifikace se tedy zdá, že bychom měli být spokojeni a i dle zkušeností s produkty Kingston lze očekávat, že specifikace budou víceméně odpovídat skutečnosti. Nicméně nejdříve se podívejme na to, jak samotný flash disk vypadá.



Zpracování flash disku


DataTraveler Ultimate 3.0 G3 má naprosto odlišné zpracování v porovnání s předchozími verzemi a dle mého názoru jde o posun k lepšímu. Už se nebudeme moci starat o krytku konektoru, protože ten je zde zatahovací, ovšem na druhou stranu by mě zajímalo, jak moc odolná je střední bílá plastová část, která nás přímo svádí k tomu, abychom vyzkoušeli její pevnost.





Nicméně plast vypadá odolně a když jsem jej zkoušel namáhat ohýbáním, nevypadal, že by se chystal povolit. Ostatní části ale vypadají velmi odolně, protože jsou pokryty tlustým kovem s pískovaným povrchem. Na tom se dočteme o výrobci, označení flash disku a také kapacitě. Modelové označení je ovšem vyznačeno na samotném USB konektoru.





Příprava flash disku k provozu vyžaduje pouze přitlačení kovových částí k sobě, přičemž pohyblivá část se umí v krajních polohách aretovat. V té nepohyblivé pak máme hned vedle loga výrobce malý bílý výstupek, jenž je prosvícen modrou LED a nakonec pak masivní kovové očko, které drží se samotným flash diskem velmi pevně.

Ultimate 3.0 G3 má tedy masivní a poměrně těžké tělo, takže si jej určitě nebudou chválit ti uživatelé, kteří by nejraději ani nevěděli, že nějaký flash disk vůbec mají v kapse.


Příslušenství


Dodávané příslušenství se skládá jen z jednoho malého a tenkého, ale pevného očka s kovovým kroužkem. Za ten si můžeme DataTraveler přichytit třeba na klíčenku, ovšem k tomu může posloužit také očko, jež je již součástí samotného flash disku.

 
reklama