reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX Fury: překvapivý výkon

15.10.2014, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX Fury: překvapivý výkon
Společnost Kingston zařadila do své nabídky nové flash disky Fury, které se tak zařazují po boku stejně označených modulů operační paměti a SSD. Co můžeme od těchto modelů očekávat? Na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Kingston HyperX Fury
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Kingston tedy postupně rozšiřuje rodinu produktů s označením Fury a nyní si můžeme pořídit i flash disky HyperX Fury, jejichž design odpovídá paměťovým modulům HyperX Fury Memory. Pokud byste si tedy z nějakého důvodu chtěli sladit svůj flash disk s paměťmi, máte možnost, ovšem hlavní lákadlo flash disků HyperX Fury je pochopitelně někde zcela jinde. Nabídnout má totiž především výhodný poměr ceny, kapacity a výkonu, i když je jasné, že to na trhu přesyceném různými modely flash disků bude mít velmi těžké.



Kingston HyperX Fury má tedy nabídnout rychlost čtení 90 MB/s a zápisu 30 MB/s, přičemž to dle specifikací platí pro všechny jeho verze, tedy 16GB, 32GB i 64GB. My si to dnes ověříme na 32GB modelu, který jsme získali na recenzi.



Dnes testovaný flash disk přišel zalepen v papírovém obalu, kde se ukazuje v celé své kráse za plastovým výliskem. Kingston přímo na obalu uvádí nejdůležitější informace, tedy rozhraní, kapacitu a přenosové rychlosti

Model
Kingston HyperX Fury - 32 GB (HXF30/32GB)
Materiál
plastové tělo s hliníkovým prvkem
černo-modré zbarvení
Rozměry
60,2 x 21,4 x 9,8 mm
Hmotnost
8,7 gramů
Kapacita
32 GB (16, 64 GB)
Rozhraní
USB 3.0
Záruka
5 let
Čtení (sekvenční)
90 MB/s
Zápis (sekvenční)
30 MB/s

Při pohledu na specifikace nenarazíme na nic pozoruhodného, a tak se podívejme spíše na to, co nabízí v této cenové hladině konkurence. Náš 32GB model HyperX Fury přijde zhruba na 450 - 500 Kč s DPH a v téti cenové hladině se to konkurečními modely jen hemží. Některé nabídnou srovnatelné vlastnosti a některé dokonce i výrazně lepší, jako je například ADATA S107 slibující 100MB/s čtení a 50MB/s zápis a o několik desítek korun nižší cenu. Pretec i-Disk Bulletproof má sice pomalejší čtení (70 MB/s), ale zápis také 50 MB/s a navíc i odolné kovové tělo a za zmínku stojí také Corsair Voyager Slider (80/40 MB/s) s vysunovacím USB konektorem.

Konkurenci tedy tvoří řada flash disků od renomovaných firem a pak tu je kupa dalších modelů. Hodně 32GB flash disků s rozhraním USB 3.0 je navíc i výrazně levnějších a mezi nimi zvláště vyniká ADATA UV150, který ze sebe vyždímá přenosové rychlosti plně srovnatelné s testovaným HyperX Fury a k dispozici je přitom už za nějakých 350 Kč s daní. Srovnávat rychlosti můžeme přitom jen u zlomku prodávaných modelů, tedy u těch, jejichž výrobci poskytují ve specifikacích příslušné údaje. Nicméně zde platí pravidlo, že pokud se flash disk svým výkonem nechlubí, obvykle nejsou nic moc, a to zvláště při zápisu dat.

HyperX Fury tak můžeme vidět jako jeden z mnoha dobře situovaných flash disků, které nabízí slušný výkon. Na ten se ale zaměříme až později, nyní se podíváme na samotný flash disk.


Zpracování flash disku


Kingston HyperX Fury je vyroben především z černého plastu, z nějž je stvořena i krytka USB konektoru, kterou můžeme nasadit na druhý konec flash disku, abychom ji neztratili, ovšem na něm moc dobře nedrží. Když ji ale nasuneme na konektor, tak ji určitě jen tak neztratíme a občas je spíš problém ji sundat.



Jednotlivé modely tohoto flash disku se od sebe liší nejen kapacitou, ale také barvou kovového štítku. Náš 32GB model jej má v modré metalíze, 16GB v červené metalíze a 64GB jej má černý, čili v barvě okolního těla.



Pak můžeme poukázat na velké očko na konci disku, ovšem poutko k němu v balení nedostaneme, jako tomu bývalo dřív. A ještě něco tu nenajdeme, a to je kontrolka signalizující přístup k flash disku. Celkově je pak plastové tělo pevné, i když vyvracet USB konektor silou bych nezkoušel.


Příslušenství


Dodávané příslušenství tu prakticky neexistuje. Dostaneme jen jako malinkou pozornost rovněž malinkou samolepku s logem HyperX, jaké vidíme i na obalu flash disku.
reklama