reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?

25.3.2013, Jan Vítek, recenze
Lenovo IdeaPad Z500: náhrada za desktop?
Po dražších mobilních specialitkách se v této recenzi vracíme k lidovým notebookům, které zastupuje také 15,6" řada IdeaPad Z500. Těšit se můžeme na slušnou hardwarovou výbavu s GPU GeForce a také podsvícenou klávesnicí s numpadem. A co dál?

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook často slyšet, za což ale mohou součásti systému Windows 8, které spotřebovávají čas procesoru a nenechají jej na pokoji. Ozývá se tak šum ventilátoru a nedá se říci, že bychom o notebooku nevěděli a tomu nepomůže ani časté roztáčení a zpomalování zmíněného ventilátoru. Dobrá zpráva ale je, že v nejvyšší zátěži už hlučnost moc nestoupne a projev ventilátoru zůstane v mezích snesitelnosti.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Teploty jsou dle výsledků snadno akceptovatelné.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
42 °C
72 °C
GPU
35 °C
76 °C
HDD
31 °C
36 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně. Vše je v pořádku, tedy až na spodní část u výdechu, kde se šasi zahřívá nad 45 °C, což by při položení na klíně nebylo zrovna příjemné. Ale tento notebook není zamýšlen jako vyloženě mobilní, takže to tolik nevadí.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži



Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na čtyřčlánkovou baterii Li-Pol s kapacitou 48 Wh / 3400 mAh.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
4:50
1:15
Spotřeba
9 W
40 W


Výrobce uvádí 5 hodin, čehož bylo téměř dosaženo s displejem na polovině maximální intenzity podsvícení a se zapnutým Wi-Fi. Bylo by to jistě ještě lepší, kdyby systém čas od času nevytížil procesor nějakým procesem a zcela jistě by to bylo o dost horší, kdyby v systému zůstal antivir McAffee.







reklama