reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky

11.6.2012, Jan Vítek, recenze
Levné i dražší: výkon NAS serverů pro 2 disky
V dnešním netradičním článku si vyzkoušíme několik NAS serverů, a to velmi levné i několikanásobně dražší. Cílem je zjistit, co dostaneme za své peníze, respektive co navíc nám především z hlediska výkonu nabídnou dražší NAS oproti levnějším...
Nebudeme to přitom ale nijak přehánět s cenou, aby měl tento test smysl i pro běžné uživatele, kteří nechtějí za nový NAS server dát stejnou sumu jako za celý počítač. Zastavíme se tedy pod 7000 Kč s DPH za model QNAP TS-219P II, přičemž počítáme cenu bez pevných disků. I tak jde tedy o celkem vysokou částku, zvláště když připočteme stále velmi vysoké ceny disků, které od loňských povodních v Thajsku padají jen pomalu.



Naposledy jsme se zabývali produkty NAS (Network Attached Storage), tedy úložnými systémy připojenými k síti, v článku věnovanému především zálohování s jejich využitím. Nyní půjde o čistou praxi zaměřenou na to, jak se různé NAS servery uplatní v reálných podmínkách domácnosti, kde mohou být často intenzivně zaměstnány více uživateli. Pak bude velmi záležet na tom, jak dobře se s takovou zátěží dokáží vypořádat a zda jejich výkon bude stačit třeba na současné přehrávání filmu na televizoru a kopírování dat s využitím počítače. Na to se ale více zaměříme později, nyní půjde o samotné NAS servery.



Jaké produkty tedy budeme srovnávat? Celkem se jedná o šest modelů od pěti známých výrobců, jejichž produkty často testujeme samostatně na našich stránkách. O tom se můžete přesvědčit v naší rubrice věnované síťovým úložným řešením.
  • D-Link DNS-325
  • Netgear ReadyNAS Ultra2
  • QNAP TS-219P II Turbo NAS
  • Synology DS212j
  • ZyXEL NSA210
  • ZyXEL NSA310

V dalších kapitolách si je zběžně představíme, ať máte představu o tom, co nám vůbec mohou nabídnout. Upozorňuji také, že nejde o klasický test více srovnatelných produktů, jako spíše průřez trhem, aby čtenář mohl zjistit, jaký výkon získá za své peníze a mohl se dle toho rozhodnout.


D-Link DNS-325 (samostatná recenze)


Střední třída od firmy D-Link, tak by se dal charakterizovat model DNS-325. Z naší recenze si tento model odnesl ocenění TREFA, ale dnes bude muset znovu potvrdit své kvality tváří v tvář konkurenci. Jedná se o model určený pro dva 3,5" pevné disky, který nabídne jednoduché zpracování (alespoň navenek), propracovaný firmware, což však dnes už není výjimkou, stejně jako gigabitové ethernetové rozhraní a funkce navíc.

Distribuuje se v klasickém balení - oranžové papírové krabici vyložené vaničkami z recyklovaného papíru, které samy o sobě poskytují dostatečnou ochranu jak samotnému boxu, tak jeho příslušenství.

Model
D-Link ShareCenter Shadow 2-Bay Network Storage (DNS-325)
Procesor
1,2 GHz SoC Marwel 88F6281 (ARMv5TE)
256 kB L2 cache
Paměť
256 MB RAM
Podpora HDD a RAID
2x 3,5" Serial ATA až 2 TB každý (závisí na firmware)
souborový formát EXT3
RAID 0, RAID 1, JBOD, Standard
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB
1x USB (Print Server)
eSATA
-
LED kontrolky
Power, HDD1, HDD2, LAN
Rozměry
104 x 198 x 132mm
Hmotnost bez disků
1,225 kg (bez disků)
Hluk
?
Spotřeba
15,7 W (za běhu)
8,2 W (úsporný režim)
Podpora standardů, apod.
IEEE 802.3
IEEE 802.3ab
IEEE 802.3u
TCP/IP
CIFS/SMB
NFS
AFP
DHCP Client
DDNS
NTP
FTP over SSL/TLS, FXP
HTTP/HTTPS
LLTD
PnP -X
UPnP AV
USB 2.0
Bonjour
WebDAV

D-Link DNS-325 je prostá kovová schránka, do níž se zepředu strkají pevné disky, aby se posléze zakryly čelním panelem s kontrolkami a tlačítkem a vzadu máme naopak konektory. To je často používané a už před řadou let vymyšlené provedení, ale ono ani není nutné vymýšlet něco jiného a originálního, když toto dobře funguje.



Přední plastový panel je u tohoto modelu vyložen tenounkými plechy s broušeným povrchem a poblíž svislé čáry najdeme jednak kontrolky signalizující aktivitu (případně problém) obou pevných disků a síťového připojení. Pod nimi je pak hlavní tlačítko Power a vše je tu, pokud je vše v pořádku, podsvíceno bílým světlem. V boxu by ale tento panel mohl držet pevněji, protože za něj stačí zavadit a vypadne ze svého uložení.

Hliníková schránka v podobě extrudovaného tunelu s vybroušenými logy firmy D-Link po stranách zajistí jednak bezpečné úložiště pro pevné disky, ale také bude mít na starost i chlazení. To poznáme po několika desítkách minut, kdy se hliník znatelně zahřeje, ovšem to samozřejmě závisí především na použitých pevných discích a jejich spotřebě. Disky se však budou spoléhat hlavně na malý ventilátorek, který je umístěn na zadním panelu mezi dvěma páčkami, s jejichž pomocí lze disky snadno vysunout.



Vespod pak máme napájecí konektor, vedle něj tlačítko Reset pro návrat k továrnímu nastavení, pak Ethernetový konektor i se zelenou LED, USB konektor a tlačítko USB Copy/Unmout, s jehož pomocí budeme provádět synchronizaci dat s připojenými úložnými zařízeními.


Příslušenství


V příslušenství se zde nachází dle očekávání nějaké ty tištěné materiály a pak především optický disk se softwarem (ten nemusíte použít, stačí si stáhnout nejnovější verzi), dále pak ethernetový kabel a napájecí sestava v podobě adaptéru a síťového kabelu. Zkrátka klasika.


reklama