Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Levně pro Intel – µATX nebo low-end 1/2: přehled a tipy

15.1.2009, Jan Černý, recenze
Levně pro Intel – µATX nebo low-end 1/2: přehled a tipy
Chcete stavět na Intelu a ušetřit peníze nebo postavit HTPC? Dnes se podíváme na možnosti základních desek a zda je vhodnější Intel P43/G43 nebo G45. Povíme si i několik triků, jak zlepšit výkon. V druhé části provedeme srovnání výkonu a testy HD videa.
Architektura Core je mezi námi už nějaký pátek a platforma jako taková prošla řadou změn. Nejprve si ve stručnosti představíme čipové sady z aktuální nabídky. Rodina Eaglelake (kódové označení Intelu) má mnoho podob. Doposud jsme se zabývali její nejvýkonnější variantou P45 Express. Kompletní srovnání parametrů si můžete prohlédnout v následující tabulce.


Základní srovnání mezi čipovými sadami Intel Eaglelake
– pro detailní informace klikněte –

Pro multimediální využití (typicky stavbu HTPC) je z nich nejvhodnější Intel G45 Express. Ten obsahuje integrované grafické jádro GMA X4500HD. Mezi jeho základní specifikace patří podpora současných standardů DirectX 10, Shared Model 4.0 a OpenGL 2.0. Tím však jeho možnosti nekončí. Vaši přízeň se bude snažit zaujmout hlavně podporou akcelerace HD videa (1080i/p, 720p). Pro správné zprovoznění však musíte u některých desek v BIOSu aktivovat položku PAP/PAVP and Bitstreaming. V opačném případě bude akcelerace pouze softwarová (bude ji provádět procesor).


Blokové schéma čipové sady Intel G45 Express

Při výběru desky také dejte pozor na počet PCIe linek v grafickém slotu. Někteří výrobci zapojili pouze 4 linky ze SouthBridge ICH10/ICH10R. Výkon integrovaného grafického jádra nemusí každému postačovat, a tak se při upgradu na plnohodnotnou grafiku do slotu PCIe ×16 můžete setkat s nekompatibilitou. Seriózní výrobci tuto skutečnost na svých stránkách zmiňují, jiní používají jako reklamu. Diskusi a odkazy na zahraniční články k této problematice naleznete na našem fóru.


Názorná ukázka vlivu počtu PCIe linek na výkon grafické karty

V minulé recenzi desky Asus P5N7A-VM (s integrovanou GeForce 9300) jsme načali málo známou problematiku vícekanálového zvuku a jeho akcelerace (Dolby Digital Live! a DTS Connect). Pokud se chcete dovědět více, nebo máte více zkušeností, zkuste přispět na naše diskusní fórum. Při stavbě HTPC byste také neměli opomenout recenze hybridních a DVB–T tunerů na serveru TV Freak.


Origen AE S21T – luxusní HTPC skříň s 12" displejem

Jako první si představíme Asus P5Q–EM.