reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech K310: voděvzdorná klávesnice

15.2.2013, Jan Vítek, recenze
Logitech K310: voděvzdorná klávesnice
Pokud neustále bojujete se špínou usazenou v klávesnici, pak by vám mohl přijít vhod model Logitech Washable Keyboard K310, který můžeme klidně strčit pod proud tekoucí vody. Nyní se podíváme na to, co všechno nám klávesnice K310 nabídne.
Kapitoly článku:
Klávesnice Logitech Washable Keyboard K310 tedy není určena pro ty uživatele, kteří potřebují model s mnoha funkcemi, podsvícením, vlastní pamětí, speciálními tlačítky, apod. Naopak v tomto ohledu jde o naprosto jednoduchou a klasickou klávesnici s rozhraním USB. Speciální je ovšem její provedení, které umožní, abyste si svou K310 vykoupali ve vodě. A už z prvního pohledu je také jasné, že jde o klávesnici založené na designu Chiclet, který se již široce prosadil u notebooků. A právě toto bude asi hlavním faktorem, který rozhodne o její případné koupi, či rezolutním odmítnutí.



- klikněte pro zvětšení -

Logitech K310 jinak je ve své podstatě klasická hybridní membránová klávesnice, z jejíhož vzhledu není vůbec znát, že by měla být něčím zvláštní. Nicméně cena kolem 850 Kč s daní hovoří za vše, neboť ta by za prostou klávesnici takovéhoto typu byla normálně naprosto neodpovídající.



Klávesnice k nám dorazila v malé bílo-modré krabici, která jasně ukazuje, že prodávaná verze má české popisky kláves. Firmě Logitech tak můžeme přičíst jedno plus, protože u dražších klávesnic rozhodně není pravidlem, že jsou u nás prodávány v lokalizované podobě. Platí to především pro drahé mechanické modely.

Model
Logitech Washable Keyboard K310
Rozměry
435 x 140 x 17mm
Hmotnost
0,48 kg
Klávesy apod.
speciální funkce pomocí přepínače Fn
Rozhraní
USB 2.0
Kompatibilita
univerzální klávesnice

Specifikace u této klávesnice nejsou důležité. Stačí vědět, že jde o nízkozdvihový desktopový model s plným počtem kláves, který je vybaven rozhraním USB. Jde tedy o univerzální klávesnici k PC, ať je vybaveno jakýmkoliv operačním systémem. Nicméně speciální funkce využitelné díky přepínači Fn jsou uzpůsobeny především pro operační systém Windows.



- klikněte pro zvětšení -

Celá klávesnice je vyrobena z plastů s matným povrchem a má velmi štíhlé a lehké tělo. Klávesy jsou celé bílé, přičemž popisky na ně kvůli trvanlivosti byly vypáleny laserem, k čemuž má pomoci také UV potah (ten je z některých úhlů na popiskách vidět jako mírně vystouplý povlak). Základna se pak skládá ze dvou plastových výlisků, přičemž ten vrchní má tmavě šedou barvu a spodní zase jasně modrou.



Lehké a tenké plastové tělo rozhodně není zárukou toho, že klávesnice bude odolná a těžko ohebná. Zkroutit ji opravdu není žádný problém, takže pokud patříte mezi ty, kteří při psaní klávesnici nešetří, nejspíše se setkáte s tím, že se bude uprostřed prohýbat. To tedy v případě, když využijete výklopné nožky pro nastavení sklonu (8 °). Ovšem pokud je nevyužijete, může se zase stát, že klávesnice nebude sedět na stole rovně, protože si ne vždy dokáže držet dokonale plochý tvar a v takovém případě je třeba ji vzít a narovnat.

Je jasné, že se Logitech snažil vyrobit takovou klávesnici, která by usnadnila své mytí, tedy která by měla jednoduchý tvar a byla s ní snadná manipulace. Nicméně osobně bych klidně akceptoval, kdyby byla silnější a těžší, jen kdyby byla zároveň i fyzicky odolnější.



Podklad pod klávesami je tedy rovný, což usnadní jeho čištění. Klávesy samotné jsou velmi mírně prohnuté a uspořádané klasicky, jak se na klávesnici typu QWERTY (či českou QWERTZ) sluší a patří. Tlačítko s rourou a zpětným lomítkem v tomto případě omezuje levý Shift, díky čemuž získáme dlouhý pravý Shift, dvouřádkový Enter a dlouhý Backspace. Logo na klávese Windows značí, že už jde o model z éry systému Windows 8, pro nějž ale jinak není vůbec nijak speciálně uzpůsoben.



Jediné speciální funkce jsou ty, které můžeme využít ve spolupráci s přepínačem Fn na pravé straně od mezerníku a kláves F1 až F12. Jde o následující:
  • Fn + F1 = Domovská stránka v internetovém prohlížeči
  • Fn + F2 = Spustí výchozí e-mailový klient
  • Fn + F3 = Hledat
  • Fn + F4 = Kalkulačka
  • Fn + F5 = Výchozí multimediální přehrávač
  • Fn + F6 = Předchozí skladba
  • Fn + F7 = Přehrát/Pauza
  • Fn + F8 = Další skladba
  • Fn + F9 = Ztiší zvuk
  • Fn + F10 = Sníží hlasitost
  • Fn + F11 = Zvýší hlasitost
  • Fn + F12 = Uspí počítač



- klikněte pro zvětšení -

Když si klávesnici obrátíte na opačnou stranu, ukáží se postranní otvory, jimiž může uniknout tekutina, která dovnitř natekla skrz otvory pod klávesami. Dále tu máme měkké podložky, aby klávesnice neklouzala po stole a také dohromady 16 řezných šroubků. Díky nim si můžeme klávesnici snadno rozmontovat a vyčistit dokonaleji (do útrob se podíváme v další kapitole).



Pak tu nechybí zmíněné výklopné nožky, přičemž u té pravé narazíme na doporučení a omezení připomínající štítek na oblečení s instrukcemi pro praní. Dozvíme se, že před mytím je třeba uzavřít USB konektor krytkou, aby do něj nevnikla voda, což by mohlo poškodit počítač, ovšem ani tak není radno konektor namáčet.

Dále bychom klávesnici neměli koupat ve vodě s teplotou přes 50 °C, takže vyvařovat ji nepůjde a také by se neměla dostat více jak 30 cm pod hladinu a být pod vodou déle než pět minut. Nakonec tu jsou celkem jasné zákazy, pro případ, že by se někdo jal milou klávesnici drhnout rejžákem, fénovat nebo rovnou šoupnout k talířům do myčky. A samozřejmě je jasné, že bychom neměli používat agresivní čisticí prostředky.



U druhé nožky pak máme přicvaknutý praktický štěteček, jímž budeme moci dostávat nečistoty ze záhybů, tedy především zpod kláves.



Nakonec se ještě podívejme na Logitech K310 zboku, odkud vynikne její štíhlé tělo a také nízké a téměř ploché klávesy.


Příslušenství


Dodávané příslušenství tu až na již ukázaný štěteček v podstatě není. Jsou tu jen nějaké tištěné materiály, které nám podají základní informace, a to třeba o tříleté záruce.

 
reklama