reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Logitech Speaker System Z906: prostorově za 8000

9.6.2011, Petr Štefek, recenze
Logitech Speaker System Z906: prostorově za 8000
Do testu se nám dostala vlajková loď společnosti Logitech v oblasti reproduktorů k PC. Zbrusu nový set 5.1 se chlubí výkonem a také integrovanými převodníky pro dekódování prostorového zvuku.
Kapitoly článku:
  1. Logitech Speaker System Z906: prostorově za 8000
  2. Logitech Speaker System Z906 - bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
Testy reproduktorů k počítači jsou do značné míry problematické pro někoho, kdo už vlastní nebo má naposlouchaný slušný audio řetězec. Reproduktory k PC jsou totiž do značné míry tím opravdu nejhorším druhem reproduktorů, jaký si můžete koupit. Problém není ani tak v jejich koncepci, která většinou zahrnuje malé satelity a samostatnou basovou jednotku (subwoofer), ale v jejich naladění, které primárně míří na efekt. Proč také ne, tyto reproduktory primárně slouží k ozvučení her nebo filmů na počítači. Asi nikdo nečeká, že by mohly zvládat beze ztráty kytičky zahrát to, co zvládnou dělené hifi komponenty.

V minulých testech jsme si ukázali, že také pro počítač existují reproduktory, které lze alternativně využít pro poslech běžné hudby. Prozatímní favorité testů jsou Creative GigaWorks a Acoustic Energy Aego M, které již spíše dosluhují a ve výprodeji je dostanete za téměř zázračné ceny. Oba zmiňované sety jsou ovšem stereofonní, a tak veškeré náklady padají na měniče malých satelitů, ozvučnice, zesilovací část hlavní jednotky a její reproduktor. V případě setů 5.1 a více se proto musíte smířit s tím, že tyto náklady se nedělí třemi ale rovnou šesti.





Zesilovač navíc musí obhospodařovat násobně více kanálů než v případě sterea a jak už to tak v životě bývá, všude existuje nějaký ten háček. Obecně ve světě hi-fi platí, že od vícekanálových sestav nemůžete čekat zázraky ve stereu a naopak ze sterea nikdy nedostanete prostorový kvalitní prostorový zvuk ani za použití toho nejlepšího algoritmu na světě (aspoň ne dnes a ne v neoptimalizované poslechové místnosti). Teorie tedy praví, že od dnes testovaného setu můžete čekat výkony jako v případě stereofonního setu za ani ne jeho třetinu ceny.

Logitech Z906 má pětici satelitů a hlavní subwooferovou jednotku a aby toho nebylo málo, v hlavní jednotce najdeme i dekodéry prostorového zvuku. To znamená, že za necelých 8 000 Kč zde máme nejen samotné reproduktory a 5.1 zesilovač, ale také dekodéry, které můžete a nemusíte využít. Podobné drahý systém Onkyo HDX-220 to řeší velice kulantně, kdy doplnění reproduktorů na konfiguraci 5.1 (zadní efektové a přední centrální reproduktor) objednáváte zvlášť.
reklama