reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Nainstalovat chladič Primecooler PC-VGAHG1 je na první pohled velmi jednoduché, ovšem když jsem zkoušel několikátou kartou, už mi to jako procházka růžovým sadem nepřišlo. Na rozdíl od Zalmanu je zde totiž uchycovací mechanismus poněkud krkolomný.


Teoreticky stačí jen na grafický čip umístit chladič tak, aby se GPU nacházel přesně ve středu základny, nastavit sponu tak, aby se otvory v ní nacházely nad otvory v kolem čipu a protáhnout dlouhé šroubky, které na opačné straně opět přes kovovou sponu uchytíte matkami.



Výsledek vypadá asi takto a chladič by měl držet pevně. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Zásadní problém je totiž v tom, že otvory ve sponě na chladiči a v samostatné sponě si neodpovídají! Navíc dá zatraceně velkou práci přišroubovat chladič přes vnitřní díry, protože šroubky nelze z vnější strany pořádně chytit prsty a chladič se různě kvedlá a pohybuje.


Stručně řečeno, instalace na třetí kartu a dále se pro mě již stala noční můrou. Neříkám, že chladič nainstalovat nejde (viz níže), ale chce to hodně trpělivosti. Navíc si musíte dát pozor na instalaci na karty bez ochranného rámečku kolem jádra, kde hrozí opravdu velké riziko poškození grafického čipu.

Rozměry pro instalaci



Zde opět uvádím schémata pro možnost instalace chladiče. Je lepší, když se v oblasti "velkého půlměsíce" nenacházejí žádné vyšší komponenty, protože pak nastávají problémy.


Omlouvám se za nepoměrné délky, ale rozměry by měly odpovídat

Maximální výška komponent na oblouku širokém 22mm na okraji chladiče je 15mm, dále se prudce snižuje. Jiná kolize by na přední straně neměla nastat, protože pak už chladič jen málo přečnívá rozměry grafického čipu.


Výška pod chladičem platí pro výše označenou oblast

Zadní strana obsahuje je sponu, takže může dojít maximálně ke kolizi s heatsinkem na paměťovém čipu. Ten ale stačí jen pootočit, přeci jen není kontakt s celou plochou bezpodmínečně nutný.

Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Když přehlédnu, že instalace je na některé grafické karty hrůzostrašným zážitkem, byl Primecooler kompatibilní se všemi Radeony bez výjimky. Je nutné u nich použít vnitřní otvory ve sponách, takže chladič je umístěn v úhlu, který vidíte na schématu a obrázcích výše. Hlavně u Radeonu X600 a X700 je potřeba dávat pozor na jádro, protože neobsahuje ochranný rámeček. Oba šroubky dotahujte na střídačku, aby nebyl na jednu stranu čipu vyvíjen nepřiměřený tlak.

Grafické karty nVidia

GeForce 6600GT je prostě pro chladič věčným problémem. Začnu u verze pro PCI Express - u této karty naprosto neodpovídaly otvory na sponách, a tak není možné bez fyzické manipulace chladič nainstalovat. Jednou možností (kterou jsem použil já), je vynechání spodní spony a přišroubování matek přímo na PCB (je lepší použít podložku). Ovšem šikovné ruce by mohly použít nějaké kleště k lehkému upravení horní spony - pak by teoreticky měl jít chladič nainstalovat.




Stejný problém nastal také u GeForce 6600GT AGP. Vnější otvory ve sponách jsou sice poměrně daleko od sebe, ale ne natolik daleko, aby byla instalace na 6600GT AGP bezproblémová. Opět jsem zvolil instalaci bez spodní spony, ovšem stejně tak je možné horní sponu lehce ohnout. Záleží na vás. Ještě poznámka - kvůli netradičnímu umístění čipu chladič přečnívá grafickou kartu asi o 2cm.

Protože jsou na GeForce 6600GT AGP paměťové čipy velmi blízko grafickému čipu, nastává také problém s instalací malých heatsinků. Ty totiž nejdou usadit tak, aby doléhaly celou plochou a chladí tedy jen částečně. Ovšem problém to není příliš akutní, protože větrák chladiče paměti velice vydatně ofukuje a v podstatě nejsou pasivy potřeba.

Důležité! Instalace chladičů na GeForce 6600GT AGP je u některých modelů možná, ovšem stále je nutné chladit HSI můstek! Pokud je původní chladič na grafické kartě "v jednom kuse", pak je třeba sehnat pasivek zvlášť. Prodává ho např. Zalman (ZM-VHS1).


GeForce 6800, 6800GT a 7800GTX nejsou pro Primecooler PC-VGAHG1 ALCU oříškem, a to ani přes užší otvory kolem GPU. Proto je možné chladič nainstalovat jen s drobnými manipulačními potížemi, které jsem zmínil dříve.

Primecooler PC-VGAHG1 AlCu
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
GeForce 7800GTX
* - přesahuje cca o 20mm, nesedí heatsinky na pamětech
reklama