reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Chladiče Zalman série VF700 jsou jedny z nejjednodušších pro instalaci na libovolný typ grafické karty. Proto nemusí být ani detailní návod k instalaci příliš obsáhlý.


Jako první je třeba umístit montážní šroubky, což je velmi jednoduchá operace. Jediná poznámka je ta, že nesmíte zapomenout na umístění gumových podložek. Ty nejen že zabrání uvolnění šroubků, ale i případnému mechanickému poškrábání karty. Dále je třeba přimontovat spodní sponu pomocí dvou širokých šroubků.


Třetí krok zahrnuje nalepení pasivů na paměti, dokud na ně máte dostatek místa. Samolepicí hmota na heatsinku je dostatečně kvalitní, takže stačí jen silněji přitlačit a pasivy drží jak přibité. Zalman před jejich nalepením ale výrazně doporučuje čipy odmastit.


Posledním krokem je přišroubování samotného větráku, což už zajistí dvojice šroubků v patřičných otvorech ve sponě. Oproti instalaci Primecooleru je Zalman procházka růžovým sadem a je opravdu velmi snadná. Poté již stačí jen zapojit napájecí konektor a vše funguje, jak má.

Rozměry pro instalaci



Ještě než se zmíním o samotných rozměrech potřebných k instalaci Zalmanu VF700, nesmím opomenout informace o kompatibilitě uvedené na stránkách výrobce. Zalman totiž velmi detailně dokumentuje veškeré grafické karty a jejich použitelnost s jeho chladiči. Proto má dva velké seznamy, na které rozhodně doporučuji se podívat:

V případě grafik, které nelze s VF700 použít je i uveden důvod, proč tomu tak je, takže případní kutilové mohou podle této dokumentace chladič upravit (se ztrátou záruky samozřejmě). Dále se liší umístění montážních děr u jednotlivých modelů. Zde je seznam:



Nyní se již podívejme na samotné rozměry Zalmanu, které ale uvádím spíše pro doplnění, protože výše uvedené seznamy jsou opravdu vyčerpávající.



Na náčrtku jsem opět zvýraznil pás, ve kterém by výška komponentů neměla překračovat 16mm. Na jeho okraji už se sice zvyšuje chladič na 18mm, ale jen v malé oblasti, což jsem neznačil. Tentokrát jsem neukazoval grafický čip, protože jeho umístění je vůči Zalmanu na různých kartách jiné (podle orientace otvorů).



Druhý náčrtek ukazuje maximální výšku kondenzátorů u vnějšího okraje VF700 a také celkovou výšku chladiče.

Testy kompatibility



U tohoto chladiče jako u prvního nebudu rozdělovat testy kompatibility na ATi a nVidii, protože Zalman VF700 sedl jednoduše na všechny karty, které jsem měl k dispozici. Pro kompatibilitu s vaší kartou se určitě podívejte do seznamu, na který se odkazuji výše, protože tam se dozvíte vše potřebné. Pokud budete chtít jistotu, stačí vít pravítko a vše přeměřit.

Důležité! Instalace chladičů na GeForce 6600GT AGP je u některých modelů možná, ovšem stále je nutné chladit HSI můstek! Pokud je původní chladič na grafické kartě "v jednom kuse", pak je třeba sehnat pasivek zvlášť. Prodává ho např. Zalman (ZM-VHS1).


U GeForce 6600GT AGP chladič trochu přečnívá

Ještě poznámka týkající se instalace na různé karty je umístění otvorů, které je také již načrtnuto výše. Zatímco u ATi jsou otvory blízko GPU a stačí použít vnitřní otvory ve sponách, nVidia používá díry vzdálenější, a proto se mění umístění šroubků. Důsledek to ale nemá prakticky žádný, jen různě pootočený chladič. A ještě musím zmínit GeForce 6600GT AGP, kde Zalman VF700 přečnívá o nějakých 30mm, ale to by nemělo působit problémy.

Stejně jako u Primecooleru nelze ani u VF700 nainstalovat na GeForce 6600GT AGP heatsinky na paměti. Vzhledem k velkému větráku, který ale skrz žebra ochlazuje i okolí GPU, to není žádný problém.

Zalman VF700-AlCu a VF700-Cu
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
GeForce 7800GTX
* - přesahuje cca o 30mm, nelze instalovat heatsinky na paměti
reklama