reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft LifeCam Cinema: HD ready

2.2.2010, Jan Vítek, recenze
Microsoft LifeCam Cinema: HD ready
Možnosti internetového připojení dávají příležitost komunikovat na dálku pomocí webkamery nejen v nízkých rozlišeních, ale už i v HD. Proto si představíme model LifeCam Cinema od Microsoftu, jenž takovou komunikaci umožní, pokud již tedy nejste vybaveni jinak.
Kapitoly článku:
Problémem externích webových kamer je fakt, že prodeje notebooků již delší dobu převažují nad desktopy a i ten nejzákladnější notebook a netbook má dnes svou integrovanou webkameru. Logické tedy je, že se výrobci webkamer zaměří právě na desktopové počítače, i když není důvod, proč byste nové webkamery, třeba jako Microsoft LifeCam Cinema, nemohli použít i se svým notebookem.

Zdaleka ne každý notebook nabízí čip s vysokým rozlišením, aby bychom mohli výsledný obraz považovat za HD, tedy High Definition. To standardně začíná s rozlišením 720p, tedy přesně 1280 x 720, a to nabízí i testovaná webkamera v obnovovací frekvenci až 30 snímků za sekundu.




Microsoft nám slibuje objektiv se skleněnými čočkami, hliníkové tělo, automatické ostření, digitální efekty, technologii ClearFrame pro poskytnutí plynulého videa i pří nízkém osvětlení, přizpůsobitelný stojan a také tříletou záruční lhůtu. Kromě cca 1500 Kč s DPH pak požaduje systém Windows XP SP2 a novější, minimálně 1,6GHz dvoujádrový procesor s 1 GB RAM a doporučeně 3GHz dvoujádrový procesor a 2 GB RAM, což je kvůli jedné webkamerce trošku nenažraný požadavek, ale budiž.

Model
Microsoft LifeCam Cinema
Rozměry
24 x 56 x 54 mm (Š x V x H)
Hmotnost
96 gramů
Senzor
1,3 Mpix
Rozlišení videa
1280 x 720p
Rozlišení fotografií
2880 x 1620 (24bit) JPEG
Ostření
automatické
Rozhraní
USB 2.0
Mikrofon
ano

Ke komunikaci pak doporučuje (jak jinak) Windows Live Messenger, k čemuž přizpůsobil také jedno jediné tlačítko na kameře. Ovšem zaručuje také spolupráci s Yahoo Messenger, AOL Instant Messenger a Skype.


Kamera a její zpracování


LifeCam Cinema nevypadá nijak složitě a pokud si odmyslíme její stojan/držák, jedná se v podstatě o malý váleček, jenž má na jedné straně objektiv a na druhé z něj vychází USB kabel. Samotný váleček je černý (hliníková část) a vepředu šedý až metalízový (plastová část). Spodní černá konstrukce byla pogumována.


- klikněte pro zvětšení -

Pochvalu si zaslouží 180cm USB kabel, jenž má na sobě černou ohebnou sponu, do níž případně můžeme úhledně jeho přebytečný kus zamotatm, aby nám nepřekážel. Jinak je ale kabel vycházející ze zadní části kamery spíše omezující, protože vám může po svém upravovat pohled kamery, takže s ním musíte při natáčení objektivu počítat. To by šlo eventuelně vyřešit tak, že by kabel vycházel až ze stojanu, ovšem to je podstatně složitější na zpracování.



Černý váleček s postranními logy Microsoft má na svém vršku jednak vypoulený mikrofon a za ním pak jen velmi mírně vyvýšené šedé tlačítko. To má za úkol spustit Windows Live Messenger, pokud máte nainstalovánu alespoň verzi 8.1 (nebo novější). Přímo pod objektivem se uhnízdila modrá kontrolka signalizující zapnutou kameru. Intenzita svitu ale naštěstí není silná, aby světlo v noci rušilo, takže je vidět, že Microsoft na rozdíl od jiných firem při návrhu přemýšlí a uvažuje do detailů.



Natočení kamery na stojanu zajišťuje jeden malý kloub a ten dovolí její plné otáčení kolem svislé osy a pak naklánění nahoru a dolu v rozmezí cca 60 stupňů.



Podstavec je určen především ke zaklesnutí se o hranu LCD monitoru či displeje notebooku, což mu jde velmi dobře. Můžete si jej ale celý narovnat díky tomu, že to je v podstatě jeden velký kloub a položit jej na desku stolu. Ovšem zde může být problém s dostatečným náklonem objektivu vzhůru, takže je nutné kameru odsunout dále. Zkrátka a dobře, její ideální místo je na horní hraně monitoru, odkud se může rozhlížet téměř dle libosti. Otázkou je, jak dlouho dokáže noha snést své ohýbání, než v ní něco povolí.



To by bylo k samotné kameře a nyní se zaměřme na příslušenství, které k ní dostaneme.


Příslušenství


Není ale v podstatě na co koukat. V jedné červené obálce se slovy 'Začněte zde' přeloženými do několika jazyků máme jednoduchý manuál s ilustracemi a pak CD s aplikací Microsoft LifeCam 7.0. Ta byla v době psaní recenze aktuální.


reklama