reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)

22.6.2004, Eagle , recenze
Mobile Athlon XP-M (... na 2500 MHz)
Mobilní Athlon XP je skvělý kousek křemíku. Dokáže běžet na vysokých frekvencích s nízkým napětím a výrazně nižším tepelným vyzařováním. Nemá zamčený násobič a navíc je možné měnit frekvenci snadno přímo z operačního systému. A pro přetaktování je to doslova zázrak - 2400 MHz zvládnou naprosto všechny a s dobrým chlazením se dá jít i více než na 2600 MHz. Vše stabilně, samozřejmě.


V 3DMarku XP-M na špičku v podobě Athlonů 64 nemá. Zjevně vysoké latence pamětí a absence dual-channel řadiče.



Ve verzi 2003 je výsledek podobný. Ale i přes poslední místa je výsledek stále těsně za Athlony 64, což při ceně procesoru není zlé.



Naopak v Aquamark 3 XP-M předběhlo nejen Athlona 64 3200+, ale také Pentium 4 Extreme Edition. Tomu říkám úspora peněz!



Projekt stealth průzkumné helikoptéry RAH-66 Comanche, který spolykal miliardy dolarů vývoje, byl sice nedávno zastaven, ale jeho počítačové zpracování tu bylo již několikrát. XP-M si nevede nějak výborně, uvážíme-li ale, že 1.7GHz Celeron v tomto testu dosahuje směšné skóre 22 fps a hra je s ním nehratelná, je dosažený výkon poměrně slušný (P4 na 2.8 GHz má 62 fps).Vítězí, jak jinak, Athlon 64 FX53.



Naopak v UT2003 v testu botmatch přetaktované XP-M dokonce překonává Athlon 64 3400+.


Ve Flyby je to horší, avšak pořád je XP-M rychlejší než Pentium 4 Extreme Edition v ceně více než 900 dolarů.

Hodnocení výkonu

Pokud jde o zhodnocení celkového výkonu procesoru, je nutné mít na zřeteli, že platforma socket A je přeci jenom již postarší. Momentálně nejrychlejší čipset nForce 2 je tu s námi již rok a tři čtvrtě. Tento socket již moc nemá budoucnost, neplánuje se pro něj PCI Express, nebude mít víc než dva porty Serial ATA. Přesto však výkon přetaktovaného Mobile Athlon XP-M za cenu prakticky poloviční proti Athlonům 64 a Pentiím 4 je natolik zdrcující, že bych socket A ještě neodepisoval. Hrubý výpočetní výkon procesoru je tak dobrý, že se stále drží špičky v cenových kategoriích 500 USD+. Testy ukázaly prakticky jediné - nejlepšího výkonu vůbec dosahují Athlony 64 pro socket 939. Pokud se ale podíváte dnes do ceníku, jsou právě tyto čipy strašlivě drahé. A kupovat Athlon 64 pro socket 754? Podle mě ztráta peněz, na výsledcích testů je to vidět. Jinými slovy pokud už máte základní desku pro socket A a třeba starší procesor Athlon nebo Athlon XP, je XP-M vynikající volbou, která vás posune na špičku výkonu bez nákladného upgrade na Athlon 64. Tedy přinejmenším do doby levných verzí pro socket 939. Otázkou však je, co je to "levné" - obávám se totiž, že AMD již procesory nebude nabízet za téměř dumpingové ceny, jak to dělalo doposud.
reklama