reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MSI Cubi: nafukovací mini PC

11.5.2015, Jan Vítek, recenze
MSI Cubi: nafukovací mini PC
Společnost MSI v březnu letošního roku představila světu nová mini PC s označením Cubi, která tvoří konkurenci pro Intel NUC, Gigabyte BRIX a další. My se dnes podíváme na jeho zástupce s procesorem Broadwell a "nafukovacím" tělem.
MSI Cubi je tedy zbrusu nová řada minipočítačů, která byla představena teprve letos v březnu. Jedná se o malinké počítače ve stylu Intel NUC, čemuž odpovídá i to, že má čtvercové rozměry (tedy téměř, ale jde jen o milimetry). Hlavním rozpoznávacím znakem pak je jeden zkosený roh, v němž je umístěn hlavní vypínač, ale jinak je to naprosto stejný koncept jako v případě NUC, a to včetně vnitřního uspořádání, ale v tomto ohledu se nic radikálně jiného vymyslet snad ani nedá, pokud se mají zachovat podobné tvary. Jde tedy o prostou hranatou schránku, již vyplňuje základní deska, na jejíž jedné straně je procesor a jiné komponenty a na druhé straně, k níž máme přístup i my, jsou potřebné sloty a konektory.



Je tu ale přece jen něco originálního, a to výměnné dno, které může v počítači vytvořit prostor pro instalaci 2,5" zařízení. Můžeme se tak spolehnout výhradně na mSATA SSD, nebo si dovnitř umístit ještě další SSD nebo spíše pevný disk pro data. MSI sice jako obvykle přelepilo spodní panel záruční pečetí, ale na tu (také jako obvykle) nemusíme vůbec brát zřetel. O záruku nepřijdeme a je to vlastně logické, však pak by přiložení výměnného dna nedávalo smysl.



Počítač přišel v malé krabici s veškerým potřebným příslušenstvím. My jsme na recenzi získali nejlepší, ale také nejdražší u nás prodávanou verzi 008XEU v bílém provedení. Ta je vybavena procesorem Core i3, 128GB SSD a 4 GB paměti, přičemž nejslabší 016EU má slabší Celeron 3205U, 2 GB RAM a 64GB SSD. MSI bohužel u nás nemá v nabídce Cubi, který by prodávalo jako barebone, čili bez paměti a SSD. Prodává je ale všechny bez nainstalovaného operačního systému, ovšem v našem případě přišly již předinstalované Windows 8.1.

MSI Cubi (008XEU)
Procesor
dvoujádrový Intel Core i3 5005U
2 GHz
3 MB L3 cache
14 nm, 15 W TDP
FCBGA1168
Grafické jádro
Intel HD Graphics 5500 (24 shaderů)
300 - 850 MHz
Paměti
4 GB DDR3L-1600 MHz
1 volné slot pro DDR3L-1600 SO-DIMM
HDD/SSD
2,5" HDD/SSD pro SATA 6 Gbps (s adaptérem)
mSATA SSD - 128 GB Transcend TS128GMSA370
Audio
2x 3,5mm - mikrofon a sluchátka
LAN / WLAN
Wi-Fi 8802.11ac + Bluetooth V4.0
Intel 3160 Gigabit LAN
Čtečka karet
-
Ostatní vstupy a výstupy
4x USB 3.0
1x RJ-45
DisplayPort 1.2
HDMI 1.4a
napájecí konektor
OS
připraveno pro Windows 8.1
Rozměry
115 x 111 x 35 mm (0,45 litru)
připraveno pro 75mm a 100mm VESA

Do hlavní hardwarové výbavy tedy patří dvoujádrový procesor Core i3 5005U pracující na 2 GHz, takže jde o moderní CPU generace Broadwell se slušnou integrovanou grafikou Intel HD Graphics 5500. Ta disponuje 24 shadery, takže můžeme očekávat, že rozhýbe i některé (spíše starší) 3D hry. To si ale ještě vyzkoušíme. Procesory Broadwell ale dokáží nabídnout i daleko výkonnější grafiku, například Core i5 5250U v Intel NUC (NUC5I5RY) má HD Graphics 6000, a ta má 48 shaderů a navíc na vyšší pracovní frekvenci.

Vedle toho tu máme vesměs standardní výbavu, nic výjimečného. Paměti DDR3L na 1600 MHz máme v jednom SO-DIMM modulu 4 GB, přičemž další je připraven na její rozšíření. Ostatní sloty ale už jsou zabrány, a to jednak 128GB SSD od firmy Transcend a pak mini PCIe modulem s rozhraními Wi-Fi v moderní podobě 802.11ac a Bluetooth 4.0. Mezi porty a konektory také není nic výjimečného. Máme tu čtyři USB 3.0, dva obrazové konektory, ethernetový RJ-45 a vepředu ještě kombinovaný 3,5mm konektor pro sluchátka s mikrofonem. Není tu tedy žádná čtečka karet nebo něco navíc, co podobná mini PC obvykle nemívají.

Rozměry počítače jsou 115 x 111 x 35 mm, což je v podstatě stejné jako u moderních Intel NUC, neboť rozdíly jsou jen v několika milimetrech. Není tedy divu, že provedení těchto počítačů je téměř stejné.


Příslušenství


MSI nám v balení nabídne velký manuál plus další tištěné materiály, mezi nimiž najdeme i názorné schema pro zapojení případného 2,5" zařízení pro rozhraní SATA. Vystačíme si ale i bez manuálu, však tu není nic, co by bylo k nepochopení. Dostaneme ale také disk s ovladači, který může být velmi užitečný, i když mechaniku si už musíme obstarat sami (nebo si spíše software zkopírovat na USB disk).



Dále máme v balení nezbytné příslušenství, a to především malý notebookový adaptér s výkonem 65 W (19 V / 3,42 A) a síťovým kabelem, zmíněné nové dno, do nějž můžeme umístit SSD nebo mobilní disk, černý adaptér pro montáž počítače pomocí systému VESA (rozteče 100 a 75 mm) a nakonec krátký speciální kabel, jímž připojíme onen disk či SSD přímo na desku. PC pak bude pouze o cca centimetr vyšší.


- klikněte pro zvětšení -
reklama