reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem

18.4.2006, Pavel Kovač, recenze
NEC 20WGX2 - nemožné se stává skutkem
Největší problém LCD monitorů je pomalá odezva, popřípadně špatné podání barev. Pokud měl nějaký monitor v našich testech dobré barvy, odezva byla špatná nebo opačně. Doba se však mění a společnost NEC přišla s opravdu zajímavým modelem - jedná se o panel s technologií S-IPS a s odezvou 6ms. Dnešní recenze je také první, u které je využita nová testovací metodika.

Křišťálový zázrak


Proč křištálový? Inu odpověď je jednoduchá. Obrazovka je totiž leštěná, a tak monitor působí celkem honosným dojmem. Tato leštěná obrazovka má hodně výhod (o nich v další části recenze), ale také i jednu velkou nevýhodu. Tou nevýhodou je fakt, že v monitoru si může s klidem vaše přítelkyně namalovat oční stíny. Právě toto zrcadlení je nepříjemné a může být i únavné pro oči.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

První pohled odhaluje hned několik faktů. Za prvé: jde o širokoúhlý monitor (poměr stran 16:10), to je však poznat již z označení - ono "magické" písmenko "W". Za druhé: panel je obdařen aktivním USB Hubem a za třetí: tlačítka pro ovládání jsou posazena mimo rám monitoru, a tak jej nezvětšují.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Monitor umožňuje pouze náklon vpřed a vzad a to v rozsahu -5° až +30°. Takovéto skromné polohování sice není uplně ideální, ale většině uživatelů jistě bude dostačovat. Jen snad by mohl být i výškově nastavitelný. Pokud si totiž postavíte monitor na rovný stůl, tak nejspíš budete mít horní okraj pod výškou očí, což již není zcela ergonomický stav.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Čelní pohled již odhaluje pouze fakt, že rámeček je tenký a rohy jsou vcelku výrazně zakulacené. Díky výraznému profilování rámečku se příliš pro multimonitorová pracoviště nehodí, avšak není to zcela vyloučeno. Tloušťka rámečku je pěkných 18mm.


Tlačítka pro ovládání OSD menu

Popisky tlačítek jsou dobře čitelné a jejich stisk je lehký a příjemný. Snad jen křížový ovladač by mohl mít lépe definované krajní polohy. Velice příjemný je fakt, že je jedno tlačítko určeno pro rychlé přepnutí mezi vstupy. Křížovým ovladačem se rychle dostanete ke změně jasu či kontrastu.


USB Hub na levé straně monitoru

USB Hub obsahuje čtyři porty, z čehož jsou dva na straně monitoru a dva v místech pro obrazový vstup a napájení. Jen je škoda, že jsou porty uspořádány tímto způsobem. Pokud totiž zapojíte nějaký větší flash disk, tak znemožníte přístup k druhému portu. Daleko lepší uspořádání by bylo nad sebou, ale to je opravdu jen detail. Naopak plusem je skutečnost, že monitor vůbec USB Hub obsahuje.


Pohled zezadu (Pro zvětšení klikněte)

Monitor poskytuje také možnost schovat kabely do nohy, a tak nebude dělat ostudu ani zezadu.


Konektory pro vstup a USB Hub (Pro zvětšení klikněte)

Nově se od teď bude v recenzcích vyskytovat i obrázek s hlavními rozměry monitoru. Pokud si přejete ještě nejaký rozměr zakótovat, tak se vyjádřete v diskuzi a v přístí recenzi již bude doplněn.

pozn.: Kóta zdvihu samozřejmě bude, pouze tento monitor žádný zdvih nemá.




Obsah balení a specifikace


  • Napájecí kabel
  • DVI kabel
  • D-Sub kabel
  • USB A-B kabel
  • Instalační příručka a manuál v CZ
  • CD s drivery a ovládacím softwarem

NEC 20WGX2
Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
20,1" (16:10)
Ideální odezva
6 ms
Jas
470 cd/m^2
Kontrast
700:1
Výrobní technologie
S-IPS
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
178°/178°
Počet barev
16,7mil (8-bit)
Rozteč bodů
0,258mm
Nativní rozlišení
1680 x 1050
Vestavěné reproduktory
NE
USB HUB
ANO (4 porty - aktivní)
Vstupy
DVI, D-Sub, USB
Výstup pro sluchátka
NE
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 100 mm)
Hmotnost
6,3 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
NE
Různé variace tohoto modelu
-
Speciální vlastnosti
Ovládání monitoru přes PC
Orientační cena: 14 228,- Kč bez DPH (zdroj: Abacus)


Cenový přehled


V cenovém přehledu jsou ceny převzaty z jednoho nejmenovaného obchodu, aby měly všechny monitory stejné podmínky.



Jak je z přehledu vidět, tak nikterak velká tlačenice v 20" širokoúhlých panelech není. Nabídka se však doslova každým týdnem rozrůstá. Je to dáno tím, že širokoúhlé LCD monitory přišly do módy teprve začátkem tohoto roku. Dnes testovaný model se řadí k těm dražším. Cena je však adekvátní ke kvalitě panelu. O tom však v dalších kapitolách. Pro ucelenější informace o cenách navštivte naše pravidelné cenové zpravodajství.
reklama