reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear JWNR2000: bezdrátová elegance

5.11.2010, Jakub Doležal, recenze
Netgear JWNR2000: bezdrátová elegance
Výrobky společnosti Netgear se vždy honosily elegantním designem a ukrytými anténami, nejinak je tomu u dnes testovaného modelu JWNR2000. Vybaven podporou 802.11n a 100mbit porty se pouští do souboje s ostatními. Bude však jeho výkon stačit?
Kapitoly článku:
  1. Netgear JWNR2000: bezdrátová elegance
  2. Webový management
  3. Testovací metodika
  4. Výsledky testů
  5. Závěr
Běžný uživatel si dnes na internetu stáhne e-maily, podívá na zpravodajské servery a samozřejmě také shlédne video. Právě přenos streamovaných videozáznamů je v poslední době ve velké oblibě a pomalu se zařazuje na přední příčky v celkovém objemu posílaných dat na světě. Starší routery vybavené normou 802.11g jsou pro tyto účely již na hraně s výkonem a vyšší tok dat jim už dělá poměrně problémy. Do redakce tak již doráží především moderní routery, které jsou vybavené podporou 802.11n a dnes testovaný Netgear nebude výjimkou.


Prodejní balení dává již z dálky najevo, že tento model disponuje rychlými přenosy s maximální hodnotou 300 Mbps. V balení se kromě samotného routeru nachází i nezbytné příslušenství. Papírové a digitální manuály pro jednodušší nastavení, UTP kablík pro konfiguraci, kolébka na vertikální uložení routeru a také napájecí adaptér.



Po stránce designu se jedná o typický Netgear, zkrátka elegantní zaoblené šasi s malými rozměry. Antény jsou jako vždy ukryty uvnitř a mají prý nabídnout stejné pokrytí, jako kdyby byly připojeny venku. Router je možné umístit vodorovně i vertikálně a finální poloha je tak na vás.


- klikněte pro zvětšení -

Čelo přístroje „okupují“ LED diody, které indikují zapnutý přístroj, aktivovanou bezdrátovou část, počet zapojených počítačů po metalickém vedení či připojenou internetovou přípojku. Diody nesvítí dopředu, jak je tomu u většiny routerů, ale směrem dolu na předsazenou plochu. Díky tomu je Netgear v noci prakticky „neviditelný“.

Zadní část je jako obvykle domovem veškerých vstupů a výstupů. Zleva je jako první umístěno tlačítko pro WPS (Wireless Protected Setup), následuje čtveřice LAN portů, pak „osamocený“ WAN port, zdířka pro napájení, tlačítko pro zapnutí přístroje a nakonec miniaturní vstup pro restartování přístroje.


- klikněte pro zvětšení -

Prostorové uspořádání portů je shodné s většinou ostatních produktů na trhu a ani zde nebyl problém zapojit všechny počítače. Pouze při použití kolébky na vertikální uchycení se může Netgear překlopit. Pozitivně hodnotím tlačítko pro zapnutí routeru, naopak s rozpaky vnímám nutnost restartovat pomocí špendlíku.

Technický parametr
Hodnota
Standard
802.11b/g/n (Draft 2.0)
WAN port
1 × RJ-45 10/100 BaseT
LAN porty
4 × RJ-45 10/100 BaseT
USB
Ne
WPS
Ano
Provozní režimy
Router, AP
Rychlosti
802.11b 11 Mbps, g 54 Mbps, n 300 Mbps
Anténa
interní
Kódování
WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK
Výkon
regulovaný automaticky
Spotřeba
4,3 W
Napájení
12 V, max 1.0 A
reklama