reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT H440 + Razer: tichá, výkonná, designová

4.12.2014, Jan Vítek, recenze
NZXT H440 + Razer: tichá, výkonná, designová
S označením Special Edition přišla na trh nová verze skříně NZXT H440, která je tak na trhu prodávána již v sedmi podobách. Ty se většinou liší pouze zbarvením, ale tato speciální edice nám přináší i něco navíc.
NZXT H440 Special Edition můžeme označit také za skříň H440 Designed by Razer. Dle stránek výrobce sice mají tyto skříně odlišné modelové označení, ale jinak jsou evidentně totožné, čili obě nabízí speciální design klasického modelu H440. Jde tak spíše o to, že verze Special Edition je prodávána v rámci nabídky samotné firmy NZXT, zatímco H440 Designed by Razer najdeme v nabídce právě Razeru. K nám dorazila tedy skříň přímo od NZXT, která je stejně jako ostatní modely H440 určena pro vytvoření výkonného, ale tichého počítače. Můžeme tedy očekávat hluk tlumící materiály a uzavřenou konstrukci, která neukazuje na odiv průduchy skříňových ventilátorů.


- klikněte pro zvětšení -

Zajímavé je, že firma NZXT ve webové prezentaci své H440 Special Edition vůbec nezmiňuje slovo Razer a i při popisu loga na čele skříně mluví jen obecně o tříhlavém hadu, ale to nám může být nakonec jedno.



Testovaná skříň došla pro jistotu chráněná dvěma krabicemi, vnější bez potisku a vnitřní s černo-zeleným zbarvením, což je i přímo její barevné schema vycházející ze stylu firmy Razer.

Model
NZXT H440 Special Edition (CA-H440W-TH)
Rozměry
220 x 510 x 475,3 (Š x H x V)
Hmotnost
9,75 kg
Materiál
SECC, ABS plast
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX, ATX
až 180 mm vysoký CPU chladič
až 406 mm dlouhé karty (294 s nasazenou šachtou)
Šachty
6x 3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x USB 2.0, 2x audio, vypínač LED podsvícení
Sloty
7x
Chlazení
Ventilátory
Přední: 2x 140mm / 3x 120mm (nainstalovány tři 120mm FN V2 Fans )
Vrchní: 2x 140 mm / 3x 120 mm
Zadní: 1x 140mm / 120mm (nainstalován jeden 140mm FN V2 Fan)

Radiátory
Přední: až 280mm nebo 360mm
Vrchní: až 280mm nebo 360mm
Zadní: 140mm nebo 120mm
Verze
CA-H440W-W1 (lesklá bílá)
CA-H440W-M1 (matná černá a lesklá červená)
CA-H440W-M2 (matná černá a lesklá oranžová)
CA-H440W-M3 (matná černá a lesklá zelená)
CA-H440W-M4 (matná černá a lesklá modrá)

CA-H440W-RA (matná černá - Designed by Razer)
CA-H440W-TH (Matte Black - Special Edition)

Ze specifikací H440 Special Edition se dozvíme, že jde o poměrně těžkou skříň, na čemž má velký podíl také její silné plastové opláštění a speciální materiály pohlcující zvuk. Místa uvnitř této skříně najdeme dost, a to i pro velmi vysoké chladiče a dlouhé grafické karty, ovšem spokojen nebude ten, kdo potřebuje alespoň jednu mechanikovou pozici, nebo kdo hledá skříň pro mnoho pevných disků. Mechaniková, čili 5,25" pozice tu není ani jedna a pro pevné disky tu je pouze šest pozic, což je právě vzhledem k nepřítomnosti mechanikových šachet celkem málo. Nicméně se dá na druhou stranu říci, že většině uživatelů bude právě tato konfigurace vyhovovat, však mechaniky jsou dnes již za zenitem a pevných disků také obvykle nepotřebujeme kvanta. Navíc je třeba ještě přičíst dvě vyhrazené pozice pro 2,5" zařízení, čili nejčastěji SSD.

K této skříni si asi nebudeme přikupovat žádné další ventilátory (leda bychom jimi chtěli nahradit ty stávající), neboť se jich uvnitř nachází čtyři, a to tři přední a jeden zadní. H440 je samozřejmě připravena také pro vodní chladiče, a to velmi dobře. Nahoru i dopředu totiž můžeme dát až 360mm (3x 120) nebo 280mm (2x 140) radiátory.

H440 přichází také v několika verzích, přičemž prvních pět v tabulce patří do základní edice a lišit se budou zbarvením, zatímco poslední dvě by zase měly být totožné.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro náročnější uživatele a především pro herní počítače. Výrobce u této edice kladl důraz především na design, přičemž v tomto se spřáhl s firmou Razer. Modely H440 obecně jsou ale také stavěny jako tiché skříně, v nichž je dostatek prostoru pro velmi výkonné komponenty. Celkově jde tedy o následující přednosti:
  • herní skříň pro výkonný počítač
  • design + LED podsvícení
  • tichý provoz


Zpracování skříně


Skříň už od pohledu působí robustně a střídmě, i když její design se plně projeví až poté, co počítač zapneme, kdy se rozsvítí její LED. Ty jsou umístěny všude možně, třeba hned v předním panelu pod logem firmy Razer a jde v každém případě pochopitelně o zelené LED. Tento přední panel může vypadat jako dvířka, ale ve skutečnosti tu žádné panty nejsou. Můžeme jej tak od zbytku skříně jen odtrhnout, abychom se dostali k prachovému filtru a předním ventilátorům (viz další kapitola). Kudy tedy bude k nim proudit vzduch? Jako obvykle to bude skrz boční průduchy, ale jak brzy uvidíte, výrobce se z nějakého důvodu rozhodl dát průduchy pouze na jednu stranu předního panelu (plus je tu tedy ještě jako obvykle spodní otvor).



A touto stranou očividně není levá, skrz niž žádný vzduch k předním ventilátorům nepronikne, ovšem vrchní panel už své průduchy ukáže. Zde tak nalezneme především velké, kouřově zbarvené plexisklo, s jehož tvarem si v NZXT hlavu nelámali. Po koupi se ale podívejte, zda je toto plexi pořádně přichyceno. Možná že se bude trošku viklat, ale v takovém případě stačí na opačné straně pořádně dotlačit kovové packy, které ho zajišťují.


- klikněte pro zvětšení -

Z pravé strany tedy už jsou vidět průduchy v boku předního panelu, kudy tedy bude muset proudit velké množství vzduchu, pokud se rozhodneme nechat zapnuté všechny tři přední 120mm ventilátory, jež dostaneme v základním balení. Bočnice jsou klasicky zasunovací a jištěné zezadu pomocí přítlačných šroubků, na něž si tedy budete muset nejdříve vzít šroubovák. Jsou totiž velmi utaženy a jejich závity nejsou protaženy.


- klikněte pro zvětšení -

Na fotografii zadní části skříně si můžete všimnout dvou zelených teček, které znázorňují pozici dvou velkých zelených LED. Ty jsou v celém systému osvětlení jediné, které mají opravdu praktický smysl, neboť slouží k osvícení zadních portů a konektorů, na něž je občas špatně vidět. Co se týče zadního ventilátoru, pak ten je evidentně 140mm, ovšem vzhledem k tomu, že pozice je připravena i pro 120mm, pak je část lopatek trošku kryta konstrukcí. Zajímavá je ale volnost vertikální polohy ventilátoru, jehož pozici tak můžeme lépe sladit s chladičem procesoru.

Záslepek rozšiřujících karet tu máme jako obvykle sedm, z nichž každá je vybavena průduchy a místo vedle nich bylo využito pro umístění velkých krytých otvorů pro hadičky vodního chlazení, nebo prostě cokoliv, co potřebujeme protáhnout skrz zadní panel. Spodní pozice napájecího zdroje je vybavena zadním rámečkem přidržovaným čtyřmi přítlačnými šroubky. Z toho lze usuzovat, že zdroj budeme dovnitř cpát právě skrz zadní panel a jinudy to nebude možné. Zpod skříně také vykukuje packa patřící prachovému filtru u spodního nasávání.



Pohled na vrchní stranu odhalí pozici I/O portů, tlačítek a audio konektorů. Ty jsou u okraje vrchního panelu, přičemž konektory USB 3.0 nemají jako obvykle modrý, ale zelený jazýček, pak tu jsou dva klasické USB 2.0 plus dva audio. Velký vypínač má kolem sebe zeleně podsvícený kroužek a hned za sebou malý spínač, jenž u klasických H440 funguje jako reset a zde rovněž. Kde tedy máme onen vypínač LED podsvícení? Podívejte se ještě na zadní část skříně poblíž vrchní zelené tečky a najdete malé černé tlačítko.


- klikněte pro zvětšení -

Když se podíváme na podvozek skříně, odhalíme tři bílé pásky uzavřené v kovových lištách, pod nimiž můžeme tušit zelené LED pásky. Skříň samotná sedí na plastových nožkách opatřených gumovými podložkami, aby se mohl dostat vzduch k velkému prachovému filtru pod zdrojem. V předním panelu si ještě můžete všimnout otvoru, skrz nějž bude proudit vzduch k předním ventilátorům.


- klikněte pro zvětšení -

V další kapitole se už podíváme na odstrojenou NZXT H440 Special Edition.
reklama