reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ ATV: odolných 16 GB

13.10.2010, Jan Vítek, recenze
OCZ ATV: odolných 16 GB
Tato malá recenze se bude týkat USB flash disku OCZ ATV, který spadá do firemní série Performance USB Drives. Očekávat od něj můžeme výkon, ale také odolnost proti nárazům i vodě. A u moderního flash disku nesmí chybět ani podpora Ready Boost.
Kapitoly článku:
  1. OCZ ATV: odolných 16 GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Společnost OCZ Technology dnes nabízí 3 řady USB flash disků, z nichž však zatím žádný ještě nepracuje s rozhraním USB 3.0. Jedná se o řadu Ultra-Portable USB Drives s jedním zástupcem Diesel, pak střední třída Performance USB Drives s naším ATV a pak Rally2 a nakonec Extreme Performance USB Drives se stejně pojmenovanými modely, které však mají v názvu ještě Turbo.


A podobně jako řada jiných výrobců, tak ani OCZ u flash disku ATV neudává maximální hodnoty čtení a zápisu. Ty sděluje až u své nejvyšší řady Extreme Performance, takže si aspoň zjistíme, jak výkonný "zajíc v pytli" OCZ ATV je. Ovšem u takových flash disků si stejně nemůžeme být nikdy jisti, že výkon bude u všech kusů stejný.

Sluší se také uvést, že modely OCZ ATV mohou mít kapacitu 2, 4, 8, 16 a 32 GB.

Model
OCZ ATV 16 GB
Materiál
pryž (voděodolná), kovové poutko
Rozměry
82 x 22 x 10 mm
Hmotnost
20 gramů
Kapacita
16 GB
Rozhraní
USB 2.0
Záruka
doživotní
Čtení (sekvenční)
? MB/s
Zápis (sekvenční)
? MB/s

Flash disk OCZ ATV přichází v podobném zpracování, jako mají velmi známé a oblíbené Corsair Flash Voyager. Je tedy vyroben z pryže, která je odolná proti nárazům i vodě, ale ohýbat byste tento disk rozhodně neměli, protože je měkký. Jeho tělo je přes 8 centimetrů dlouhé a štíhlé a má klasické zpracování, tedy s krytkou USB konektoru na jednom konci a očkem pro poutko s LED kontrolkou na druhém konci. Ta má navzdory specifikacím výrobce modré a ne oranžové světlo.



S modely Flash Voyager tento disk pojí také pestré barvy, i když byly pochopitelně použity jiné odstíny - modrá, oranžová a bílá. Již od výroby je také na očko navlečen krátký kuličkový řetízek, za nějž si můžeme disk připoutat. Je na něm ale také malý kus pryže, jenž slouží k tomu, abychom na něj nasadili krytku konektoru, abychom ji neztratili. Firma OCZ nám však dává možnost si objednat pět náhradních krytek za 5 USD



Zpracování je tedy celkově pěkné, ovšem i když se disk tváří jako odolný, pak zdaleka neodolá všemu. Po delším nošení v kapse se budou jeho obvody možná až příliš namáhat, což by mohlo vyústit až v celkovou nefunkčnost.
reklama