reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti

25.6.2015, Jan Vítek, recenze
OCZ Vector 150: v testu výdrže jej umučíme k smrti
Rozhodli jsme se přinést test reálné výdrže SSD, v němž vyzkoušíme, jak velký objem dat zvládne zapsat 240GB Vector 150. Ten je tak předem odsouzen k smrti vyčerpáním všech svých zapisovacích cyklů. Aktualizováno: Vector 150 umřel.
Máme tu závěrečnou kapitolu, neboť testovaný OCZ Vector 150 dospěl ke svému konci. Konec je to bohužel takový, že milé SSD je zcela nefunkční, takže kdybychom na něm měli nějaká data, byla by pryč. Konec tohoto SSD také znamenal zamrznutí systému, takže nebylo možné pořídit screenshot z CrystalDiskInfo a popravdě mě ani nepřišlo na mysl, že SSD už po rebootu nebude vůbec fungovat a nerozpozná jej ani BIOS. Počítač ale přesto ví, že na jednom jeho rozhraní SATA něco visí a snaží se to něco rozpoznat, kvůli čemuž stále nad něčím dumá, ale je to marné.



Nicméně i přesto známe konečné hodnoty zápisu, neboť CrystalDiskInfo byl nastaven na obnovování informací po 10 minutách, takže ukazoval poslední hodnoty, které jsem si před rebootem raději zapsal. Známe tedy hodnotu Total NAND Writes, která značí celkový objem zapsaných dat do buněk našeho Vectoru 150. Jde o 1.377.800 GB, čili 1.346 TB nebo 1,31 PB. To je velice slušná hodnota, jíž toto SSD téměř 15x překročilo svou udávanou životnost, a sice zápis 90 TB. Hodnota Total Host Writes, která značí, kolik dat bylo do SSD posláno k zapsání, je logicky o něco nižší, ale ne o moc: 1.306.544 GB.

Pokud také celkový zápis vydělíme kapacitou tohoto SSD, vyjde nám, že každá buňka (tedy v průměru) vydržela 5740 mazacích a zapisovacích (P/E) cyklů. Použité paměti Toshiba 19nm MLC NAND mají přitom rating pouze 3000 P/E cyklů, takže i ty vydržely podstatně více, než by měly. A jak dlouho by nám oněch 1,31 PB mělo vydržet? To záleží na míře využití SSD a objemu zapisovaných dat:

Objem zapsaných dat za den
Celkový objem zapsaných dat
P/E cykly
Výdrž (roky)
20 GB
1.306.544 GB
5.740
179
50 GB
71,6
100 GB
35,8
240 GB
14,9

V tabulce počítáme s hodnotou Total Host Writes, protože nás nezajímá, jaký objem dat SSD skutečně zapsalo, ale jaký objem jsme do něj odeslali my či systém k zapsání. Jde tedy o objem dat bez potřebné režie, čili jejich přesouvání a podobně, což si zajišťuje samotné SSD a jeho kontroler. Počet P/E cyklů ale již vychází z Total NAND Writes a zohledňuje tedy i tzv. Write Amplification, čili poměr mezi Total Host Writes a Total NAND Writes.

Závěr tedy je, že Vector 150 by nám měl tedy vydržet dlouhá léta, a to i v tom nepravděpodobném případě, že jej každý den kompletně přepíšeme, respektive na něj zapíšeme objem dat rovný jeho kapacitě. Pro běžný počítač i pracovní stanici tedy taková výdrž naprosto stačí a snad jen v datovém centru, kde by SSD bylo v permanenci, by nemusela být uspokojivá, ale pro takové nasazení tento produkt není určen.



Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama