reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Onkyo HTX-22HD: digitální herní sen

8.1.2010, Petr Štefek, recenze
Onkyo HTX-22HD: digitální herní sen
Kdybyste si rádi pořídili reproduktory vyšší kvality a nechcete investovat do děleného řešení v podobě zesilovače a dalších komponent, nemáte se dnes skoro kam obrátit. Pro fajnšmekry ovšem existuje řešení v podobě japonského výrobce reproduktorů značky Onkyo.
Kapitoly článku:
  1. Onkyo HTX-22HD: digitální herní sen
  2. Onkyo HTX-22HD - bližší pohled
  3. Jak to celé hraje?
  4. Závěr
Kdybyste rádi ze svého počítače dostali alespoň trošku kvalitní zvuk, tak se musíte odpoutat od běžných bakelitových bedniček vybavených obřími subwoofery s provenience takových firem, jako jsou Creative či Logitech. Ani jejich nejvyšší modely se totiž nevyhnuly poněkud "efektnímu" typu reprodukce.
 
Co znamená "efektní" reprodukce? Jednoduše rozmázlé a dunící basy, které vám třesou celou místností a při vyšší úrovni hlasitosti se vám skutečně může stát, že "herní" výbuch působí doslova fyzickým dojmem. Vše je nevhodně doplněno poměrně agresivními výškami a absentujícím středovým pásmem, které se ukrývá poměrně často v ilegalitě. Bohužel zde nepomohou ani regulace jednotlivých pásem.



Všechna tato "bakelitová" řešení (včetně u nás velmi rozšířeného "dřevěného" setu Genius) jsou pro hráče sympatická, neboť k nim již není třeba žádných zesilovačů a vše je často prostorově poměrně nenáročné. Onkyo ale nabízí alternativu ke všem těmto produktům a jmenuje se Onkyo HTX-22HD. Funguje totiž na principu aktivních reproduktorů, kde zesilovač je umístěn uvnitř jednotky subwooferu a napájí dva satelity, které můžete umístit na stůl, či třeba přimontovat na stěnu. Vše je zde korunováno možností digitálního vedení signálu z počítače, televizoru, konzole nebo DVD přehrávače. V podstatě se dá říci, že v subwooferu je přítomen mini AV receiver, který vám dovolí podobné možnosti jako jeho větší a dražší kolegové.

Onkyo HTX-22HD je propagováno jako dodatek k plazmovým a LCD televizorům, které díky svým fyzickým dispozicím nemají možnost nabídnout kvalitní zvuk nebo dokonce nějaké to spodní pásmo. Systém ale připojíte snadno ke všem myslitelným zařízením včetně počítače vybaveného například pouze integrovanou zvukovou kartou nevalné kvality, protože právě ta je často vybavena digitálním optickým výstupem, který je lékem na hrůzostrašný signál z analogových výstupů (samozřejmě i digitální optické výstupy se liší kvalitou - přesností - digitálního signálu z nich vycházejícího, ale pro nás to bude v tomto případě zanedbatelným problémem).

Pokud nevlastníte zvukovou kartu na úrovni poloprofesionálních HDR zvukových karet s kvalitními převodníky, tak je pro vás je digitální výstup jedinou možností, jak si alespoň trošku "sáhnout" na kvalitní reprodukci z počítače.



Možná budete překvapeni, když vám řeknu, že byste si měli nechat zajít chuť na vedení analogového signálu, i když vlastníte "kvalitní" zvukovou kartu Creative za několik tisíc korun, a raději opět sáhnout k osvědčenému digitálu. Ale je to bohužel tak. Naladění D/A většiny herních karet je pro jen trošku kvalitnější zvukový řetězec "prasečí chřipkou". Nebojte se ani v případě, že byste rádi dekódovali prostorový zvuk z DVD, DivX nebo HD Video formátů. Nepřijdete ani o Dolby Digital, DTS, True HD, neboť jsou v naší kouzelné skříňce Onkyo přítomny rovněž poměrně kvalitní převodníky, které zpracovávají signál z digitálních vstupů HDMI, SPDIF a koaxiálu. Více si ale povíme v kapitole podrobně popisující samotný přístroj.
reklama