reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patero chladičů CPU střední třídy v testu

11.11.2008, Jan Vítek, recenze
Patero chladičů CPU střední třídy v testu
Po delší době si uvedeme test chladičů procesorů, v němž se představí hlavně dlouho očekávaný Arctic Cooling Freezer Xtreme, jenž je již také nějakou dobu na trhu. Kromě něj se ukáží také další čtyři chladiče podobné ceny od firem Asus, Cooler Master a Scythe.
Kapitoly článku:
Společnost Arctic Cooling je v našich končinách, avšak samozřejmě ne pouze tady, velmi dobře známá a oblíbená. Nabízí totiž levné produkty z oblasti chlazení PC komponent, které příliš nepokulhávají svou kvalitou, či lépe řečeno nabízí dobrou kvalitu. Nejednou se také tato firma postarala o udání směru, jehož se následně chytli i ostatní firmy. Vzpomeňme například na původní chladič Arctic Cooling VGA Silencer, jenž se dočkal i třetí revize a v podstatě se dodnes používá u karet HIS. Ten svým systémem přímého odvodu vzduchu mimo skříň (neboli DHES - Direct Heat Exhaust System) je prapůvodním vzorem dnešních chladičů moderních a výkonných grafických karet, jež by jinak svými topivými jádry a paměťmi podstatně zvedaly teplotu vzduchu uvnitř skříní, a kladly by větší nároky na jejich chlazení.



Nechejme ale minulost chladičů grafických karet tam, kam patří a podívejme se naopak na chladiče Arctic Cooling Freezer, ať už ve verzi 64 pro procesory AMD, nebo ve verzi 7 určenou pro procesory Intel. Ty jsou již velmi vousaté, ale přesto i dnes mají co nabídnout a lidé si je kupují díky jejich slušnému poměru cena/výkon a tichému provozu. Tyto chladiče také zavedly jednu novinku - uchycení ventilátorů za gumové trny, díky čemuž se omezuje šíření vibrací z jeho motorku na skříň počítače.

Společnost Arctic Cooling však od jejich uvedení v oblasti chlazení procesorů poněkud zaspala, i když někdo zase může tvrdit, že prostě neměla potřebu uvádět novinky za každou cenu a cpát se mezi dražší chladiče, když to jednak není jejím zvykem a potom také když staré dobré Freezery pořád stačí. Avšak na jaře byl oznámen nový model - Freezer Xtreme. Ten již dle jména můžeme označit za chladič CPU - pokračovatele původního Freezeru, jenž jej má v chladicím výkonu překonat. Cena se samozřejmě zvedla zhruba na dvojnásobek klasických Freezerů, ale to je ostatně pochopitelné už jen z jejich vizuálního porovnání.

Srovnávat budeme tedy Freezer Xtreme s něčím jiným. Co je tedy na programu dne?
  • Arctic Cooling Freezer Xtreme
  • Asus Triton 70
  • Asus Triton 75
  • Cooler Master Hyper 212
  • Scythe Shuriken (SCSK-1000)

... a nakonec se do testu pro srovnání dostane také Noctua NH-U12P.


Arctic Cooling Freezer Xtreme


Nový extrémní Freezer přichází zabalený v plastovém výlisku, jenž je sice poměrně tuhý, ale i tak jsou žebra vystavena případnému tlaku, pokud se nebude s chladičem při přepravě nakládat zrovna pěkně. K nám přišel chladič malinko pochroumaný, ale nešlo o nic hrozného. Přesto bych se přimlouval ještě za lepenkovou krabici pro bezpečnější transport.



Plastový obal stačí rozevřít, po čemž na nás ihned vyskočí samotný Freezer Xtreme a pak také skromné příslušenství. Přesto je ale tento model kompatibilní s procesory do socketů Intel LGA 775 a AMD 939 a AM2(+).

Model
Freezer Xtreme
Rozměry
130 x 100 x 131 mm
Hmotnost
608 g
Materiál
hliník, měď, 4x heatpipe
Ventilátor
120 mm
800 - 1500 RPM
35,6 CFM
Kompatibilita
LGA 775, AM2(+), 939

Pojďme si nyní tento model více přiblížit. Jeho koncepce není nijak nová ani překvapující. Můžeme jej označit jako tzv. sendvičový věžovitý chladič, tedy takový, který využívá heatpipe k rozvodu tepla mezi rozdvojené žebroví, uprostřed nějž je umístěn ventilátor. Podobně zpracované modely nabízejí například společnosti ASUS, Thermalright či Scythe. Využita je zde menší měděná základna, z níž vychází čtyři duální heatpipe a ty pak rozvádí teplo mezi velké množství hustě uložených hliníkových žeber.



Základna zde ukazuje, kde všude se AC snažilo ušetřit. Heatpipe jsou totiž její masou obklopeny pouze ze spodní poloviny a seshora byly přiklopeny pouze ocelovou sponou. Se základnou čtveřici 6mm heatpipe pojí ještě také letování a snad bude tepelný odpor v tomto přechodu co nejmenší, i když na pohled toto řešení člověka příliš nepřesvědčí. Co se týče čísel, pak rozměry základny jsou 30 x 40 x 50 mm, aktivní plocha je čtvercová o hraně 30 mm a heatpipe mají mezi sebou a heatspreaderem procesoru přesně 2 mm mědi.



Celkem 102 žeber bylo na heatpipe klasicky nasunuto tak, aby jejich vykrojený materiál zvýšil společnou styčnou plochu a i zde byla konstrukce posílena letováním. Tloušťka žeber je jinak 0,3 mm, což je činí celkem náchylné na zohýbání, a tak se k tomuto chladiči budeme chovat opatrně. Rozestupy mezi jednotlivými žebry jsou zhruba 1,5milimetrové - někde více, někde méně.



A pak zde máme aktivní část tvořenou 120mm ventilátorem řízeným pomocí PWM (Pulse Width Modulation), takže se zde logicky shledáme se čtyřpinovým napájecím konektorem. Ventilátor je uzavřený do kulatého rámečku a může se otáčet rychlostí v rozmezí 800 - 1500 RPM a průtok vzduchu je udávaný jako 35,6 CFM, což by mělo odpovídat dolní otáčkové hranici. A při maximálním výkonu ventilátoru má tento chladič dle specifikací sílu k odvedení 160 W ztrátového tepla.



Pakliže máme ventilátor umístěn uprostřed žebroví, je vhodné zajistit, aby zde vzduch proudil co nejefektivněji, tedy přes co největší plochu žeber. K tomu zde slouží kromě zmíněného kulatého rámečku také horní a postranní plastové panýlky, které vzduch usměrní. Jak účinný tento systém bude, to uvidíme až z testů. Prozatím ještě mohu říci pár slov o celkovém dojmu z tohoto chladiče. Pokud bych jej srovnal s produkty značek Thermalright či Noctua, pak bych musel řici, že jejich kvalit, co se zpracování týče, zdaleka nedosahuje. To je vidět na první pohled především z pochroumaných žeber, kde sem tam odstávají jejich packy určené k udržování neměnného vzájemného odstupu a také plastové části zde povrzávají a horní panel s ventilátorem rád ze svého uložení vyskakuje. Přesto zde ale musíme mít na paměti, že z hlediska ceny bychom srovnávali nesrovnatelné.


Příslušenství


Jak jsem již psal, toho zde příliš není. Teplovodivá pasta Arctic Cooling MX-2 (mimochodem dosti kvalitní) je nanesena přímo na styčné ploše. Shledáme se zde pouze s plastovým rámečkem pro instalaci na LGA 775, sáčkem s drobnými díly a šroubky, firemní samolepkou a jednolistovým manuálem (angličtina, němčina, francouzština a španělština). To je vše a víc také nebudeme potřebovat.




Instalace


Pro umístění tohoto chladiče na procesor v socketu LGA775 je zapotřebí nejdříve na desku přimontovat černý rámeček. Zde si dáme také pozor na orientaci jeho dvou montážních otvorů, abychom pak mohli chladič umístit tak, jak chceme. Ze sáčku si vezmeme malé plastové trny, jež zasuneme do otvorů v rámečku a následně rámeček přiložíme k základní desce. Pak následují čtyři malé černé plastové klíny - ty se zasunou do podlouhlých otvorů v trnech, jejichž konce se tím rozšíří, čímž se rámeček napevno usídlí okolo socketu.



Dále si vezmeme samotný chladič a vysuneme z něj ventilátor jednoduše tak, že zatlačíme ze stran na dvě plastové západky a vytáhneme jej směrem nahoru. To je nutné, jinak bychom se neměli jak dostat ke sponě chladiče, jejž poté přiložíme na socket a slícujeme si otvory spony a rámečku. Posledním krokem je přišroubování Freezeru pomocí dvou malých šroubků. Zde je nejlepší využít delší křížový šroubovák s magnetizovanou hlavou, jinak se k otvorům přistupuje celkem špatně.
reklama