reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD

9.8.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD
Společnost QNAP nabízí nejen úložná zařízení typu NAS, ale také mnohem jednodušší modely v rámci řady TR. Jedná se o rozšiřující boxy pro pevné disky s hardwarovým RAIDem, které můžeme připojit i přímo k PC.
Kapitoly článku:
QNAP TR-004 je určen pro zákazníky, kterým už nestačí kapacita jejich NAS serveru, nebo prostě mají u něj zaplněny všechny pozice a nemají zájem se zbavovat instalovaných disků, aby na jejich místo nakoupili nové s vyšší kapacitou. Případně mohou takové zařízení využít ti, kteří naopak o NAS jako takový nemají zájem a potřebují spíše nějaké externí zařízení, které by dovedlo pouze a jen ukládat data s využitím různých režimů nastavení disků. 
 
 
Jistě by šlo v případě desktopové sestavy ji prostě jen naládovat dalšími disky a ušetřit tisíce. To ale nemohou udělat uživatelé notebooků či případně ti, kteří potřebují mít možnost svá data na discích snadno přenášet. Mít zálohu na samostatném zařízení také může přispět k vyšší bezpečnosti, i když případ, kdy by třeba vadný zdroj vzal s sebou i na něj napojený hardware, není příliš pravděpodobný. V případě levných zdrojů by se to stát mohlo, ale kvalitní zdroj by něco takového rozhodně udělat neměl a umřít by měl "slušně".
 
 
Ať je důvod ke koupi zařízení jako QNAP TR-004 jakýkoliv, vždy nám půjde o úložný prostor a využití některých z následujících vlastností:
 
Model QNAP TR-004
CPU mikroprocesor s hardwarovým RAIDem
Diskové pozice
4x 2,5" nebo 3,5" SATA 3Gb/s
podporuje disky či SSD s rozhraním SATA 6Gb/s a 3Gb/s
do RAIDu nelze nakombinovat HDD a SSD
Hot-swap ano
USB 3.0 port 1x Type-C USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1)
Rozměry 168,5 × 160,2 × 219 mm
Hmotnost 1,85 kg
Napájecí zdroj externí adaptér, 65W, 100-240V
Typická spotřeba
uspané disky - 4,17 W
4x HDD - 18,2 W
Ventilátor 1 x 120mm (12 VDC)
Hlučnost 18,1 db(A)
Kensington Security Slot ano
 
Specifikace nám prozrazují, že tu je nejmenovaný mikroprocesor, který je vybaven hardwarovou podporou RAIDu. Ostatně tu nebude žádný operační systém a samotné nastavení se bude provádět pomocí DIP přepínače. V rámci něj si můžeme nastavit, zda budou disky pracovat samostatně, dohromady v rámci JBOD, RAID 0, RAID 1/10, RAID 5 anebo to vše necháme na konfiguraci z NASu či počítače (Software Ctrl).
 
 
Čtyři disky nebo SSD můžeme využít vedle sebe, ovšem ne v režimu RAID. Zařízení také podporuje hot-swap, takže bude možné za běhu vysunout poškozený disk, nainstalovat nový a počkat na obnovení pole.
 
Pro připojení k počítači tu máme jediné rozhraní, a sice USB 3.0, či dle nejnovějšího označení USB 3.2 Gen 1 s propustností 5 Gb/s, čili 625 MB/s. Zajímavé přitom je, že dle specifikací je toto zařízení vybaveno jen rozhraním SATA 3Gb/s, což sice nemusí moc vadit pevným diskům, ale při instalaci SSD už by to mohlo být značně omezující. Na to se tak zaměříme v testech. 
 
Co se týče spotřeby, ta jde na vrub především pevným diskům a samotný NAS si vezme jen několik wattů. Podobné to asi bude i z hlediska hlučnosti, na které se bude podílet 120mm ventilátor, ovšem spíše se budou ozývat pevné disky.
 

Zpracování TR-004

 
Na první pohled bychom si QNAP TR-004 mohli splést s plnohodnotným NAS serverem. Má odpovídající provedení s předními šuplíky, do nichž můžeme díky plastovým nacvakávacím ližinám za pár sekund nainstalovat pevné disky. Tyto šuplíky jsou celkem čtyři a každý můžeme uzamknout pomocí dodávaného klasického kulatého klíčku. Spíš než ochrana proti zlodějům nám to poslouží k tomu, abychom disk nechtěně neodpojili, nebo aby to nezařídil nějaký nenechavý šťoura.  
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Vepředu máme také jako obvykle řadu kontrolek informujících o stavu samotného zařízení i jeho pevných disků a dále tu máme dvě tlačítka. Jedno slouží k bezpečnému odpojení od počítače či NAS serveru, aby se nestalo, že touto akci dojde ke ztrátě dat a pak tu je tlačítko pro spuštění synchronizace dat mezi TR-004 a NAS. 
 
 
Přímo na vrchním plastovém krytu máme samolepku popisující to, co dělají různé polohy na červeném DIP přepínači a jak můžeme pomocí černého tlačítka nad ním provádět změny bez využití softwaru. V takovém případě se využívá vestavěný hardwarový RAID kontroler, zatímco když přepnutím všech pinů na zapnuto aktivujeme Software Control, bude RAID softwarový a my si pomocí aplikace můžeme zvolit cokoliv chceme, od jednotlivých disků po RAID 10. 
 
Na zadní straně máme ještě konektor USB 3.0 typu C pro připojení, pod ním hlavní vypínač a napájecí konektor a v rohu dole ještě otvor pro zámky Kensington. 
 
 
Na tento QNAP se můžeme podívat ještě zespoda, ale to už uvidíme jen gumové nožky a pár průduchů pro nabírání čerstvého vzduchu.
 
 

Příslušenství

 
Do malé krabičky vedle HDD boxu výrobce přidal vše potřebné, tedy pochopitelně kromě disků. Máme tu jednak napájecí adaptér (12 V / 5,5 A), pak i kratší kabel pro USB 5.0 s konektorem A na straně počítače/NASu a konektorem C pro samotné zařízení. 
 
 
Pak tu ještě najdeme dva klíčky pro uzamknutí šuplíků a šroubky, jež využijeme pro instalaci 2,5" zařízení. Pro 3,5" disky šroubky potřeba nejsou, ty stačí do šuplíků nacvaknout.  
reklama