reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-209 Pro - odolný NAS

3.4.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-209 Pro - odolný NAS
Dnešním článkem navážeme na řadu recenzí zařízení typu NAS, tedy Network-Attached Storage. Jedná se o hardware, který pracuje s IP protokolem a je zde pro snadné poskytování dat, jejich zálohování a nejedno zařízení umí také samo data stahovat z Internetu. K TS-209 Pro navíc můžeme připojit dva disky, a tak máme možnost využití RAID pole.
Společnost QNAP se zaměřuje na poskytování zařízení pro spolupráci s Internetem, kam patří produkty pro střežení objektů (DVR karty atp.) a také síťová úložná zařízení, mezi které patří zase dnešní QNAP TS-209 Pro Turbo Station. Ten nám nabídne funkce pro sdílení dat, tisk přes síť, FTP server, zálohování dat a další služby. Zařízení je určeno pro malé podniky a SOHO uživatele, takže se od něj očekává rozumná pořizovací cena a nenáročnost na obsluhu.



QNAP TS-209 Pro dále nabízí dle specifikací 500MHz procesor, dále 128 MB DDR2 paměť a Gigabitový Ethernet. Vše pak běží na zabudovaném operačním systému Linux. Do dvou připravených rámečků budeme moci umístit dva 3,5" pevné disky s rozhraním SATA (150 či 300), které se mohou nakonfigurovat jako každý zvlášť, JBOD spojující jejich kapacitu nebo do polí RAID 0 (stripping) či RAID 1 (mirroring). Je jasné, že mód stripping zde je spíše jen do počtu a hlavní výhoda je možnost nastavení disků do zrcadlícího módu, což zvyšuje bezpečnost vašich dat (pokud se zařízení nerozhodne třeba spálit oba naráz) a díky podpoře Hot Swap je snadná i jejich výměna. Automatická oprava pole RAID 1 po instalaci nového disku je již samozřejmostí. O bezvýznamnosti RAID 0 zde svědčí i to, že se o něm společnost v představení svého produktu ani nezmiňuje (v tabulkových specifikacích ale již pochopitelně je RAID 0 zmíněn).

ModelTS-209 Pro
Rozměry214 x 175 x 115 mm
Hmotnost2,4 kg (bez disků)
Chlazení70mm řízený ventilátor
Hardware500 MHz SoC, 128 MB DDR2, 8 MB Flash
Kompatibilita2x SATA 3,5" HDD, kapacita až 2 TB
RAID 0/1, JBOD
Rozhraní1x RJ-45 Gbps LAN (10/100 Mbps)
3x USB (pro tiskárnu či USB storage)
Souborové systémyEXT3, FAT, NTFS (pouze pro čtení)
SlužbyFile server
FTP server
Zálohování
Tiskový server
Webový server + MySQL server
UPnP mediální server
iTunes server
Stahování datBitTorrent, FTP, HTTP
ProtokolyTCP/IP, DHCP Client, DHCP Server, CIFS/SMB, AFP, NFS, HTTP, HTTPS, FTP, DDNS, NTP, Gigabit Jumbo Frame
Podpora OSMicrosoft Windows 98/ME/NT/2000/XP/2003/Vista
Macintosh OS X
Plné SW specifikace najdete zde

Co se týče kapacity, pak ta evidentně není nijak omezena - zařízení podporuje celkovou kapacitu až 2 TB, tedy dva 1TB disky (až přijdou na trh větší, tak s nimi snad také nebude problém). Ty si můžeme naformátovat v systémech EXT3, FAT či NTFS (pouze pro čtení). Jediný opravdu využitelný systém je tedy EXT3, takže uživatele OS Windows nemusí ani mrzet, že box nelze připojit k počítači přes USB rozhraní.


- klikněte pro zvětšení -

Podívejme se už ale na samotné zařízení. Přichází zabalené v černé krabici, která je hustě popsána jeho specifikacemi. Ihned po vyjmutí zařízení z krabice nás zaujme jeho hmotnost, která činí bez disků 2,4 kg a s nainstalovanými disky se ještě o cca 1 kg zvýší. Rozměry jsou pak 214 x 175 x 115 mm a použitý materiál kov, díky němuž se toto zařízení těší velké odolnosti a pevnosti.



Při pohledu zepředu vidíme odhalené čelo, na které po umístění pevných disků připevníme ještě černý lesklý panel. V horním otvoru vidíme dva kovové šuplíky pro ony disky, které drží z obou stran velké přítlačné šroubky. A dole pak máme černou lištu s dvěma tlačítky, jedním USB konektorem pro tiskárnu či USB úložné zařízení a šest piktogramů podsvícených stavovými LED. Tlačítka jsou umístěna na koncích lišty, kde levé je zde pro funkci jednoduchého zálohování a pravé box zapíná a po delším stisku také vypíná. LED indikátory pak značí (postupně zleva) aktivitu USB, celkový status boxu, status prvního a druhého pevného disku, aktivitu Ethernetu a nakonec stav napájení. Podsvíceny jsou buď modrou nebo oranžovou barvou.


- klikněte pro zvětšení -

Podíváme se na zadní stranu, kde vidíme poměrně dobře zpracovanou pozici pro 70mm ventilátor. To je rozhodně jeden z těch nejvíce povedených způsobů chlazení, jaké jsem měl u podobných zařízení zatím možnost vidět. Vzduch bude do boxu vstupovat přes boční průduchy, procházet kolem disků a ventilátor se pak postará o jeho opuštění skříně. Co se týče zbylých konektorů, pak vzadu máme pěkně v řadě - otvor pro zámek Kensington, napájecí konektor z 60W zdroje, miniaturní tlačítko Reset pro obnovení výchozích nastavení hesla administrátora a sítě, RJ-45 port pro Gbit LAN a další dva USB 2.0 konektory, čímž se jejich počet ustálil na třech. A to je počet, který snad bude stačit každému.



V krabici pak je ukryto samozřejmě ještě příslušenství, s nímž box snadno zprovozníme. Je to napájecí soustava v podobě samostatného kabelu do sítě a zdroje, dále Ethernetový kabel, sada šroubků pro instalaci pevných disků a nakonec CD se softwarem a obrázkový manuál v angličtině, němčině, francouzštině a italštině.


Instalace


Pevné disky se instalují velmi jednoduše a bez použití kabelů. Jednoduše vyjmeme kovové šuplíky, disky do nich přišroubujeme pomocí jejich spodních závitů tak, aby mířily konektory dozadu a pak je zasuneme zpět na místo, čímž se disky napojí na připravené konektory.


Nainstalovány byly pevné disky Western Digital WD3200 AAKS

Pak si již jen vyjmeme z ochranného obalu lesklý přední panel a ten přišroubujeme na čelo skříně. Tím je hardwarová instalace boxu dokončena a my jej můžeme zapojit do napájení a k počítači či routeru pomocí Ethernetového kabelu a poté začít softwarovou inicializaci.

reklama