reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke

10.6.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-253A: výkonný NAS i pro Karaoke
Dnes se podíváme na dvoudiskový NAS QNAP TS-253A, který patří do vyšší třídy, čemuž odpovídá jeho výbava založená na čtyřjádrovém procesoru Intel Celeron. NAS také disponuje slušnou nabídkou rozhraní a je vhodný i jako základ Karaoke.
QNAP TS-253A rozhodně patří mezi dobře vybavené systémy NAS, což sice neplatí pro jeho diskové pozice, neboť se musíme spokojit se dvěma, ale platí to pro jeho výbavu. Založen je na čtyřjádrovém procesoru Intel Celeron, který má v našem případě po ruce celých 8 GB paměti, takže tento NAS by skutečně neměl mít problém provozovat najednou mnoho různých aplikací. Pořídit si ale budeme moci také levnější 4GB verzi TS-253A a v případě potřeby ji snadno půjde upgradovat. Paměti jsou tu totiž ve dvou standardních modulech SO-DIMM.



Možnosti a schopnosti tohoto NAS částečně vychází z použitého procesoru. Je tu podpora HW dekódování videa ve 4K H.264 a také šifrování AES-NI, díky čemuž je maximální datová propustnost na síti až 224 MB/s. To samozřejmě platí pouze při agregaci dvou 1Gb/s ethernetových linek, což využije někdo, kdo potřebuje třeba pracovat s videem a vyžaduje co nejrychlejší propustnost k jejich úložišti. Pro běžné ukládání dat ale bohatě poslouží 1Gb/s ethernet přes jeden kabel. Dále můžeme zmínit možnost tvořit snímky svazků/LUN, abychom se mohli vrátit k tomu, co bylo na discích uloženo dříve a jako specialitka tu jsou dva 6,3mm mikrofonní konektory. QNAP myslel především na to, že TS-253A využijeme jako základ domácího systému Karaoke, k čemuž by tak měla být připravena i nějaká aplikace.



TS-253A přicestoval v jednoduché krabici, na níž nás zaujme také informace o dvou operačních systémech. První je jako obvykle QTS, ale ten druhý má být virtualizovaná Linuxová stanice. Pro tu budeme moci sami tvořit různé aplikace a využít NAS prostě jako počítač s klávesnicí, myší a monitorem. Co se týče základních specifikací:

Model
QNAP TS-253A
Procesor
Celeron N3150 1,6 až 2,08 GHz
4jádrový
8. generace Intel HD Graphics
FPU + AES-NI
Paměť
8 GB DDR3 RAM (2x 4 GB DDR3L-1600 SO-DIMM)
512 MB Flash
Podpora HDD
2x 2,5" / 3,5" SATA HDD/SSD
LAN
2x Gigabit RJ-45 Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
3x zadní USB 3.0
2x HDMI (až 4K/2160p)
2x 6,3mm jacky pro mikrofony (pouze dynamické mikrofony)
1x Linkový výstup (pro zesilovač/sluchátkový zesilovač)
dálkový IR ovladač
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-2, Status, USB
Rozměry
216 x 150 x 102 mm
Hmotnost bez disků
1,74 kg
Spotřeba
spánek: 1,18 W
úsporný režim: 8,4 W
v provozu (2 disky): 14,43W
Chlazení a hlučnost
70mm ventilátor
18,3 dBA
Operační systém
QTS 4.2
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Použitý procesor Celeron N3150 patří do 14nm generace Braswell. Vybaven je čtyřmi jádry na taktu až 2,08 GHz, 2 MB L2 cache a 12shaderovou grafikou. TDP tohoto procesoru je 6 W, což je pro moderní dvoudiskový NAS akorát a je to plně srovnatelné s procesory ARM. Tento procesor také podporuje virtualizační technologii VT-x, hardwarové šifrování AES-NI a Clear Video HD s Quick Sync Video umožní přehrávání a konverzi videa ve vysokém rozlišení.

K nám se dostala verze s 8 GB operační paměti DDR3L-1600, které zde jsou ve dvou modulech SO-DIMM, pak tu jsou dva nezbytné Gigabitové Ethernetové konektory, jež jsou třeba pro dosažení datové propustnosti přes 200 MB/s, využít lze dva obrazové porty HDMI a celkem čtyři USB 3.0. Pro systémy Karaoke jsou připraveny dva 6,3mm mikrofonní konektory, jeden 3,5mm linkový výstup a vhod přijde také dálkový ovladač.

Spotřeba kolem 14 W je pro takovýto systém obvyklá a 70mm ventilátor chlazení bude bezesporu řízený dle teplotního čidla, takže můžeme očekávat tichý provoz. Ostatně spíše je třeba se obávat vibrací od pevných disků, které často způsobí nepříjemné drnčení.


Zpracování NAS


QNAP TS-253A potvrzuje svou vyšší třídu i tím, že má celkově masivní zpracování a vnější obal z broušeného hliníku. Ten jako uživatel vůbec nemusíte otevírat, ledaže byste se snad chtěli dostat k pozicím operačních pamětí. Díky vysoké hmotnosti (přes 1,7 kg bez disků) je tak i větší naděje, že NAS nebude drnčet, což bude záležet i na tom, jak dobře budou připevněny diskové šachty a jak budou účinné gumové nožky. Vše zajímavé je vepředu a vzadu, neboť na stranách máme přinejlepším ventilační otvory.


- klikněte pro zvětšení -

V přední části jsou vidět dva klasické diskové šuplíky, do nichž budeme moci namontovat také 2,5" zařízení, pokud by o to snad někdo měl zájem. Specifikace sice uvádí, že tento NAS je vybaven monochromatickým a podsvíceným displejem, ale to není pravda. Jsou tu leda tak obvyklé kontrolky, a to jedna pod tlačítkem Power a jedna pro každý disk a poslední pro indikaci stavu lokální sítě. Nakonec tu máme jeden přední port USB 3.0 a hned nad ním tlačítko funkce rychlého zálohování dat.


- klikněte pro zvětšení -

Na opačné straně dominuje výdech 70mm ventilátoru, jejž v provozu téměř neuslyšíte. Více hluku totiž nadělají samotné pevné disky. Hned pod tímto ventilátorem je dvojice 6,3mm konektorů pro mikrofony a 3,5mm linkový audio výstup. Sloupec rozhraní napravo začíná nahoře zapuštěným tlačítkem Reset, dále tu je kulatý port vyhrazný pouze pro údržbu (console port) a pak už máme dva porty HDMI, tři USB 3.0, dva ethernetové RJ-45 a napájecí konektor. Výčet můžeme zakončit otvorem pro zámky Kensington v dolním levém rohu.


- klikněte pro zvětšení -

Uvnitř je počítačová deska umístěna v levé části a jak je vidět, od přístupu ke slotům SO-DIMM nás pak dělí už jen ochranná fólie.


- klikněte pro zvětšení -

Jinak nemáme důvod tento NAS vůbec otevírat, snad jen pro zvědavost. Pevné disky budeme instalovat bez otevírání NASu, a to s pomocí klasických kovových šuplíků se zámky.



Do nich je třeba pevné disky nejdříve přišroubovat, což v případě 3,5" modelů není nezbytně nutné, ale rozhodně to doporučuji. Disky lze sice napojit na konektory uvnitř těla NASu i bez přišroubování, ale pak v šuplících nebudou držet, takže by se mohly chvět, což by jim nepřispělo k lepší kondici. Navíc pak namísto šuplíku s diskem vyndáte z útrob serveru nejspíše jen samotný šuplík.


Příslušenství


Dodávané příslušenství je naprosto postačující. Máme tu 65W adaptér notebookového typu s výstupem 12 V, nezbytný eurokabel pro zapojení do sítě, krátký obrázkový manuál (spíše tedy manuálový leták), dva ethernetové kabely a nakonec dálkový ovladač.


- klikněte pro zvětšení -

Tento ovladač je vybaven tlačítky pro pohyb v menu, ovládání zvuku a také vypínačem.
reklama