reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5

16.5.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5
Společnost QNAP nedávno představila svůj první třídiskový NAS, který je tak určen zvláště pro disky v konfiguraci pole RAID 5. Dalším zaměřením tohoto NAS serveru jsou také multimédia s podporou rozlišení 4K.
Kapitoly článku:
  1. QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5
  2. Instalace a nastavení
  3. Testy výkonu a spotřeby
  4. Závěrečné hodnocení
QNAP TS-328 byl představen teprve letos na jaře, takže tu máme naprostou novinku, která se nedávno dostala na trh. Přichází ve velikosti odpovídající spíše čtyřdiskovému NASu a jde o vůbec první trojdiskový NAS od firmy QNAP.
 
 
Model TS-328 přišel v obvyklém balení tvořeném především recyklovaným papírem. Najdeme tu vše potřebné včetně ethernetového kabelu, a to samozřejmě až na pevné disky či SSD. Namísto pole RAID 5, které bude nejlepší vytvořit ze 3 identických pevných disků, je možné sem nainstalovat 2 disky do jednoduššího pole RAID 1 nebo RAID 0 a k nim dát do třetí pozice SSD pro data, která mají být co nejrychleji k dispozici.
 
 
Na druhou stranu, nikdy se zde nevyužije veškerý potenciál moderních SSD, neboť ani ze dvou 1Gb/s ethernetových konektorů nedostaneme více než cca 220 MB/s. A co další specifikace? 
 
Model
QNAP TS-328
Procesor
Realtek RTD 1296 čtyřjádrový 1,4GHz procesor
64-bit architektura ARM A53
hardwarová akcelerace šifrování AES
Paměť
2 GB DDR4 RAM (nerozšiřitelná)
4 GB eMMC
Podpora HDD
3x 3,5" SATA 6Gb/s, nebo
2x 3,5" + 1x 2,5" SATA 6Gb/s
LAN
2x 1Gigabit/s RJ-45 Ethernet port
USB, apod.
2x USB 3.1 Gen1
1x USB 2.0
eSATA
-
LED kontrolky
Status/Power, LAN, USB, HDD 1-3
Rozměry
142 x 150 x 260 mm
Hmotnost bez disků
1,64 kg
Spotřeba
7,2 W bez disků
18,4 W se zapnutými disky (2x 1TB)
Chlazení a hlučnost
aktivní (90mm ventilátor)
16,5 dBA
Operační systém
QTS 4.3.4
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+
 
Vedle čtyřjádrového procesoru architektury ARM tepajícího na 1,4 GHz, který má k dispozici 2 GB nerozšiřitelné paměti DDR4, nám QNAP TS-328 nabídne 3 pozice, které můžeme využít pro stejný počet 3,5" disků, nebo dva disky a jedno 2,5" zařízení, a to nejlépe SSD. K tomu získáme příslušnou plastovou redukci pro šuplík, bez nějž by sice instalace SSD nebyla nemožná, ale pak by toto zařízení muselo držet pouze nasunuté na konektory, což by nebylo zrovna vhodné řešení. 
 
Do výbavy patří dva 1Gb/s ethernetové porty schopné spojit svou propustnost v případě, že máme router s podporou této funkce a k NASu může přistupovat více uživatelů současně (propustnost při vytížení pouze jedním uživatelem se tímto nijak nezvýší). Už se ale konečně blýská na časy, a to i díky kartám jako QNAP QXG-10G1T. Ty představují konečně cenově dostupné řešení pro rychlejší verze Ethernetu, a to až s propustností 10 Gb/s.
 
Dále tu máme dva porty USB 3.1 Gen1 či prostě USB 3.0, a to jeden vepředu a jeden vzadu. Ten zadní doprovází ještě jeden USB 2.0. Díky rozměrům tohoto NAS se do zadní části vešel velký 90mm ventilátor, takže chlazení může být výkonné a tiché zároveň a ostatně neočekávám už nic jiného než naprosto tichý provoz rušený jen pevnými disky. Jako operační systém se uplatnilo QTS v moderní verzi 4.3.4.
 

Zpracování NAS

 
QNAP TS-328 je celoplastový NAS, který má jako obvykle kovové útroby, neboť právě ty musí nést tíhu pevných disků a především je vždy bezpečně navést na připravené konektory. Není však připraven na jejich rychlou výměnu, před níž musíme server vždy rozmontovat, ale to naštěstí není obtížné. Jde o obvyklé provedení s vysunovacím plastovým krytem, pod nímž objevíme samotné pozice. 
 
 
Větší část čela serveru tak neobsahuje vůbec nic a v menší narazíme na všechna tlačítka, konektor a LED kontrolky. Jde o běžnou výbavu, a sice vypínač, port USB 3.0 s tlačítkem pro rychlé zálohování a nakonec 6 kontrolek: Status/Power, LAN, USB, HDD 1-3.
 
 
V zadní části máme velký 90mm ventilátor slibující efektivní a tiché chlazení a pod ním bude malý reproduktor, jehož účel odhalíme nedlouho poté, co NAS poprvé zapneme. Většinu zvukových signálů, které ostatně byly svým neustálým hlasitým pípáním velice otravné, nahradil syntetizovaný ženský hlas, který ohlašuje třeba dokončený restart serveru, aktualizaci jeho firmwaru a podobné věci. 
 
U pravého okraje pak máme veškerou portovou výbavu, a sice dva RJ-45 gigabitového Ethernetu, jeden USB 2.0 i 3.0, napájecí konektor, linkový zvukový výstup a černý 3,5mm konektor bude nejspíše servisní port. V samotném horním rohu napravo máme ještě zapuštěno tlačítko pro obnovení továrního nastavení a v opačném rohu je otvor pro zámky Kensington. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Dovnitř se dostaneme přes 3 zadní šroubky, které můžeme uvolnit třeba jídelním nožem, když na to přijde. Odhalíme tak kovovou klec se třemi šuplíky pro pevné disky nebo SSD. Jeden z nich totiž nese redukci pro 2,5" zařízení, kterou si dáme pryč, protože budeme instalovat tři 3,5" pevné disky WD Red. Ty drží díky 4 trnům s modrou gumovou podložkou, která má za úkol tlumit vibrace. Plastové šuplíky jsou flexibilní, takže disky do nich stačí jen nacvaknout a k tomu nepotřebujeme žádné nástroje.
 
 

Příslušenství 

 
Dodávané příslušenství je jinak zcela obvyklé. Jde o napájecí adaptér (12 V, 5,4 A) se síťovým kabelem, poměrně zbytečný průvodce rychlé instalace a jeden krátký ethernetový kabel.
 
reklama