reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung SCX-3405FW: laserový elegán

2.5.2012, Milan Šurkala, recenze
Samsung SCX-3405FW: laserový elegán
V dnešní recenzi se podíváme na kancelářskou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jedná se poměrně levnou černobílou laserovou tiskárnu s možností faxování a bezdrátového připojení. Nechybí ji ani automatický podavač dokumentů ADF.
Dnešní test si vezme na paškál černobílou laserovou multifunkci Samsung SCX-3405FW. Jde o poměrně malou tiskárnu se skenerem vyvedenou v bílé barvě a docela pěkném designu. Tiskárna slibuje rozlišení 1200×1200 dpi, rychlost až 20 stran za minutu, bohužel jí chybí duplexní tisk. Ten se ale v této cenové kategorii laserových multifunkcí nevyskytuje moc často. Skener má rozlišení jen 600 dpi, takže je skutečně vhodný pro kancelářské použití a kopírování dokumentů, potěší podavač dokumentů ADF. Cena se pohybuje lehce pod hranicí 4000 Kč s DPH.



Jak již bylo zmíněno, tiskárna je vybavena skenerem s rozlišením 600 dpi. Ten využívá levný CIS snímač, takže se skenováním knih nebo jiných předloh s výraznější vazbou může být trochu problém.





Samsung nicméně potěšil možností nadzvednout víko o téměř 3 centimetry, a tak se sem vejdou i opravdu velmi široké knihy. Vazba tak není víkem "připlácnuta" z jedné strany, takže se kniha docela rovnoměrně rozprostře po ploše skleněné desky. Víko lze povytáhnout i o něco méně bez aretace v 3cm poloze. Pak jej lze celou vahou položit na předlohu, čímž vazbu přitiskne ke sklu ještě o něco více, ale tady si už musíte dávat pozor, abyste to nepřehnali s váhou knihy a víka.





Samsung SCX-3405FW je vybaven i automatickým podavačem dokumentů ADF. Ten umožňuje velmi pohodlné a rychlé skenování většího množství dokumentů, trochu zamrzí absence duplexního skenování. Možné je to jen z jedné strany, ale je nutno uznat, že papíry skenerem opravdu jen proletí a multifunkce vám (podle nastavení) velmi rychle vyplivne i několikastránkové PDF.





Pochopitelně lze zvednout celé víko, dostat se k podavači vytištěných papírů a ke krytu toneru. Ten lze odklopit a zajistit k hornímu víku.





Zde právě vidíte odklopený podavač vytištěných papírů, pod nímž najdete zásobník toneru.





Při koupi dostanete jen základní verzi, která postačí na vytištění 700 papírů A4. Poté už můžete kupovat "plnou verzi" MLT-D101S, která by podle údajů výrobce měla vydržet na vytisknutí 1500 stran.





Na přední části najdete výklopný panel s LCD displejem. K jeho vyklopení je třeba trochu síly, ale nebojte se, jde to. Nic nezlomíte. Vyklopení je velmi užitečná věc, protože LCD displej je maličký, chybí mu podsvícení a celkově se z něj dost špatně cokoli čte. Jde o jednoduchý displej jak jej známe různých informačních tabulí, v menu se tak vlastně musíte proklikávat mezi předem neviděnými hodnotami, displej má jen dva řádky textu. Nahoře jsou tlačítka pro zapnutí Eco režimu, pak pro WPS (bezdrátová konfigurace tiskárny s routerem) a ID Copy, která dvakrát naskenuje průkaz (zepředu a zezadu) a vytiskne jej na jednu stranu.





Napravo je pak tlačítko pro zapnutí tiskárny (probuzení z režimu spánku), případně vypnutí. K tomu ale potřebujete podržet jej asi po dobu tří sekund. Další tlačítko s ikonkou telefonu spouští režim faxu (v recenzi netestován), dále je tu kopírování a poslední je pak skenování. Postupně se proklikáváte daným nastavením. Tzn. vyberete např. skenování do počítače, pak se vás zeptá na rozlišení, na formát ukládání a podobně. Projdete tímto pomocníkem a až pak se začne skenovat/kopírovat.

Číslicová klávesnice je určena pro potřeby faxu, stejně tak tři tlačítka napravo. Address Book je seznamem často používaných faxových čísel, Redial/Pause pak vytáčí číslo posledního odeslaného faxu a On Hook Dial slouží pro zadání faxového čísla a příjem faxového volání po zaznění tónu. Dole je pak tlačítko s červeným křížkem, které stornuje aktuální úlohu. Nechybí ani čtyřsměrný ovladač, kde se tlačítky vpravo/vlevo proklikáváte jednotlivými volbami v menu, nahoře vyvoláte dané menu, dole se pak vrátíte o jednu úroveň zpátky. Tlačítko Start spouští skenování/kopírování.





Vstupní podavač se vyklápí dolů a pojme 150 listů formátu A4. Tiskne se na vrchní stranu papíru.





Výstupní podavač zvládne 100 papírů a výjimečně jsem narazil na tiskárnu, jejíž podavač není nějaká chatrná konstrukce, ale opravdu bytelný kus plastu, možná až moc. K vytažení to chce trochu síly, ale nedochází k žádnému zbytečnému zasekávání jako u většiny tiskáren.





Vzadu najdete vstup pro napájení a pak několik konektorů.





Seshora se jedná o USB připojení (USB kabel je dodáván s tiskárnou!), síťový port RJ45, zástrčka externího telefonu a jako poslední zástrčka telefonní linky.





V dalších kapitolách se podíváme na software i kvalitu tisku a skenování.

Technické specifikace: Samsung SCX-3405FW
Tiskárna
Technologie tisku -
Max. rozlišení 1200×1200 dpi
Rychlost tisku A4 černobíle 20 str/min (21 str./min Letter)
Rychlost tisku A4 barevně -
Doba tisku 10×15cm fotografie -
Doby výtisku prvního dokumentu 8,5 s
Tiskové náplně černý toner MLT-D101S (1500 stran při 5% pokrytí)
Duplexní tisk ne
Podporovaná gramáž papíru 60 - 163 g/m2
Zásobník papíru 150 listů
Zásobník papíru ADF 40 listů
Kopírka
Max. rychlost 20 str/min (21 str./min Letter)
Max. rozlišení -
Doby výtisku prvního kopie 14 sekund (15 sekund ADF)
Skener
Max. rozlišení 600×600 dpi (interpolované 4800×4800 dpi)
Snímač CIS
Rozhraní TWAIN, WIA
Barevná hloubka 24 bitů
Rychlost skenování černobílé -
Rychlost skenování barevné -
Ostatní
Spotřeba 310 W (provoz), 30 W (pohotovostní režim), 2,1 W (sleep)
Rozměry 402 × 293 × 296 mm
Hmotnost 8,0 kg
Připojení USB 2.0, Ethernet (100Mbps), Wi-Fi (802.11b/g), fax (33,6kbps)
LCD displej ano
Hluk pohotovostní režim 26 dB(A), tisk 50 db (A), skenování až 54 dB (A)
Dodaný software Samsung SmarThru Office, Samsung Easy Printer Manager
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama