reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady

14.11.2011, Jan Vítek, recenze
Sandy Bridge-E: LGA 2011 je tady
Celý tento rok se nese ve znamení čekání na nové nejvýkonnější desktopové procesory firem AMD a Intel. Nyní toto čekání již skončilo, protože dnešním dnem končí embargo na procesory Intel Sandy Bridge-E, které tak budou moci nastoupit proti AMD Bulldozer.
Procesory Intel Sandy Bridge-E představují novou generaci nejvýkonnějších modelů, která navazuje na již starší Core i7 "Bloomfield" a "Gulftown", které jsme testovali minulý rok. Na začátku tohoto přišly na svět procesory Sandy Bridge do socketu LGA 1155, na něž jsme také nezapomněli. Následně přišel na řadu test procesoru Core i7-990X, který se stal absolutním vrcholem své řady.

Ovšem nyní jeho žezlo přebírá zbrusu nový procesor Core i7-3960X Extreme Edition z generace Sandy Bridge-E a bylo již na čase, neboť hi-end modely Gulftown byly válcovány generací Sandy Bridge a jediné, co jim zůstalo, byla početní převaha, tedy počet jader.





A především právě o šestijádrovém Core i7-3960X bude dnešní test, neboť zrovna dnes skončilo NDA, které se vztahovalo k novým Sandy Bridge-E. Co nám tyto procesory nabídnou? Budou to jednak již dobře známé technologie Turbo Boost 2.0 i Hyper-threading, ale pak také novinka - čtyřkanálový přístup do paměti, díky němuž (a také využitím rychlejších pamětí) má tento nový procesor dosáhnout dvojnásobné datové propustnosti u připojených operačních pamětí v porovnání se zmíněným Core i7-990X. Konkrétně to je 51,2 GB/s s 1600MHz moduly DDR3.

Intel také nový Core i7-3960X prezentuje v oficiálních materiálech jako herní procesor, jenž má nabídnout vysoký výkon a široké možnosti pro přetaktování, kam se řadí také odemčený násobič. Uživatelé holdující počítačovým hrám by také měli ocenit celkem 40 linek pro rozhraní PCI Express, což je oproti 16 linkám u klasických Sandy Bridge výrazné zlepšení, které bude patrné u systému vybavených více grafickými kartami.




- klikněte pro zvětšení -


Sandy Bridge-E mají tedy potenciál stát se výkonnostními králi v oblasti desktopových počítačů, jejichž majitelé nemají rádi kompromisy. I z toho důvodu se Intel rozhodl, že k těmto procesorům nebude přibalovat originální chladiče, neboť ty by stejně v řadě případů zůstaly nevyužity. Namísto toho bude samostatně prodávat kompaktní vodní chlazení Intel Active Thermal Solution RTS2011LC (vhodné pro LGA 2011/1366/1155/1156). Už při pohledu na toto chlazení je jasné, že je má na svědomí firma Asetek, která vyrábí i pro Corsair. Očekávat tak můžeme podobný výkon jako u testovaného chladiče Corsair H70. Bude tedy velmi slušný a nabídne tu výhodu, že radiátor budeme moci namontovat na místo zadního skříňového ventilátoru, čímž zabijeme dvě mouchy jednou ranou.

A pak ani není divu, že tyto procesory nenabídnou žádnou integrovanou grafiku, neboť její přítomnost by nedávala smysl. Intel tedy propaguje nové Sandy Bridge-E především jako základ pro hi-end herní sestavy a tomu mimochodem odpovídá i design základní desky včetně jejího obalu, i když zde je ještě Intel oproti ostatním umírněný a decentní. Přesto je ale jasné, na jakou strunu se to snaží zabrnkat.

Nyní se podívejme na procesory, které se zúčastní dnešního testu. Jedná se o nejvýkonnější model rodiny Sandy Bridge - Core i7-2600K a také nejvýkonnější AMD Phenom II - šestijádrový model X6 1100T Black Edition. Existuje sice ještě Core i7-2700K, ovšem ten se dle aktuálních informací u nás ani nebude prodávat, takže by ani nemělo velký smysl jej testovat. A co se týče AMD, pak nebojte, skutečně jsme nezapomněli na Bulldozery, tedy procesory AMD FX-Series. S novým Intelem je pochopitelně porovnáme, jen to nebude z časových důvodů v dnešním testu (brzy se na ně podíváme v samostatném článku).


Model
Jádro
Frekvence
Počet jader
Násobič
Sběrnice
L2 cache
L3 cache
TDP
AMD Phenom II X6 1100T Black Edition
Thuban - 45 nm
3,3 (3,7 GHz) **
6
16,5x
2000 MHz HT
6x 512 kB
6 MB
125 W
Intel Core i7-2600K
Sandy Bridge - 32 nm
3,4 (3,8 GHz) **
4 (8) *
34
DMI 2.0
4x 256 kB
8 MB
95 W
Intel Core i7-3960X
Sandy Bridge-E - 32nm
3,3 (3,9 GHz) **
6 (12)
33
DMI 2.0
6x 256 kB
15 MB
130 W
*/ s technologií HyperThreading je počet logických jader dvojnásobný
**/ v závorce frekvence s Turbo Core u AMD či Turbo Boost u Intelu



Hardwarová konfigurace - procesory


Nyní si v krátkosti něco řekneme k testovaným procesorům Intel a AMD a na dalších stránkách si podrobně rozebereme novou sestavu Intel.


AMD



Zatím jediným zástupcem od AMD, než test doplníme o Bulldozery, bude Phenom II X6 1100T Black Edition, tedy nejvýkonnější model předchozí generace se šesti jádry a frekvencí až 3,7 GHz. Tyto procesory však nemohou soupeřit ani s první generací procesorů Core iX, natož pak s jejich druhou generací. Je tedy jasné, že tento test opravdu nebude mít za úkol zjistit, zda AMD je rychlejší než Intel. Spíše to bude o tom, jak moc za ním zaostává.


Intel



Procesory od Intelu zde budou dva, a to jednak nejsilnější zástupce původních Sandy Bridge (když tedy nepočítáme onen 2700K) a k němu se nemůže hodit nic jiného, než nejsilnější zástupce Sandy Bridge-E.

Zde jsou pak kompletní přehledy procesorů AMD a Intel: AMD Desktop Processor Solutions s detailními specifikacemi desktopových procesorů AMD (včetně podporovaných technologií, rozsahu pracovního napětí atd.). Stejné informace o modelech procesorů naleznete i u Intelu pro jednotlivé procesorové řady: Intel Core i3, Intel Core i5 a Intel Core i7.


Hardwarová konfigurace - ostatní


Vedle procesorů se musely využít pro testy také další komponenty:


Operační systém a verze ovladačů grafické karty


  • Microsoft Windows 7 - 64bit
  • AMD Catalyst 11.10


Benchmarky a testy výkonu


  • 3DMark Vantage
  • 3DMark 11
  • PCMark Vantage
  • Sciencemark - Molecular Dynamics, AES, Memory Benchmark
  • Alien vs. Predator - benchmark
  • Civilization V + FRAPS
  • Company of Heroes
  • Just Cause 2
  • Operation Flashpoint: Dragon Rising + FRAPS
  • Starcraft 2 + FRAPS
  • Cinebench R10
  • Cinebench R11.5
  • Fritz Chess Mark
  • WinRAR
  • x264 - enkódování videa v rozlišení 720p
  • Testy spotřeby systému - měřák Voltcraft Energy Check 3000
reklama