reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC

20.12.2012, Jan Vítek, recenze
Sapphire Edge VS8: Trinity v Mini PC
Nettop obvykle představuje počítač vybavený nevýkonným hardwarem, jako jsou procesory Atom či Brazos. To v případě testovaného Edge VS8 od Sapphire už tak moc neplatí, neboť ten nám nabídne mobilní APU řady Trinity, díky čemuž je mnohem zajímavější.
Nové modely nettopů Sapphire Edge s označením VS4 a VS8 přišly na trh teprve nedávno. Navazují na dřívější modely, z nichž jsme testovali Edge-HD3, který však nebyl až tak zajímavým kusem hardware, neboť byl založen na AMD APU E-450 platformy Brazos 2.0. To je mezi jednotkami APU low-end, i když ne absolutní. Ovšem dnes jde o něco jiného - mobilní Trinity v podobě APU řad A4 a A8, tedy konkrétně pouze A8, neboť budeme testovat výkonnější model Edge VS8.





Ten by tak měl poskytnout více než dostatek výkonu na kancelářské aplikace a multimédia, přičemž jeho grafické jádro Radeon zase slibuje možnost zahrát si i nějaké hry. Jde konkrétně o model Radeon HD 7600G, jenž zajistí i podporu moderních technologií AMD, jako je Steady Video 2.0, HD3D či Universal Video Decoder 3.0.





Sapphire Edge VS8 přišel v černo-červené krabici, kde bylo vše pěkně a bezpečně poskládáno, takže při přepravě by se nic nemělo ani poškrábat. Podívejme se nyní na jeho specifikace.

Model
Sapphire Edge VS8 (4H-0014-R0)
Procesor (APU)
AMD A8-4555M
Frekvence apod.
4jádrový, 1,6 - 2,4 GHz, 4 MB L2 cache, 19W TDP
Čipová sada
AMD A70M
RAM
2x 2 GB DDR3 SO-DIMM 1333 MHz
Pevný disk
500GB - Western Digital WD5000BPVT
Grafická karta
AMD Radeon HD 7600 G
Zvuková karta
Realtek ALC 662 - 8kanálová HD
Mechanika
-
Reproduktory
-
Zvukové vstupy/výstupy
optický S/PDIF
mikrofon, sluchátka
Polohovací zařízení
-
PS/2
-
USB/eSATA
2x USB 3.0, 4x USB 2.0
Výstup na externí monitor
DisplayPort 1.2
HDMI
S-Video výstup (TV out)
-
Express Card / PCMCIA
-
FireWire (IEEE 1394)
-
Čtečka karet
SD/SDHC/MMC
Bluetooth
Bluetooth 3.0
Infra port
-
Bezdrátová rozhraní
Wi-Fi 802.11b/g/n
Modem
-
LAN
1 Gbps - Realtek RTL8111F (PCIe)
Webkamera
-
Speciální výbava
stojan/VESA držák
Otvor pro zámek Kensington
ano
Rozměry
197, 5 x 182,5 x 31,6 mm
Hmotnost
660 gramů
Operační systém
bez OS (resp. FreeDOS)
Cena cca 13 500 Kč s DPH

Tento malý počítač nám tedy slibuje slušný výkon i konektivitu na to, aby se stal domácí multimediální základnou, prvním počítačem pro dítě nebo prostě jen vhodným řešením pro ty, kteří nepotřebují mít doma pod stolem (nebo snad na něm) velkou hučící krabici. APU A8-4555M však naopak není vhodné pro uživatele očekávající vysoký výkon, jaký dokáží poskytnout pouze výkonné procesory a nenažrané grafické karty. S nimi prostě a jednoduše takový čip se spotřebou pouhých 19 W nemůže soupeřit.

Co tu tedy máme... Základem je již zmíněné APU, které má na svou nízkou spotřebu vskutku impozantní parametry. Je to 4jádrový (či 2modulový) procesor s frekvencí 1,6 až 2,4 GHz a k tomu grafické jádro AMD Radeon HD 7600G. To má ovšem ještě starší architekturu Terascale 3 a o výkon se postará 384 shaderových jednotek pracujících na stejné frekvenci jako jádro, a to až 424 MHz dle specifikací.

Mezi nabízenými rozhraními zde nechybí moderní verze Ethernetu a Wi-Fi, tedy v případě bezdrátového ještě nejde o nejnovější verzi 802.11ac, která ještě stále není rozšířená. Pak nechybí ani Bluetooth 3.0, což se bude hodit třeba pro připojení vstupních periferií nebo i sluchátek, dva porty USB 3.0 vedle čtyř 2.0, optický výstup S/PDIF pro více kanálů, čtečku karet a také digitální obrazová rozhraní DisplayPort 1.2 a HDMI. D-Sub už u tohoto počítače nehledejme.

V základní výbavě je však v podstatě nepoužitelný systém FreeDOS, který se distribuuje jen aby se neřeklo. Na CD jsou pak ovladače pro Windows (8, 7, XP) v 32bitové i 64bitové podobě, ovšem tento systém si budete muset nainstalovat sami. Nejsnadněji to půjde z USB flash disku, který však musí být upraven pro bootování, nebo se využije externí mechanika.


Příslušenství


O napájení počítače se postará klasický notebookovský adaptér značky Meic s výkonem 65 W (19 V / 3,42 A). Vedle toho tu máme samozřejmě i síťový napájecí kabel, redukci z portu HDMI na DVI-I a také plastový držák kompatibilní se specifikacemi VESA. Díky němu budeme moci toto PC připevnit třeba na zeď nebo k čemukoliv jinému, co na to bude vhodné, ovšem nezapomnělo se ani na klasický kovový stojan, který bude počítač držet ve vzpřímené poloze, čímž přispěje k dobrému chlazení a samotné PC tak zabere minimum místa.





Dále nám Sapphire ještě připravil optický kabel pro rozhraní S/PDIF a HDMI kabel. Pak samozřejmě nechybí ani manuál a nezbytné ovladače na CD pro OS Windows včetně nejnovějších Windows 8, ale i starších XP.





Částí příslušenství předchozích modelů Edge-HD2 je také držák, díky němuž jsme je mohli přimontovat třeba na zeď (standard VESA 100 x 100), ovšem toho se v tomto případě nedočkáme.


Software


Výběr operačního systému zůstává na našem uvážení, i když nabídkou ovladačů nám Sapphire jasně napovídá, že bychom se měli poohlédnout v nabídce firmy Microsoft. Doporučen je operační systém Windows 7 nebo i novější Windows 8, který si také s tímto počítačem vyzkoušíme.
reklama