reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část

18.5.2006, Martin Šejnoha, recenze
Srovnávací test 14 zdrojů - 1. část
Před nedávnem jsme slíbili srovnávací testy počítačových zdrojů. Dnes přinášíme první z nich. Je rozdělen do dvou částí (dnes popis modelů, zítra testy) a je v něm zastoupeno 14 zdrojů v ceně od 1000 do 2500 Kč. Jmenovitě jde o následující značky: Enermax, Eurocase, Fortron (3x), Chill Innovation, LC Power (2x), Nexus, Seasonic, Spire, Tagan, UltraPower.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v úhledné kartónové krabici. V příslušenství nalezneme šroubky k uchycení zdroje, síťovou šňůru, manuál, redukci pro napájení ventilátorů a sadu Dr. Cable. Příslušenství zdroje je celkem nadstandardní. Velmi praktická věc je redukce pro napájení ventilátorů, poskytuje celkem tři konektory pro připojení ventilátorů, z nichž dva jsou zapojeny z 5V větve a jeden z 12V větve. Redukce bohužel neumožňuje monitoring otáček základní deskou. Další zajímavostí je sada Dr. Cable, která obsahuje 15ks stahovacích pásek, samolepící úchytku a dvě spirálovitě rozříznuté hadice na obalení kabeláže. Spirálové hadice nejsou tak obratné jako flexo, ale svoji službu také slušně zastanou, při prvním pohledu na ně se mi vybavily kabeláže starých praček Tatramat, kde výrobce použil stejný způsob k vyvazování kabelových svazků.




Parametry

Výrobcem uváděný výkon je 430W, maximální součet odběrů na 3.3 a 5V větvi je 150W a 348W na 12V větvích. Výkony jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
30A
14A
15A
neexistuje
0.8A
2.0A

Zdroj je vybaven aktivním PFC a může být napájen ze sítě napětím 100-240V bez negativního vlivu na funkci. Zdroj umožňuje monitoring otáček ventilátoru pomocí základní desky, otáčky si řídí zdroj sám dle teploty.




Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je nastříkaná černou, matnou barvou se strukturovaným povrchem. Perforace zadní stěny zdroje je provedena ukázkově, skoro celá plocha je využita pro průchod vzduchu. Použitý ventilátor je vyroben z klasického černého plastu a lopatky mají poměrně ostré hrany s otřepy. Otvor ve víku zdroje nezasahuje do zaoblení rámečku ventilátoru, tento detail má vliv na aerodynamický hluk. Po směru konstrukce skříňky nelze nic namítat, použitá povrchová úprava skříňky působí velmi „sexy“.









Kabeláž

Kabeláž je klasicky stažená stahovacími páskami a navíc je kroucená. Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem a navíc ještě dvojitým +12V Power konektorem. Kabelové svazky napájecích konektorů základní desky mají délku obvyklých 50cm. Zdroj je vybaven dvěma Serial ATA napájecími konektory, délka jejich kabelového svazku je 70cm. Dále je vybaven šesti Peripheral Power konektory, které jsou rozděleny mezi dva kabelové svazky o délce 70cm a na jejichž koncích je po jednom FDD napájecím konektoru. Specialitou je konektor pro snímání otáček ventilátoru, délka jeho svazku činí 50cm. Peripheral Power konektory jsou vybaveny mechanizmem pro snadné vytažení pevně zaklíněného konektoru. Kabeláž tohoto zdroje je provedena celkem dobře, jen je docela škoda, že zdroj není vybaven PCIe napájecím konektorem.




Vnitřní provedení

Tento zdroj je již nové koncepce s Aktivním PFC. Vynikající je to, že síťový spínač na zadní stěně zdroje odpojuje i vstupní EMI filtr, který je i velice robustně proveden, tudíž bude zdroj minimálně vyzařovat rušení do sítě. Spínací tranzistory měniče a aktivního PFC  jsou provedení MOSFET. Tranzistory jsou výkonově velmi předimenzované a navíc od  „značkového“ výrobce International Rectifier. Hlavní transformátor je malých rozměrů, což je umožněno díky vyššímu spínacímu kmitočtu než u běžných zdrojů. Usměrňovací diody jednotlivých větví jsou výkonově bohatě dimenzované, zdroj bude mít obzvláště „tvrdou“ 12V větev. Filtrační kondenzátory napájecích větví mají neobvykle vysokou kapacitu a navíc jsou použity velmi kvalitní typy od firmy Nippon Chemi-con. Kondenzátory Nippon Chemi-con jsou použity v celém zdroji, vyznačují se dlouhou zaručovanou životností a jsou používané v průmyslu a velmi náročných aplikacích. Seasonic S12 je velice kvalitně osazený „TOP“ materiálem a kvalita pájení desky je na výbornou. Tento zdroj bude velmi spolehlivý a vzhledem k použitým součástkám lze očekávat i vysokou účinnost. Jen tak dál Seasonic!












reklama